Цікавий Львів: 12 пам'ятників на проспекті Свободи

Новина - Дозвілля та їжа - Цікавий Львів: 12 пам'ятників на проспекті Свободи

Новина - Дозвілля та їжа - Цікавий Львів: 12 пам'ятників на проспекті Свободи

Дозвілля та їжа
29 вересня 2016 14:46

Проспект Свободи — центральна вулиця Львова, одна з найкрасивіших і найпрестижніших в місті, епіцентр ділового і культурного життя. В архітектурі проспекту Свободи переплелись риси сецесії і еклектики, що живиться історичними стилями класицизму, неоренесансу і бароко. Дуже цікавими є й пам'ятники, що були  та є зараз на проспекті. Отже: 


Станіслав Яблоновський


Найстаріший львівський пам'ятник та найперший пам'ятник на території України гетьману Станіславу Яблоновському, був створений близько 1752—1754 рр. Це пам'ятник, який кочував з одного місця в інше. На початку він стояв біля стіни Нижнього замку, пізніше у дворі давньої Єзуїтської колегії, а з часом і на проспекті Свободи...

Цікавий Львів: 12 пам'ятників на проспекті Свободи фото


Король Ян III Собєський 


На проспекті Свободи у 1898 р. відкрили пам'ятник королю Яну ІІІ Собєському, з нагоди 215-ї річниці переможної битви під Віднем, де війська союзних європейських країн, очолюване королем Яном ІІІ Собєським, розбило турецьку армію, яка після того вже перестала загрожувати Європі...

Цікавий Львів: 12 пам'ятників на проспекті Свободи фото 1


Цікавий Львів: 12 пам'ятників на проспекті Свободи фото 2


Скульптура "Робітник і колгоспниця"


Пам'ятник був розташований біля оперного театру. Він був символом спілок робітників і селян - "Робочий і колгоспниця". (приблизно 1939 р.)

Цікавий Львів: 12 пам'ятників на проспекті Свободи фото 3Фото з kresy.pl


Стела "Дружби народів"


Скульптура була встановлена у жовтні 1939 року, його автори були скульптор Сергій Литвиненко та київський художник Михайло Дмитренко. 

Цікавий Львів: 12 пам'ятників на проспекті Свободи фото 4


Сталінська конституція


У 1939 році на проспекті Свободи, між вулицею Гнатюка та пл. І. Підкови було споруджено тимчасовий, фанерний, облицьований бетоном пам'ятник Сталінській конституції. Дружбу народів символізували фігуру та написи українською, польською та єврейською мовами.

Цікавий Львів: 12 пам'ятників на проспекті Свободи фото 5


Пам'ятний знак "Adolf Hitler Ring"


У 1943 р. на центральній вісі Гетьманських Валів, навпроти входу до Оперного театру було установлено пам'ятний знак — куб із чашею для вічного вогню, що мав увічнити нову назву цієї центральної вулиці, лівий та правий боки якої досі носили різні назви...

Цікавий Львів: 12 пам'ятників на проспекті Свободи фото 6


Володимир Ленін


Пам'ятник встановили 20 січня 1952 р. перед входом до Оперного театру. Скульптором був Сергій Меркуров з Москви. Площу перед Оперним театром впорядкували за проектом архітекторів І. Персикова та М. Юрчука. Через сім років центральну вулицю перейменували на проспект Леніна.

Цікавий Львів: 12 пам'ятників на проспекті Свободи фото 7


Тарас Шевченко


Пам'ятник був урочисто відкритий 24 серпня 1992 року. Авторами цієї скульптури були Андрій та Володимир Сухорські.
Стела "Хвиля національного відродження"
У 1995 р. доповненням до пам'ятника Шевченка стала 12-метрова бронзова стела "Хвиля Народного Відродження". Після її спорудження загальна скульптурна композиція набула довершеного вигляду. Фігурні рельєфи на передній стороні символічно зображують історію України від часів Київської Русі до початку XX ст. та на зворотньому боці - історію України XX ст.(wikipedia.org)

Цікавий Львів: 12 пам'ятників на проспекті Свободи фото 8


Пам'ятник "Швейкові"


У 2002 році біля "Віденської кав'ярні", встановили пам'ятник Швейкові. Скульптор — Сергій Олешко.

Цікавий Львів: 12 пам'ятників на проспекті Свободи фото 9


Львівським броварям


У 2011 році на проспекті Свободи, на День міста, встановили пам'ятник "Львівським броварям". Сайт "Спадок годинникарства" визнав годинник на пам'ятнику одним з найоригінальніших у світі. Щодня о 17:15 він відтворює гімн Львівської пивоварні. (wikipedia.org)

Цікавий Львів: 12 пам'ятників на проспекті Свободи фото 10

Джерело: 1256.lviv.ua.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах