Отримай відповідь: хто такі рагулі

Ілюстрація Іван Семесюк

Ілюстрація Іван Семесюк

Дозвілля та їжа
21 березня 2016 17:39

Рагуль — "сільський житель" в українському та російському молодіжному та кримінальному сленгу. У ширшому розумінні — малокультурна людина. Lurkmore.to пише про рагулів так: “Рагуль — це майже як бидло. Але бидло не обов’язково є рагулями, а ось рагулі — завжди стовідсоткове бидло”.

scan-2

Етимологія слова до кінця не з’ясована. За однією з версій, “рагуль” (“рогуль”) виникло від рогів, які доїжджєючі не спилюють, навіть приїхавши у місто. Інша версія є такою: слово походить від “рогатка” (rogatka) — так називалися невеликі споруди (будки та шлагбауми), що знаходилися на перехрестях за Австро-Угорщини та Польщі і виконували функції митниці при в’їздах до міста. Мешканці львівських передмість могли заїжджати у місто лише вночі, а на світанку, продавши свій товар перекупникам, вони виїжджали з міста, щоб не мозолити очі міщанами, які, більш, ніж на половину, складалися з євреїв та поляків.

Цілком ймовірно, що слово “рагуль” пішло від англійського “ragamuffin”- безпритульний, обідранець. Цим же словом “rogue” в біології називають екземпляр, який виявляє ознаки дегенерації.

scan-3

В двох словах, рагулями зазвичай називають тих, хто понаїхав до Львова з провінцій, що його оточують, проте зберіг ту ж манеру поведінки та несмак.

Самку рагуля легко впізнати за дуже “сексуальним”, як вона вважає, вбранням та яскравим макіяжем. І навіть в церкві вона стоятиме у міні-спідниці, та ще й буде кланятись у ній, ніби не підозрюючи, що там ВСЕ ВИДНО.

scan1

Рагулям не притаманні такі риси, як духовність, інтелект, етика, естетика тощо.

В них специфічний гумор, музичні вподобання та стиль у одязі.

Рагулі багато і недоречно матюкаються, говорять русизмами, діалектизмами, пишуть з помилками. Рагулі голосно говорять, де б вони не знаходились, перебивають одне одного у розмові. Слухають музику з телефону на вулиці чи в громадському місці, а, якщо слухають її в навушниках — то так, щоб було чутно іншим, незалежно від бажання/небажання чи музичних вподобань цих людей. Люблять порушувати правила. Викидають сміття не там, де треба. Будують собі велетенські балкони, фарбують кольорові фасади. Люблять халявити, завжди мають бажання когось на*бати.

Рагулі їздять, як їм належно, — не дотримуючись правил дорожнього руху. Так само і паркуються.

В рагулів сильно завищена самооцінка, тому зазвичай вони дуже пихаті, люблять принижувати інших, до того ж — ніколи не просять пробачення.

scan5

Рагульські балкони. Український журналіст Роман Вінтонів писав про них так: “Рагульський балкон – це квінтесенція рагулізму. Людина купує квартиру, і балкон – це можливість розширити житлову площу. І тут з людини починає вилазити рагуль. У неї розширюються зіниці, вона забуває про логіку, сусідів, права інших людей і збільшує свою житлову площу. До того, як у нього збільшився балкон, квартира мала площу нехай 100 квадратних метрів. А після того – 101, 102 чи навіть 100 з половиною. Виходить, що у нього звідкись взялися не задокументовані квадратні метри. А взяв він їх у нас із вами. Найбільша небезпека у тому, що вони захоплюють спільний життєвий простір. Там могло рости дерево, балконом він зробив більшу тінь і там не з’являється сонце. Такий принцип можна поширювати на будь-що. Рагулі забирають тротуари, паркуючи автомобілі. Є пішоходи-рагулі, які переходять дорогу у недозволеному місці, забираючи простір у водіїв.”

Джерело 

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах