Сьогодні львів'яни святкують другий Святий вечір

Новина - Дозвілля та їжа - Сьогодні львів'яни святкують другий Святий вечір

Новина - Дозвілля та їжа - Сьогодні львів'яни святкують другий Святий вечір

Дозвілля та їжа
18 сiчня 2016 12:08

Сьогодні, 18 січня, у переддень Богоявлення, віряни святкують "Голодну кутю" або другий Святий вечір. 

Напередодні Водохрещі святкується "Голодна кутя", або другий Святий Вечір.Готують другу й останню кутю різдвяно-новорічних свят.  Увесь цей день віруючі люди нічого не їдять — постять. Сідають вечеряти, коли вже засяє вечірня зоря. На вечерю подають пісні страви — смажену рибу, вареники з капустою, гречані млинці на олії, кутю та узвар. У цей день у храмах також здійснюється велике освячення води.

Тому ця кутя й називається "голодною", бо увесь день, окрім вечері, і до наступного дня, доки не освятять воду, люди говіли. Сама вечеря як і на святвечір теж мала бути пісною і містила значно менше страв; 

Другу кутю несли на покуття так само як і на святвечір. Також, окрім неї на покутті традиційно мали бути узвар, хліб та дрібок солі.

Напередодні вечері, господар із господинею обходили подвір’я, скроплюючи його свяченою водою та ставлячи крейдою символічні хрестики біля вікон та дверей, як оберіг від нечистої сили.

Сідали за стіл із першою зіркою на вечірньому небі. Помолившись, починали трапезу трьома ложками куті; нею ж і завершували.

З голодною кутею пов’язані цікаві обряди "закликання морозу", адже саме хрещенські холоди у давнину були найміцнішими. Перед тим як сісти за вечерю, господар брав ложку куті, підходив до вікна (іноді прочиняв квартирку) і тричі казав: "Морозе, морозе, йди до нас кутю їсти!". Після паузи знову звертався: "Не йдеш? То не йди ні на жито, ні на пшеницю, ні на всяку пашницю! Не морозь ні нас, ні наших коней, не морозь ні худобу, ні птицю!". Особливою забавою було закликати мороз для дітвори. Вона припадала до вікон і на всі лади запрошувала його до вечері.

Після вечері вчиняли ще одне дійство – "проганяли кутю". Парубки, взявши макогони, виходили на вулицю і стукали ними у ворота та тини, вигукуючи: "Тікай кутя з покуття, а ти узвар йди на базар, а ви пироги йдіть на торги, Дідух – на теплий дух, щоб покинути кожух". Інші брали горщики, в яких варилася кутя, і проказавши вищенаведений діалог, розбивали їх об ворота. При цьому в кого були рушниці, тричі стріляли. Крім того, ті хто не спалили Дідуха на щедрий вечір робили це на другий святвечір, поєднуючи цю обрядодію із проганянням куті. 

Це був останній день для співання колядок та ворожінь. 
Також спостерігали за небом:

- Яркі зорі на голодну кутю – щедрий приплід білих ягниць;
- Як на голодний вечір темно, то вродить гречка.

Вже наступного дня, 19 січня, віряни святкують Хрещення Господнє – третє і завершальне велике свято різдвяно-новорічного циклу, яке і співпадає зі святом Богоявлення.

Львів у новинах:

Львів’ян запрошують на площу Ринок на загальноміське освячення води

Маланка й Водохреща у Львові: огляд подій (оновлено)

Найбільші курорти Карпат засипав сніг: фоторепортаж

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах