Невідомий Львів: історія однієї за найоргінальніших споруд міста

Новина - Дозвілля та їжа - Невідомий Львів: історія однієї за найоргінальніших споруд міста

Новина - Дозвілля та їжа - Невідомий Львів: історія однієї за найоргінальніших споруд міста

Дозвілля та їжа
17 сiчня 2017 14:38

Однією з найбільш оригінальних споруд, які водночас і досі маловідомі львів’янам чи гостям міста є так звана вілла Долинського на сучасній вулиці Лемика. Споруджена у мальовничій місцині у стилі історизму, вона справді являє собою одну з перлин цього району і справжній вінець творінь Івана (Яна) Долинського, який спорудив цю будівлю для самого себе. Пропонуємо вам поглянути на історію цього чудового будинку, та на його сучасний стан.

Невідомий Львів: історія однієї за найоргінальніших споруд міста фото

Іван Долинський народився ймовірно 1852 року. Освіту здобув у львівській Вищій політехнічній школі (сучасний НУ "Львівська політехніка"), яку закінчив 1904 р. Працював у Львові наприкінці XIX – початку XX ст. Викладав у Художньо-промисловій школі. У 1881 році, він разом з Б. Бауером спорудив гімназію у Бродах, після чого, приймав участь у конкурсі проектів на будинок Промислової школи у Львові. Використовуючи стильові форми неоренесансу і необароко, споруджував громадські й прибуткові будинки, особняки.

Невідомий Львів: історія однієї за найоргінальніших споруд міста фото 1

Особливо серед них виділяється його власна вілла, споруджена на тогочасній вулиці Йозефа Дверніцького (сучасна – М. Лемика) у Львові. Вважається, що рід Долинських походить з Білої Церкви на Київщині. Дід архітектора – Лука Долинський прибув до Львова з київським греко-католицьким митрополитом Пилипом Володковичем у 1770 р. Ймовірно саме його пензлю належать ансамбль ікон собору Святого Юра, стації монастиря бернардинів, розписи стін у церкві Св. Параскеви П’ятниці, ансамбль іконостасу монастирської церкви Св. Онуфрія тощо. Син Івана Долинського – Вітольд також пішов по слідах батька і став відомим львівським архітектором, живописцем та істориком мистецтва.

Невідомий Львів: історія однієї за найоргінальніших споруд міста фото 2

Місцевість, названа Софієвкою завдяки костелу св.Софії, вважалась не надто благоприятним районом аж до кінця ХІХ століття, проте вважається, що з закладенням Стрийського парку цей район стає більш престижним.

Невідомий Львів: історія однієї за найоргінальніших споруд міста фото 3

Сьогодні колишня вілла Долинського це багатоквартирний житловий будинок. Будівля була споруджена у 1899 році. Як відзначає Ігор Жук, центр головного фасаду акцентований гостроверхою вежею з дерев’яною галереєю, а в інтер’єрі збереглися елементи дерев’яної різьби.

Невідомий Львів: історія однієї за найоргінальніших споруд міста фото 4

Невідомий Львів: історія однієї за найоргінальніших споруд міста фото 5

Сьогодні про будвілю знають лише безпосередні мешканці цього району та невелика кількість осіб, які цікавляться архітектурою Львова. Туристи здебільшого “не заходять” у цей район, та й більшість львів’ян там буває рідко, тому бідівля старанно схована від очей стороннього спостерігача. Це лише один з прикладів Львова, який ми поступово забуваємо та більш того, коли мова йде про більш “очевидні” пам’ятки історії та культури – вперто не помічаємою. Вілла Долинського тут – лише один з фрагментів багатогранної мозаїки старого Львова, Львова, який нам наче близький, але водночас є абсолютно іншим містом, яке ми навряд чи колись зрозумімо, але яке ми можемо спробувати зрозуміти. Та зберегти, бодай навіть у таких його фрагментах, як дана будівля.

Невідомий Львів: історія однієї за найоргінальніших споруд міста фото 6

Джерело: photo-lviv.in.ua

Дивись ще: 

Випадок чи саботаж: у львівському депо водії розбили ще два нових "Електрони"

Новинка: через Львів поїдуть потяги-трансформери

У Львові горів офіс: є постраждалі

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах