Такими є результати лабораторних досліджень "Львівстандартметрології".
Телеканал новин "24" здав на дослідження закуплені овочі в лабораторію "Львівстандартметрології". Для об’єктивності експерименту ранні овочі купували і в супермаркеті, і на ринку. На базарі продавці запевнили: ранніх овочів боятися немає причин.
"З відкритого ґрунту – то воно може бути підсипане, а тепличні овочі – більш безпечні. Хіба що я раджу своїм покупцям знімати шкірку з огірка і все буде нормально", – переконувала продавець овочів на ринку пані Галина.
Для перевірки в лабораторії ми придбали огірки, капусту та редиску. Такий же набір зібрали на поличках супермаркету.
Там розповіли, що ранні овочі – усі місцеві, вирощені на Львівщині. До мережі їх приймають тільки із сертифікатами. А вміст нітратів можуть вимірювати безпосередньо в магазині, бо мають відповідне обладнання.
"Перевищення норми більше, ніж 10% нам ще не траплялось. А зазвичай у перевіреній продукції вміст нітратів менший за норму", – розповів керівник супермаркету Олег Барчак.
У міській лабораторії ДП "Львівстандартметрологія" зеленину з ринку та супермаркету розклали окремо. Для дослідження овочі почистили та подрібнили на тертці.
Аби вдома зменшити кількість нітратів – розповіли в лабораторії – овочі треба добре помити під проточною водою і півгодини вимочити у підсоленій воді – 1-2 чайні ложки солі на літр води.
"Щоб в огірках було менше нітратів, треба обрізати кінчики і зняти шкірку, бо саме під нею може бути найбільша кількість нітратів. Тому можна трошки грубше зрізати", – зазначила інженер із сертифікації Оксана Оріховська.
Кожну порцію подрібнених овочів зважили і змішали зі спеціальним реагентом. У мензурки із розчином опустили нітратомір. Першою перевірили редиску – результати шокували.
"Редиска, яка придбана була на базарі, містить 2413 міліграмів нітратів на кілограм, при нормі 1500. А в редисці, придбаній в супермаркеті, – 1800 міліграмів на кілограм. Це також перевищення, але значно менше. Я думаю, навіть 200 грамів таких овочів людині вистачить, щоб отруїтись і відчути перші симптоми – помутніння, нудоту", – додала Оксана Оріховська.
Що ж до капусти, то ані базарна, ані з магазину не дотягнула навіть до норми вмісту нітратів. Так само, як і огірок. Проте нітратів таки менше у тих овочах, які були придбані саме в супермаркеті.
Тим часом, за порадою фахівців, весняний салат з ранніх овочів варто приправляти лимоном чи оцтом та рослинною олією. Бо вони нейтралізують дію нітратів. А от сметана чи майонез її лише підсилять.
Загалом же найбільшу здатність накопичувати нітрати окрім редиски мають також шпинат, щавель, кріп та зелень петрушки.
Львів у новинах:
Батькам на замітку: де у Львові збудують нові дитячі майданчики
У Львові відкриють чотири нових садочки: де саме
В Україні можуть подешевшати імпортні ліки: скасують сертифікацію
Джерело zaxid