Корони Данили Галицького, графа Дракули та "шапка Мономаха": як у Львові відкрилася унікальна виставка (відео)

Новина - Дозвілля та їжа - Корони Данили Галицького, графа Дракули та "шапка Мономаха": як у Львові відкрилася унікальна виставка (відео)

Новина - Дозвілля та їжа - Корони Данили Галицького, графа Дракули та "шапка Мономаха": як у Львові відкрилася унікальна виставка (відео)

Дозвілля та їжа
29 грудня 2015 18:02

Сьогодні у Львівському історичному музеї відбулося відкриття виставки "Корони світу", де представлено корони та головні убори правителів різних країн світу у різні епохи. Серед них у центрі експозиції – прототип корони короля Данила Галицького. Також можна побачити корони князя Володимира, княгині Анни, головний убір Папи Римського Івана Павла II, корони правителів у період Шумеру, вінця майя, ацтеків, інків, індіанців, у Кореї, Давньому Римі, кришталеву "шапку Мономаха", корону короля Яна Собеського, корону у вигляді американської Статуї Свободи тощо.

Організатором та ініціатором цієї виставки є голова благодійного фонду імені Бориса Возницького Ігор Жук у співпраці з історичним музеєм Львова. Заступник директора історичного музею у м. Львові Тарас Рудько сказав, що вони раді були співпраці, і тепер львів’яни та гості міста зможуть оглянути цю унікальну виставку.

"У кожній країні є символи державності, влади і ці символи не вивозяться з цих країн. А є багато символів, зокрема, в Україні, які не збереглися. На цій виставці представлені як світська, так і духовна влада. Вона цікава тим, що тут представлено майже усі континенти, наразі є близько 70 цікавих екземплярів, буде ще вісім. На цим проектом працювали багато років. У 2012 році була виставка унікальних корон майя класичного періоду", – розповів Ігор Жук.

За словами Ігоря Жука, найважче було довести, який насправді вигляд мала та чи інша корона, щоб можна було її відтворити. Він зауважив, що перед виготовленням кожної корони передувала багаторічна науково-дослідницька праця.

Представлений на виставці вінець Святого Володимира і Анни, а також корона короля Данила Галицького є гіпотетичним варіантом, оскільки первісного артефакту не збереглося.

"У Бориса Григоровича Возницького була мрія зробити у Києві в "Арсеналі" музей про Україну і про її землі, щоб гості з інших країн могли побачити всю історію України, – від трипільської культури до нинішніх днів", – зазначив Ігор Жук.

На виставці чудернацький вигляд мають корони у Давньому Римі: у вигляді фортеці (нагороджували людину, яка взяла фортецю), також у вигляді корабля (якщо судно взяли на абордаж). Є тут і прототип віночка, який носив Юлій Цезар.

Корони у Кореї цікаві тим, що в них використовували зелене каміння – нефрит. Привертає увагу також корона імператора Карла Великого. Вважалося, що той, хто володів подібною короною, той володів Європою.

На виставці можна побачити головний убір того, кого вважають графом Дракулою. Поруч представлено виготовлену з гарматної сталі корону короля Румунії. Також є копія улюбленого вінка Наполеона. Кришталева "шапка Мономаха" є єдиною короною, яка була виготовлена не в Україні,- повідомляє zik.

Відкриття виставки 29 грудня 2015 року в приміщенні Львівського історичного музею за адресою: Львів, площа Ринок, 6 (палац Корнякта).

Львів у новинах

На свята змінюється графік руху приміських потягів зі Львова

Мобільний Львів: що змінилось в інфраструктурі міста у 2015-му

У Львові на дитмайданчику знайшли труп

Як львів'яни катаються на різдвяному ретро-потязі (відео)

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах