Червона рута, крокуси та магнолії: що, де і коли цвіте в Україні

Де і коли квітують різні рослини в Україні

Де і коли квітують різні рослини в Україні

Дозвілля та їжа
11 березня 2020 17:03

В ботанічних садах, парках і заповідниках України і, зокрема, Львівщини розпочинається сезон цвітіння. Природа квітне і дарує безліч можливостей для нових цікавих подорожей.

Любителям квітів слід пам’ятати: час цвітіння – орієнтовний. Коли квіти порадують своїм цвітом, залежить від багатьох чинників, зокрема від погоди. Якщо ви вподобали собі якусь квітку і бажаєте поглянути, як вона цвістиме, то слідкуйте за анонсами та новинами ботанічних садів і парків. Більшість з них мають офіційні сторінки чи повідомляють найактуальнішу інформацію на своїх соціальних сторінках в інтернеті. 

VG Львів дізнався де і коли в Україні краще милуватися барвами природи.


Шафран Гейфеля


Шафран Гейфеля

Шафран Гейфеля

Ця тендітна квітка зазвичай асоціюється у нас з полонинами, горами, які, здається, височіють під самим небом. Так і є. Шафран Гейфеля, ще його називають "крокус", полюбляє зростати на височині. Ще сніг не зійшов, а ця маленька фіолетова квіточка уже простягає свої пелюстки до сонця.

Ростуть крокуси на горі Драгобрат, на Чорногорі. Якщо підніматися високо в гори вам не хочеться, то ці квіти можна побачити у селі Колочава, що на Міжгірщині. Також є крокуси у заповіднику "Медобори" та Вижницькому нацпарку.  

Пам'ятайте, що шафран внесений до Червоної книги України, тому рвати його не можна.  

Коли цвіте: в березні – на початку квітня. 


Магнолії


Цвітіння магнолій

Цвітіння магнолій

Пора цвітіння цих чарівних дерев – одна із найулюбленіших для любителів селфі. Великі білі та рожеві квіти ніби створені для того, щоб прикрасити світлину чи картину. Із початком цвітіння цих екзотичних дерев у ботанічних садах різко зростає кількість відвідувачів. Відкриємо вам секрет: краще приходити поглянути на ці дерева вранці. Чому? Кажуть, що саме тоді можна відчути тепло від пелюсток магнолії.

Коли цвіте: середина квітня – початок травня.


Болотне різнотрав’я


Болотне різнотрав’я

Болотне різнотрав’я

Цвітуть не тільки дерева чи квіти, а й болота. І, як не дивно, дуже гарно. Півники болотні та сибірські можна зустріти у Міжрічинському ландшафтному парку. Незвичайно гарно цвіте Бондарівське болото. Водойму прикрашають ось такі тендітні білі квіточки. Мабуть, це найнезвичайніші квіти в Україні. У Дунайському заповіднику теж чимало болотного різнотрав’я: чистець болотний, водяний горіх, жовтець, сальвінія плаваюча.

Коли цвіте: середина квітня – травень. 


Сакури


Сакури

Сакури

Як не дивно, але це дерево, родом із Японії, досить добре прижилося на території України. У деяких містах є навіть цілі алеї сакур. Масово висаджувати японську вишню у Мукачеві почали у 2009 році. За ним "підтягнувся" і Ужгород, адже було помітно, що цим теплолюбивим деревам сподобався клімат Закарпаття. Ось уже кілька років поспіль в обласному центрі організовують святкування "Сакура-фест". Припадає він на травневі свята. У цей час до Закарпаття, щоб глянути на рожеві дерева, приїздить велика кількість туристів. Також популярністю сакури користуються у Києві та Чернівцях. У цих містах японську вишню можна побачити у Ботанічному саду Чернівецького національного університету  та у київському парку "Кіото". 

Прикрась свій Інстаграм: 7 місць Львова, де квітнуть сакури і виходять гарні фото

Коли цвіте: кінець квітня – початок травня.


Тюльпани


Тюльпани

Тюльпани

Вже давно місцем, яке славиться своїми тюльпанами, є Кіровоградський дендропарк. Тільки уявіть, у 2015 році там зацвіло 2 мільйони цих весняних квітів. Цілі алеї різнокольорових тюльпанів просто заворожують. Та з’явилося місце, яке може скласти конкуренцію дендропарку. Цілі поля тюльпанів розкинулися у Мамаївцях, що на Буковині. Минулого року на тюльпановому полі цвіло 60 різновидів цієї квітки. А якщо наприкінці квітня чи на початку травня ви проїздитимете дорогою Львів – Самбір, то дивіться по боках. Біля села Луки щовесни зацвітають чорні тюльпани. Друга назва – рябчик шаховий. Квітка занесена до Червоної книги України.

Коли цвіте: кінець квітня – середина травня. 


Нарциси


Нарциси

Нарциси

В урочищі Кереші, на Закарпатті, ростуть просто запаморочливі квіти. Називають їх так, бо вони справді можуть запаморочити голову. Існує навіть легенда, що коли місцевий Хустський замок захопили вороги, то селяни принесли їм подарунки, ніби як знак покори. Були це подушки, набиті нарцисами. Більше нові власники замку не прокинулися. Та туристам, які відвідують заповідне місце, турбуватися нічого. Головне – не заснути у полі. Долина нарцисів входить до складу Карпатського біосферного заповідника, який є біосферним резерватом ЮНЕСКО.

Коли цвіте: початок травня.


Дикі орхідеї


Дикі орхідеї

Дикі орхідеї

На Кінбурнській косі можна побачити найбільші в Україні поля диких орхідей. У регіональному ландшафтному парку є 2 види цих квітів. Вони поширені по всій Україні, та ніде немає цілих полів цих аристократичних квітів. А на Кінбурнській косі на квадратному метрі зростає кілька десятків квітів. Це одне з найбільших полів диких орхідей у Європі. Проте дістатися сюди не просто. Для цього необхідно буде скористатися катером або ж всюдихідним автобусом. Ростуть дикі орхідеї і в Національному парку "Олешківські піски", та на найбільшому острові України Джарилгач на Тендрівській косі.  

Коли цвіте: у першій половині травня. 


Бузок


Бузок

Бузок

У травні українські міста наповнюються чудовим ароматом. А все тому, що чи не в кожному дворі цвіте бузок. Хоча це дерево знайоме нам із дитинства, та помилуватися ним до ботанічних садів приходять тисячі відвідувачів щороку. Адже зібрані в одному місці різні види, створюють неперевершену симфонію краси.

Поглянути на бузок можна у Криворізькому ботанічному саду та Національному ботанічному саду імені Миколи Гришка. Також варто відвідати Бузковий гай, у славетній Диканьці. Бузок тут цвіте на 3 гектарах землі понад 200 років.

 Коли цвіте: перша половина травня.  


Каштани


Цвітіння каштанів

Цвітіння каштанів

У травні у столиці звучить вальс "Знову цвітуть каштани". Нині столицю без каштанів годі й уявити! Коли точно з’явилися ці дерева у Києві, мало хто наважиться сказати. Є кілька ймовірних дат. Орієнтовно дерева почали саджати у столиці ще у 17–18 століттях. Сьогодні у Києві – більше двох мільйонів каштанів, деяким з них – більше 150 років! Ці дерева можна побачити у Ботанічному саду імені академіка Олександра Фоміна. Під кінець цвітіння каштанів – в останню неділю травня, кияни святкують День народження столиці. Святкувати кияни виходять на Хрещатик, де вже роками ростуть каштани.

Коли цвіте: травень.


Квітуча ковила


Ковила

Ковила

У червні степ перетворюються на море, яке хвилюється. А все завдяки незвичайній ковилі. В "Асканії-Новій" росте три види цієї тендітної рослини. Вони змінюють одна одну, а разом з ними ще й розквітають польові квіти, розфарбовуючи степ у всі кольори веселки. Щоб побачити квітучу ковилу, потрібно замовляти екскурсію транспортом. Зустріти ковилу також можна у Ботанічному саду при Херсонському державному університеті. Та якщо в "Асканії-Новій" ковила росла завжди, то у херсонському ботсаду ця трава засіяна штучно. Як би там не було, це не применшує краси степової красуні.

Коли цвіте: червень.


Яблуня-колонія


Дикі яблуні

Цвітіння незвичайної яблуні

Цій яблуні більше 200 років. Та це не єдина причина приїхати до Кролевця, де вона росте. Це дерево – унікальне. А все тому, що це вже й не зовсім дерево, а, скоріше, велетенський кущ, що має 15 стовбурів-гілок. Ці гілки здатні пускати коріння, щоб продовжити собі життя, коли один із стовбурів відмирає. Через таку свою особливість, яблуня-колонія має статус пам’ятки природи, що охороняється державою.

Коли цвіте: середина травня.


Рододендрони


Рододендрони

Рододендрони

Рододендрон більшість українців знають під іншою назвою. А саме – червона рута. Щоб побачити цей квітучий кущ, доведеться попотіти. Адже люблять рости рододендрони у Карпатських горах. Зокрема на Чорногірському хребті (гора Піп Іван та Шпиці), Свидівці (гора Близниця). Якщо в гори немає охоти підніматися, то можна поїхати на Житомирщину. Тут росте один із видів рододендрону – азалія понтійська. Відрізняється вона від свого карпатського родича кольором. Якщо у горах рододендрон квітне рожевим цвітом, то на Овруцькому кряжі – жовтим. Простягається масив від міста Овруч до села Червонки на 60 кілометрів. 

Коли цвіте: середина травня – червень.


Троянди


Троянди

Троянди

Коли у розаріях, нарешті, розпускають свої чарівні пелюстки троянди, можна з упевненістю казати: настало літо. Адже якщо королева квітів уже наважилася розкрити бутони, то сонце уже справді припікає! Помилуватися трояндами різних сортів можна у розаріях. У Національному ботанічному саду імені Миколи Гришка він найбільший у Європі! У саду – більше півтисячі різновидів троянд. Також цю надзвичайно красиву квітку можна побачити у дендропарку "Софіївка". Працівники облаштували розарій при вході до парку. У Запоріжжі теж є свій розарій, у Міському дитячому ботанічному саду. Це єдиний в Україні подібний заклад, яким опікуються юні натуралісти.

Коли цвіте: червень.


Латаття


Латаття

Латаття

Біле озеро, що в Одеській області біля села Маяки, отримало свою назву саме від того, що його поверхню вкриває біле латаття. Ця надзвичайно гарна квітка заквітчує водойми і робить їх дещо містичними. У народі водяна красуня більше відома під назвою "лотос". Латаття не тільки милують око красою, а й мають лікувальні властивості. Використовують рослину в народній медицині. Найбільш поширене латаття на водоймах Волині. Тому тут його можна побачити не тільки у заповідних територіях.На Житомирщині помилуватися водяною лілією можна у Поліському природному заповіднику. Рідкісні види лотоса є у Краснокутському дендропарку, на Харківщині. У Міжрічинському парку водяна лілія росте на Святому озері.  Також латаття є на водоймах Національного природного парку "Святі-Гори". Проте нині цей парк частково знаходиться на окупованій території Донеччини. Маємо надію, що врешті настане той час, коли туристи знову зможуть відвідувати цей заповідник.  

Коли цвіте: червень–серпень.


Хризантеми


Хризантеми

Хризантеми

Справжній квітковий бал відбувається восени в Криму. Нікітський ботанічний  сад став відомим завдяки Балу хризантем. Перший квітковий захід відбувся ще у 1953 році. Відтоді цих сонячних квітів щороку ставало більше. Жовті, червоні, помаранчеві – яких тільки кольорів не побачиш у Нікітському ботсаду. Кількість квітів збільшувалася завдяки селекціонерам, які з року в рік створювали нові види хризантем. Під час Балу хризантем відвідувачі саду милуються 30 тисячами квітів. А це – 250 сортів. 

Коли їхати: кінець жовтня – середина листопада.

Обговорити ці новини можна на нашій сторінці у Facebook

Читайте всі новини у нашому каналі Телеграм, додавайтеся у Viber і підписуйтеся на нас в Instagram

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах