Невідомий Львів: які солодощі полюбляли львів’яни у давнину

Фото: http://any-type-tour.com/

Фото: http://any-type-tour.com/

Дозвілля та їжа
25 березня 2016 16:22

Звичайний цукор у Середні віки коштував у Львові надзвичайно дорого: до міста його завозили або з Азії, або з далекої Америки. Тому лише знатні та вельможні мешканці міста могли собі дозволити скоштувати вироби з нього. Навіть під час банкету виробами з цукру пригощали далеко не кожного: після того, як страви прибирали зі столів, господарі разом з найпочеснішими гостями йшли до будуару, де й коштували екзотичні смаколики.

Невідомий Львів: які солодощі полюбляли львів’яни у давнину фото

З боку хазяїв це був надзвичайно красномовний жест: у XVI ст. два марципани з мигдалю та цукру, коштували 2 злотих та 15 грошів (для порівняння: бочку пива у ті часи можна було придбати за п’ятнадцять, а вола – за тридцять грошів). 

Невідомий Львів: які солодощі полюбляли львів’яни у давнину фото 1

Невідомий Львів: які солодощі полюбляли львів’яни у давнину фото 2

Проте це зовсім не означає, що у середньовічному місті солодощами не торгували: цукор успішно заміняли медом та фруктами. Медовари варили питний напій, солодкий та трохи хмільний, пекарі пекли печиво – медівники, пряники та булочки. Але найліпшими кондитерами були аптекарі, які мали необхідне обладнання, тому могли собі дозволити собі експериментувати з продуктами, отримувати непоганий результат та заробляти непогані гроші (саме в них заможні пани й купували марципани: своїми рецептами фармацевти не ділилися).

Невідомий Львів: які солодощі полюбляли львів’яни у давнину фото 3

Крім того, через центр середньовічного Львова проходили торгові шляхи та львів’яни мали змогу за доступною ціною (це було умовою дозволу на тимчасову торгівлю та перетин міста) придбати різні смаколики. А через деякий час до міста з далекої Америки потрапив й шоколад. 

Невідомий Львів: які солодощі полюбляли львів’яни у давнину фото 4

Сталося це у 1803 році, коли до Львова приїхав швейцарець Доменіко Андреоллі. Перша у місті цукерня, що була ним відкрита на площі Ринок, 29, надзвичайно швидко набула шаленої популярності: тут можна було випити гарячого шоколаду, скуштувати шоколадні цукерки, найрізноманітніші тістечка та печиво. Какао Андреоллі  завозив із Швейцарії, фрукти, варення й горіхи купував у місцевого населення, прянощі (корицю, шафран, коріандр, імбир) – у вірмен.

 Невідомий Львів: які солодощі полюбляли львів’яни у давнину фото 5

За часи свого існування цукерня Андреоллі стала своєрідною листівкою міста й, незважаючи на шалену конкуренцію, користувалась величезним попитом у львів’ян та гостей міста та процвітала більше століття, перебуваючи у власності родини. Й лише у 1939 році, коли Львів відійшов до Радянського Союзу, перейшла до інших власників.

Невідомий Львів: які солодощі полюбляли львів’яни у давнину фото 6

Невідомий Львів: які солодощі полюбляли львів’яни у давнину фото 7

Невідомий Львів: які солодощі полюбляли львів’яни у давнину фото 8

Джерело: any-type-tour.com

Львів у новинах:

Готелі з басейнами в Карпатах: фото, ціни 2016

ТОП-5 страв, які треба обов’язково скуштувати в Карпатах

ТОП-6 наймістичніших замків Західної України: історія та легенди

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах