Короткі мандрівки: що подивитися поблизу Львова за один день

Новина - Дозвілля та їжа - Короткі мандрівки: що подивитися поблизу Львова за один день

Новина - Дозвілля та їжа - Короткі мандрівки: що подивитися поблизу Львова за один день

Дозвілля та їжа
02 серпня 2016 13:31

А ви знаєте, що поблизу Львова є загадкові кам’яні міста, в яких будинки схожі на хатки хобітів, а ще замок, що був Версалем у фільмі про Д’артаньяна і трьох мушкетерів? Ці і ще багато цікавих місць можна оглянути, вирушивши в мандрівку Львівщиною.

Якщо ви потрапили до Львова, не проґавте можливості вирушити в 1-денну подорож тамтешніми місцями. "Студвей" розповідає, куди поїхати так, щоб за день побачити не менше, ніж інші можуть відвідати за тиждень.


Замки "Золотої Підкови"


Якщо дивитися на 3 замки у Львівській області на відстані понад 200 км згори, то вони складаються в дугу, що дуже нагадує підкову. Споруди так званої "Золотої Підкови" вважаються найграндіознішою замковою спадщиною, що залишилася в Галичині. Головними об’єктами цього маршруту є замки в Олеську, Підгірцях та Золочеві.

Перший по дорозі зі Львова – Олеський замок. Відреставрована будівля зберегла небагато палацової ідентичності, проте роздивитися тут усе одно є що. За даними історичних джерел, у стінах замку не один день провів гетьман Богдан Хмельницький.

львівщина

Підгорецький замок має більшу архітектурну цінність – він один із найкрасивіших у Європі з епохи Ренесансу. Сьогодні сам замок продовжують реставрувати, тому для огляду доступні лише прилеглі території та фасад. До речі, саме Підгорецький замок виконував роль Версалю в радянському фільмі про трьох мушкетерів.

львівщина

Разом із Золочівським замком ви можете потрапити в "Китайський палац" поблизу, де розташувався музей Східних культур. У самому замку зберігається копія корони єдиного за всю історію українського короля Данила Галицького. А найбільш загадковим у споруді є камені із зашифрованими написами, датовані XV століттям.

львівщина

У вас 2 варіанти: замовити екскурсію у Львові в туристичній фірмі, або вирушити самостійно.

До першого на маршруті замку – Олеського – можна дістатися маршрутним таксі "Львів-Броди" з АС 2. Автобуси звідси відправляються щопівгодини і за 1, 5 години ви вже на місці. Цим же автобусом за 10-20 хвилин ви дістанетеся до зупинки "Підгірці", звідки зможете дійти до Підгорецького замку. Із Підгірців до останнього, Золочівського замку, можете дістатися автобусами, що курсують до Золочева. Назад до Львова шлях без пересадок: автобуси із Золочева до Львова ходять до 21-ої години.

Для відвідувачів замки відчиняються о 10-11 годині.

львівщина


Печерний монастир та інші кам’яні міста


Окрім класичних замків, поблизу Львова також розташовані справжні кам’яні міста і навіть печерний монастир. Звісно, збереглися вони не в повному вигляді, але побродити є де.

У селі Стільсько збереглася значна частина столиці держави Білих Хорватів. Ці невеликі будиночки зараз нагадують дім Фродо, а колись тут ходили справжні воїни.

львівщина

У лісі за селом Розгірче зберігся загадковий печерний монастир. Дослідники припускають, що ченці-християни оселилися там ще за Руських часів, щоб абстрагуватися від шуму, метушні й присвятити своє життя служінню Богові.

львівщина

Якщо у вас залишилися сили, ви можете відвідати могутні скелі, на яких колись стояла фортеця Тустань. Це брили-велетні, від яких рукою подати до гір. Обстежувати їх можна годинами.

львівщина

Як дістатися?

Село Стільсько знаходиться за 10 км на схід від Миколаєва, що на Львівщині. Зі Львова з вулиці Наукова маршрутним таксі № 288 ви зможете доїхати до села Тростянець, а звідти автобусом (курсує кожні 1-2 години) до Сільська. Час у дорозі – 2-3 години.

Оглянувши околиці, із Сільського вирушайте до Стрия, а звідти вже до села Розгірче. Сюди легко дістатися автобусами з центрального автовокзалу Стрия, які курсують кожну 1-2 години.

Якщо ви ще хочете махнути в Тустань, вам доведеться повернутися до Стрия, а потім сісти в автобус, що кожні півгодини курсує до Верхнього Синьовиднього, та дістатися до фортеці. Назад до Львова зі Стрия транспорт курсує до 22-ої години. Є також нічні поїзди.

Увесь шлях займе у вас приблизно 4-5 годин в одну сторону. Під час шляху ви зможете закупитися їжею в місцевих магазинчиках.

львівщина


Шляхами колишнього Белзького князівства


На території нинішньої Львівської області у XII-XV століттях існувало велике князівство з давньоруською мовою та династією Рюриковичів. Частина його звичаїв досі збереглася у місті Белз, що було свого часу центром князівства. Шлях до Белзького князівства – немовби дорога в іншу історичну епоху.

Нині частина територіальної історичної пам’ятки проходить повз Червоноград, Тартаків, Сокаль, Варяж, Белз та Угнів. Останні 3 населені пунки практично за крок від Польщі, тому тут і ритм життя інший.

У кожному з названих сіл і міст ви можете відвідати численні музеї, але вони нічого не варті без живого споглядання споруд, які залишилися. У Белзі це каплиця із залишками руського городища, у Тартакові – маєток Потоцьких, у Варяжі – стародавній костел Святого Марка.

львівщина

Як дістатися?

З Львівської АС 2 до Червонограда та Сокаля щопівгодини курсують автобуси. Ціна – 30 грн. Альтернативний варіант – електричкою до Сокаля, яка дешевша, але це займе вдвічі більше часу.

Із Сокаля дорога розходиться на 2 шляхи: до Тартакова та Белза. В обидві сторони шлях недовгий і недорогий. Потрібні автобуси ви знайдете на автостанції Сокаля.

Увесь шлях у вас займе 4-5 годин в одну сторону і обійдеться приблизно у 100 грн. в одну сторону. Назад із Сокаля до Львова ви зможете виїхати до 21 години.

львівщина

Джерело: studway

Читайте ще новини Львова:

Готелі з басейнами в Карпатах: фото, ціни 2016 (частина друга)

Де можна відпочити і поплавати поблизу від Львова

Де поплавати у Львові:огляд відкритих басейнів (ціни, адреси)

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах