Ринок vs Супермаркет: де у Львові продають овочі з меншим вмістом нітратів

фото з сайту zakarpattya.net.ua

фото з сайту zakarpattya.net.ua

Дозвілля та їжа
22 квiтня 2016 10:44

Такими є результати лабораторних досліджень "Львівстандартметрології".

Телеканал новин "24" здав на дослідження закуплені овочі в лабораторію "Львівстандартметрології". Для об’єктивності експерименту ранні овочі купували і в супермаркеті, і на ринку. На базарі продавці запевнили: ранніх овочів боятися немає причин.

"З відкритого ґрунту – то воно може бути підсипане, а тепличні овочі – більш безпечні. Хіба що я раджу своїм покупцям знімати шкірку з огірка і все буде нормально", – переконувала продавець овочів на ринку пані Галина.

Для перевірки в лабораторії ми придбали огірки, капусту та редиску. Такий же набір зібрали на поличках супермаркету.

Там розповіли, що ранні овочі – усі місцеві, вирощені на Львівщині. До мережі їх приймають тільки із сертифікатами. А вміст нітратів можуть вимірювати безпосередньо в магазині, бо мають відповідне обладнання.

"Перевищення норми більше, ніж 10% нам ще не траплялось. А зазвичай у перевіреній продукції вміст нітратів менший за норму", – розповів керівник супермаркету Олег Барчак.

У міській лабораторії ДП "Львівстандартметрологія" зеленину з ринку та супермаркету розклали окремо. Для дослідження овочі почистили та подрібнили на тертці.

Аби вдома зменшити кількість нітратів – розповіли в лабораторії – овочі треба добре помити під проточною водою і півгодини вимочити у підсоленій воді – 1-2 чайні ложки солі на літр води.

"Щоб в огірках було менше нітратів, треба обрізати кінчики і зняти шкірку, бо саме під нею може бути найбільша кількість нітратів. Тому можна трошки грубше зрізати", – зазначила інженер із сертифікації Оксана Оріховська.

Кожну порцію подрібнених овочів зважили і змішали зі спеціальним реагентом. У мензурки із розчином опустили нітратомір. Першою перевірили редиску – результати шокували.

"Редиска, яка придбана була на базарі, містить 2413 міліграмів нітратів на кілограм, при нормі 1500. А в редисці, придбаній в супермаркеті, – 1800 міліграмів на кілограм. Це також перевищення, але значно менше. Я думаю, навіть 200 грамів таких овочів людині вистачить, щоб отруїтись і відчути перші симптоми – помутніння, нудоту", – додала Оксана Оріховська.

Що ж до капусти, то ані базарна, ані з магазину не дотягнула навіть до норми вмісту нітратів. Так само, як і огірок. Проте нітратів таки менше у тих овочах, які були придбані саме в супермаркеті.

Тим часом, за порадою фахівців, весняний салат з ранніх овочів варто приправляти лимоном чи оцтом та рослинною олією. Бо вони нейтралізують дію нітратів. А от сметана чи майонез її лише підсилять.

Загалом же найбільшу здатність накопичувати нітрати окрім редиски мають також шпинат, щавель, кріп та зелень петрушки.

Львів у новинах:

Батькам на замітку: де у Львові збудують нові дитячі майданчики 

У Львові відкриють чотири нових садочки: де саме 

В Україні можуть подешевшати імпортні ліки: скасують сертифікацію 

Джерело zaxid

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах