Золоті гори: за Новий рік та Різдво в Карпатах доведеться переплатити

Новина - Дозвілля та їжа - Золоті гори: за Новий рік та Різдво в Карпатах доведеться переплатити

Новина - Дозвілля та їжа - Золоті гори: за Новий рік та Різдво в Карпатах доведеться переплатити

Дозвілля та їжа
09 листопада 2016 12:41

Нинішній новорічний сезон стане вдалим для курортів, розташованих на Західній Україні. Близько 80% місць  найпопулярніших курортів - Буковель, Славське, Яремче, Драгобрат - в період з 29 грудня по 12 січня вже заброньовані, розповів ЛІГА.net директор Центру розвитку туризму України Володимир Царук. У цьому році в західних регіонах відпочине приблизно на 5-7% більше туристів, у порівнянні з минулим зимовим сезоном. Мандрівників могло б бути і більше, але їх відштовхує зростання цін. У середньому відпочинок подорожчає на чверть.


Отже, де українці збираються зустріти Новий рік


Вільних місць на новорічні свята вже немає, каже директор бази відпочинку, що розташована на горі Драгобрат, Петро Гребенюк. "Всі номера розпродані в середині жовтня", - уточнює він. Директор тернопільського туристичного агентства Олег Дерех розповідає, що в цьому році відкрив два екскурсійних тури Західною Україною, і всі місця на святкові дати вже розкуплені. "Підвищений попит спостерігається і на послуги трансферу з залізничного вокзалу Тернополя в Яремче, Паляницю, Микуличин і Драгобрат", - зазначає Дерех. За його словами, з Тернополя на українські гірськолижні курорти, як правило, відправляються жителі Східної України. Кияни добираються до них через Івано-Франківськ.

Традиційно підвищеним попитом користується оренда житла у Львові. Відпочинок в інших регіонах країни будуть бронювати в останній момент. Свята на півдні України проведуть ті, хто не зможе придбати тури на захід країни. У цьому році Укрзалізниця ускладнила правила бронювання залізничних квитків для турагентів, нагадує співвласник туристичної компанії Ігор Голубаха. В кінці вересня компанія скасувала чотири види броні, а також посилила правила викупу місць для організованих груп. В результаті у відкритий продаж додатково надходить 3 900 квитків на добу. За його словами, це повинно було скоротити число перекупників. "Туркомпанії викуповують квитки для своїх клієнтів без особливих проблем", - запевняє він.


Відпочинок "потягне" на 6 000 гривень


Офіційної статистики щодо внутрішнього туризму в Україні немає. За оцінками туристичних компаній, на новорічні свята в країні відпочине близько 200 000 мандрівників. Кожен з них витратить на відпочинок в середньому близько 6 000 гривень, що дозволить курортам виручити 120 млн гривень. Це приблизно на чверть більше, ніж у минулому році. "Практично всі готелі підвищили ціни", - констатує Володимир Царук. Наприклад, середня вартість номера в Славському чи Яблуниці зі сніданком на свята обійдеться в 1000 гривень на добу. Традиційно на свята дорожчають і абонементи на катання.

Зростання цін на проживання не дозволить курортам на Західній Україні значно збільшити число відпочиваючих у порівнянні з минулим роком. Очікуване зростання складе 5-7%. Частина українців, які сподівались провести новорічні свята на українських курортах, переорієнтувалися на Єгипет. "У цьому році туристичні оператори збільшили льотну програму і дають знижки", - розповідає Володимир Царук. Схожа ситуація спостерігалася влітку. Туристи замість відпочинку на українських курортах віддали перевагу турецьким Анталії або Бодруму, відвідуваність яких зросла в середньому на 30%.

Тим, хто хоче заощадити, варто відпочити в кінці грудня. Вільних місць вистачає, визнають власники готелів і баз відпочинку. "Багато туристів очікують, коли випаде перший сніг. Тоді вони почнуть бронювати номери в міжсезоння", - розповідає Петро Гребенюк. Аналогічна ситуація спостерігається і в санаторіях. Якщо ситуація не зміниться, то власники готелів або баз відпочинку змушені будуть давати великі знижки, відразу після завершення свят.

Дивись ще: 

Відпочинок в Карпатах восени: 5 цікавих ідей

ТОП найцікавіших подій осені у Львові

"Маст сі": ТОП-15 найпопулярніших "туристичних" кнайп Львова

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах