20 лютого, розпочався Сиропусний тиждень. Це час приготування до Великого посту, повідомляє РІСУ.
Цьогоріч він розпочинається 20 лютого, триватиме до 26 лютого, а закінчується так званою Прощеною неділею, коли кожен повинен забути про кривди та попросити пробачення в усіх, кого образив.
На цьому тижні вже не вживали м’яса, але ще було дозволено молочні продукти, та зазвичай вшановували худобу. У храмі освячували продукти тваринного походження, зокрема, масло, молоко, сир.
Основною стравою є млинці, які печуть щодня з понеділка по неділю. Млинці випікають із житнього та пшеничного борошна, з різних злаків – гречки, проса, вівса, роблять їх простими і з припіком (із додаванням різних продуктів). До млинців подають: масло, сметану, мед, малосольну рибу, оселедець, повидло, варення.
Також Сиропусний тиждень відомий всенародними гуляннями: це танці, співи, катання з гірок на санчатах, спорудження опудала тощо.
Кожен день тижня має власні традиції. В понеділок влаштовують гуляння і роблять з соломи ляльку. У вівторок дівчата частують млинцями хлопців, а свекрухи приглядають невісток. У середу теща пригощає зятя, а в п’ятницю в гості чекають на тещу. І зять має запросити її особисто.
У неділю гуляння завершують, сповідаються і просять одне в одного вибачення. Потім йдуть до лазні – Великий піст зустрічати треба очистившись і душею, і тілом.
У Західній Україні цей період перед Великоднім постом називають Запустами і немає традиції випікати млинці.
Дивись ще:
Де саме: у Львові з'явиться новий парк
Обери собі друга: п'ять собак, які чекають на тебе
Багряник, слива, каштани: які вулиці Львова озеленять в 2017 році