Як відбудовують вежу в Стрийському парку: легенди та історія башти

фото з сайту http://photo-lviv.in.ua/

фото з сайту http://photo-lviv.in.ua/

Дозвілля та їжа
17 листопада 2015 11:06

Нещодавно у Львові розпочали повну реконструкцію витвору архітектури, котрим є водонапірна вежа у Стрийському парку. У занедбаному стані споруда перебувала останні 15 років.

фото: photo-lviv.in.ua

фото: photo-lviv.in.ua

Історія споруди починається в далекому 1894 році. Цей рік був знаковим для Львова, – тоді місто відвідала, мабуть, така ж, якщо не більша, кількість туристів, як під час Євро-2012. А причиною була Галицька Крайова виставка, що відбувалася в Стрийському парку.

Галицька Крайова виставка була найбільшим ярмарком в історії Галичини. Проходила вона впродовж 139 днів з 5 червня по 10 жовтня 1894 року на верхній терасі Стрийського парку, тоді ще – Парку Кілінського, з метою демонстрації культурних та цивілізаційних здобутків. Виставка була присвячена 100-річчю Повстання під проводом Тадеуша Костюшка, яке святкували у 1894 році. Незважаючи на несприятливу погоду (100 днів з 139 падав дощ), це грандіозне дійство відвідали більше мільйона осіб, що в кілька разів перевищувало населення міста.

Як відбудовують вежу в Стрийському парку: легенди та історія башти фото

Афіша Крайової виставки у Львові. Час роботи виставки вказано неправильно.

Як відбудовують вежу в Стрийському парку: легенди та історія башти фото 1

Водонапірна вежа під час Крайової виставки 1894 року в Стрийському парку. Фото 1894 року. Автор: Едвард Тшемескі

Загалом, на виставці було зведено 129 павільйонів. Проте, до сьогоднішнього дня збереглось лиш три споруди того часу. Палац мистецтв, в котрому зараз розташовується спорткомплекс Національного університету "Львівська Політехніка", павільйон Рацлівської панорами, що теж використовується для потреб університету, та Водонапірна вежа.

Її було збудовано, в першу чергу, з практичних міркувань. Водопостачання виявилося поважною проблемою для дирекції виставки, адже на цій території не було природних джерел та водоймищ. Найближче джерело було розташоване в парку Залізна вода. Між тим, вода була потрібна для фонтанів, для забезпечення роботи парових котлів та наморожування криги, для напування худоби, яка експонувалась у сільськогосподарських відділах, для потреб ресторанів, кав’ярень та цукерень, для обслуговування туалетів та прибирання території та ін.

Як відбудовують вежу в Стрийському парку: легенди та історія башти фото 2

Водонапірна вежа під час "Східних торгів". Фото 1920-1930-х років

Вежа була споруджена у вигляді середньовічної башти і яскраво вписувалась в експозицію виставки. Ескіз будівлі зробив професор Юліан Захаревич. А ще маловідомий Міхал Лужецький перетворив цей ескіз в проект. Реалізували цей проект будівничі Юзеф Балабан та Влодзімєж Подгорецький. Основними будівничими матеріалами стали камінь та цегла. Проте, є легенда, що для будівництва також було використано кілька останніх пам’ятників давнього Стрийського кладовища, яке розміщувалось на території теперішнього парку ім. Б.Хмельницького. Загальна площа споруди становила 99.58 метрів квадратних. Окрім того, на 18-метровій вежі був встановлений водозбірник об’ємом 60 000 л., виконаний краківською фабрикою машин Леона Зеленевського.

В 1921-1939 роки в Стрийському парку також відбувались "Східні торги" — щорічні міжнародні виставки, орієнтовані на розвиток торгівлі Польщі з іншими країнами Центральної та Східної Європи, зокрема із СРСР. Славетний львівський письменник Станіслав Лем писав, що у 30-х роках минулого століття на Східних Торгах у Стрийському парку він бавився в йо-йо і куштував бульйон з кубиків "Маггі".

Як відбудовують вежу в Стрийському парку: легенди та історія башти фото 3

Колія Дитячої залізниці біля водонапірної вежі в Стрийському парку. Фото 1950-1960 років.

Після припинення ярмарків вежа довгий час простоювала. В 1951 році стару вузькоколійку, що було споруджено колись для потреб ярмарків, частково розібрали, а частину переобладнали під нововідкриту дитячу залізницю, вагончики якого курсували попри вежу.

Своє друге життя вежа отримала в 1976 році, коли в ній відкрили кафе-ресторан "Вежа". Заклад вважався досить пристойним місцем і водночас романтичним. Оригінальне середньовічна стилістика будівлі в поєднанні озерцем та місточком над ним, було гідним місцем для романтичних вечорів.

Як відбудовують вежу в Стрийському парку: легенди та історія башти фото 4

Інтер’єр кафе "Вежа" в 1970-х роках. Фото з книги "Львів. Туристський інформатор"

В 1981 році тут з’явився відеомагнітофон і кафе стало першим у Львові відео-кафе, де крутили закордонні відеоролики. Вхід в заклад став платним та вартував 3 карбованці. Згодом, ціну було підвищено до 5, але в ціну вже входив бокал шампанського. Вечорами тут відбувались дискотеки. Один із сучасників і відвідувачів того закладу пише в блозі, що в кафе показували кліпи іноземних співаків, а замовити можна було лише коктейлі або сік. Кухні і закусок не було, тому напитися було практично неможливо. Він також розповідає про чутки, що ночами для "своїх" в закладі влаштовували оргії з переглядом порнографічних фільмів.

Як відбудовують вежу в Стрийському парку: легенди та історія башти фото 5

Вежа в Стрийському Парку. Фото 2012 року. Взято з "Вікіпедії"

Вежа мала 7 поверхів. На середньому поверсі розташовувалися туалети, а на верхньому бар, –  на інших поверхах були столики з телевізорами.

Відомою є історія про директорку закладу, аферистку, яку називали Сонькою "Золотою Ручкою", або Сонею Брильянт, за фінансові махінації вона потрапила у в’язницю. Є свідчення, що вона передавала діаманти своїм спільникам в аеропорту специфічним способом – через поцілунки.

Після того будівля перебувала у занедбаному стані. Як і територія навколо неї. Чарівне озерце перетворилося на канаву. Вікна та вітражі повибивали. Проте, внутрішній інтер’єр закладу, хоч і в незадовільному стані, дещо зберігся, і дає уявлення про кав'ярню в її кращі часи.

Як відбудовують вежу в Стрийському парку: легенди та історія башти фото 6

Інтер'єр "Вежі". Залишки барної стійки. Фото 2012 року. Автор: Ігор Зеленський

Як відбудовують вежу в Стрийському парку: легенди та історія башти фото 7

Панорама нічного Львова з верхнього  ярусу "Вежі". Фото 2012 року. Автор: Ігор Зеленський

Як відбудовують вежу в Стрийському парку: легенди та історія башти фото 8

Шахта "німого офіціанта" -невеличкого ліфта "Вежі". Фото 2012 року. Автор: Ігор Зеленський.

Як відбудовують вежу в Стрийському парку: легенди та історія башти фото 9

Скоро вежа вже втретє отримає нове життя. Принаймні, нові власники будівлі взялися за її впорядкування.

Володимир Прокопів

Джерело: Фотографії старого Львова. 

Львів у новинах:

Парк мініатюр у Львові: замок Тамплієрів, споруда княжої доби та сонячний костел

Львівська ратуша: якою вона була раніше (цікаві факти)

ТОП 6 речей, у яких Львів став першим в Україн

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах