Невідомий Львів: історія вулиці Вірменської

Новина - Дозвілля та їжа - Невідомий Львів: історія вулиці Вірменської

Новина - Дозвілля та їжа - Невідомий Львів: історія вулиці Вірменської

Дозвілля та їжа
07 березня 2017 14:05

Вірменська вулиця — одна з найдавніших у Львові, адже постала одночасно з з формуванням середньовічного Львова в межах оборонного муру. Також Вірменська — одна з найдовших вулиць середмістя. Починалася вона від Краківської і впиралася в забудову Домініканського монастиря.

Відрізок між вулицями Театральною та Краківською  приєднали до Вірменської у 1871 р.  До того відрізок називався мав назви: Пекарська, Тринітарська, Академічна або Університетська. З часу  утворення на поч. ХІХ ст. сучасної вулиці Лесі Українки  вулицю стали називати Нижчою Вірменською, а вірменську — Вищою Вірменською. В часи німецької окупації вулиця носила назви Бюрґерштрассе та Вельфенштрасе.

Невідомий Львів: історія вулиці Вірменської фото

вул.Вірменська, 1938 рік

Забудова Вірменської вулиці  ХVІ-ХVІІІ ст. здебільшого була дво- та триярусна, і лише під кінець ХVІІІ ст  з’являються чотириярусні кам’яниці. Більшість будинків  були мурованими, невелика кількість — дерев’яними. Напівдерев’яними були верхні поверхи та дворові флігелі. Багато будинків мали широкі в’їздні брами для сполучення з господарським подвір’ям. У деяких кам’яницях вони збереглися до сьогодні, а на інших після реконструкції залишилися лише сліди аркових отворів.

Невідомий Львів: історія вулиці Вірменської фото 1

 Брама на Вірменській вулиці,2017р.

Внаслідок пожеж, що завдавали великої шкоди, Вірменська вулиця неодноразово відбудовувалася. Зокрема, у 1748 році горів вірменський квартал, починаючи від монастиря вірменських бенедиктинок, а у 1778 році сталася пожежа, внаслідок якої згоріла всі вулиця аж до Домініканського монастиря.

Невідомий Львів: історія вулиці Вірменської фото 2

Й. Свобода. Вірменська церква

На Вірменській вулиці, розташована одна з найцінніших архітектурних пам’яток Львова — Вірменський кафедральний собор Успіння Пресвятої Богородиці. Споруджено храм, за даними різних дослідників, протягом 1356-1370 рр. на кошти вірменських купців Якова з Кафи та Паноса Абрагамовича. Святиню будували на місці дерев’яного вірменського храму за зразками давніх вірменських церков. Собор кілька разів перебудовувався і в його архітектурі знайшли своє відображення стилістика ренесансу (нава, аркада), бароко (скульптура в екстер’єрі), історизму (фасад від вул.Краківської), ар деко (розписи в інтер’єрі).

Невідомий Львів: історія вулиці Вірменської фото 3

 Невідомий Львів: історія вулиці Вірменської фото 4

Скульптура Богородиці в ніші огорожі Вірменського собору, 2017 р.

Ділянку перед південним фасадом храму, відділену огорожею від вул.Вірменської, займав даній вірменський цвинтар, на якому збереглися вірменські надгробки, датовані ХVІ-ХVІІІ ст.

Від вул.Вірменської в ніші огорожі вміщено скульптуру Богородиці (1664 р.) з колишньої Краківської брами. В західній частині колишнього цвинтаря притулена до муру дерев’яна каплиця "Голгофа" з ХVІІІ ст.

Невідомий Львів: історія вулиці Вірменської фото 5

Дзвіниця Вірменської церкви, 1925 рік

З боку вул.Вірменської стоїть вежа-дзвіниця, споруджена у 1571 році за проектом архітектора Петра Красовського на місці старої дзвіниці ХІV ст. Бляшане завершення  вежі походить з ХІХ ст. Вежа триярусна, з проходом у нижній частині, де зараз розташована галерея "Зелена канапа".

Невідомий Львів: історія вулиці Вірменської фото 6

Барельєф на вул. Вірменській (перша третина ХХ ст.)


Декілька цікавих фактів з історії кам’яниць по вул. Вірменській.


У будинку № 2 за польських часів був робітничий спортивний клуб трамвайників і металістів, а під № 3 — друкарня Бодека. У 50-х роках за цією адресою містилася меблева артіль "Червоний промінь". У будинку № 5 за Польщі розташовувався ресторан Гелльрайха.

Невідомий Львів: історія вулиці Вірменської фото 7

Вірменська, 2 , 2017 р.

Житлових будинків № 6 та 8 сьогодні не існує, через аварійний стан їх знесли в кінці 20-х на початку 30-х років ХХ ст. А до того тут містилися готель Ґуттмана і Польська радіофонічна спілка "Тефаґ" з магазином грамофонів і грамплатівок Клягсбальда.

Кам’яниця за адресою Вірменська, 7-9, що розташована ліворуч дзвіниці є колишньою резиденцією архієпископа. Тут також знаходилися канцелярія, бібліотека та архів архієпархії. Між будинком та собором пролягала вуличка Вірменська Вужча, яка вперше згадується у 1598 р.  І хоча зараз її офіційно не існує, нею можна й сьогодні переходити між вулицями Вірменською та Лесі Українки.

Невідомий Львів: історія вулиці Вірменської фото 8

Будинок на розі вул. Краківської та Вірменської, що завалився в 1922 році. Фото 1910 року

Кам’яниця під №12, що стояла на розі перетині Краківської та Вірменської запам’яталась як будинок-вбивця. В 1922 році ця будівля завалилась, поховавши під своїми уламками кілька десятків людей. Зводити нові будівлі в цьому місці поляки так і не наважились.  У 1943 році на цьому місці німці розстрілювали людей.

Невідомий Львів: історія вулиці Вірменської фото 9

Ріг вулиць Краківської та Вірменської, 80-ті роки ХХ ст.

Після війни тут облаштували спортивний майданчик, який згодом став дитячим. Уже в роки перебудови тут почав свою діяльність імпровізований ринок "Вернісаж", який згодом перекочував на своє теперішнє місце.

Невідомий Львів: історія вулиці Вірменської фото 10

 Будівництво на розі вулиць Вірменської та Краківської, 2017 р. 

У 2007, 2010 та 2011 роках тут проводилися розкопки під час яких фахівцям вдалось віднайти добре збережені рештки фундаментів кам’яниць, а також рештки давньоруської доби (приблизно XII-XIII ст.) у вигляді уламків кераміки та прясельця із рожевого шиферу, а також два скарби – срібний металобрухт та монети австро – угорської доби, найдавніша з яких датувалась 1914 роком. Зараз на цьому місці будують готель.

Будинок № 13, у сучасному вигляді, звели у 1783 року на місці двох старих камяниць. Це один з кращих будинків палацового типу в стилі бароко, який, за винятком окремих декоративних деталей, зберігся у незмінному вигляді від часу побудови. Незначні ремонтні роботи відбулися 1909 року.

Невідомий Львів: історія вулиці Вірменської фото 11

 Вулиця Вірменська, 2017 р. 

У 1859 році за цією адресою розташовувалась фінансова прокуратура, 1929 року – Товариство "Релігійна бібліотека" з друкарнею, від 1933 – Архидієцезіяльна спілка вірмен.

Будинок № 14 збудований у ХVІІ ст. та кілька разів перебудований у ХVІІІ-ХІХ ст. Від 1840 року належав українському історику Денису Зубрицькому. Його донька Станіслава, котра мешкала у Кракові, перед смертю записала кам’яницю греко-католицькій капітулі з умовою, що дохід з неї буде йти на виховання дівчат. Бібліотеку Зубрицька записала історику Антону Петрушевичу.

Невідомий Львів: історія вулиці Вірменської фото 12Невідомий Львів: історія вулиці Вірменської фото 13

 Вулиця Вірменська, 2017 р.

Будинок № 16 був побудований на парцелі трьох менших кам’яниць у 1792 році (у 1801 році надбудовано четвертий ярус будівлі). А до того в одному із будинків мешкала відома вірменська родина малярів Богушів. Павло Богуш створив фрески у Вірменському соборі та малював ікони для католицьких костелів. Його син Шимон Богушович займався оформленням інтер’єрів ратуші, арсеналу, Латинської катедри.

У 1768 році будинки придбав Теодор Дзержбицький, котрий у 1776році винаймав їх Якову Ґодзембі Варженському і відомому друкареві Антону Піллєру. За польських часів тут містилася Перша львівська гуртівня спиртних напоїв і електротехнічне підприємство "Ампер" Зеха.

Невідомий Львів: історія вулиці Вірменської фото 14

 Вул.Вірменська, 19 , 2017 р. 

За адресою Вірменська, 19  до сьогодні працює відома кав’ярня "Вірменка", що була надзвичайно популярною серед львівських і заїжджих неформалів та представників молодіжного середовища у 1980-90-х роках, а за польських часів у цьому будинку працював майстер біжутерії Бадер.

Будинок під № 20 було збудовано у середині ХVІ ст.  італійським архітектором Петром з Лугано. У 1898 р. здійснена реконструкція кам’яниці за проектом архітектора Івана Левинського. З 2008 року у лівому крилі будинку знаходиться ресторан "Гасова лампа".

Одним з найцікавіших будинків на цій вулиці є кам’яниця під номером 23. У 1764 році цей будинок було перебудовано з двох в один. У 1882 році місто викупило будівлю, щоб влаштувати тут Школу ім. Григорія Пірамовича – від вул. Вірменської і Школу ім.М.Шашкевича – від вул Скарбівської (сучасна Лесі Українки), остання була  тоді єдиною міською школою з руською (українською) мовою навчання.

Невідомий Львів: історія вулиці Вірменської фото 15

Декор будинку на Вірменській, 23

Будинок було відновлено і, ймовірно, тоді на фасаді з’явилися рельєфи із зображенням пір року і зодіакальний фриз роботи скульптора Гаврила Красуцького. Власне через таке оздоблення львів’яни називають кам‘яницю – "Будинок пір року".

В 1930-х роках в кам’яниці була майстерня Януша Вітвіцького, де виготовлялася пластина панорама Львова  ХVІІІ ст.  Зараз тут навчальний корпус Академії мистецтв.

Невідомий Львів: історія вулиці Вірменської фото 16

 Вулиця Вірменська, 2017 р. 

У будинку під № 25 свого часу розміщувалося українське ремісниче товариство "Зоря", засноване 1884 року за участю архітектора Василя Нагірного, а у 50-х роках ХХ ст. був ремонт взуття.

Будинок № 27 постав на місці двох менших кам’яниць, що згоріли під час пожежі 1782 року. У 1887 році на другому ярусі будівлі знаходилося товариство "Просвіта".  За польських часів тут розміщувалася фабрика дзеркал Бика.

Невідомий Львів: історія вулиці Вірменської фото 17

Вул.Вірменська, 2017 р.

Вулиця закінчується брамою, за якою під склепінням проїзду, влаштовано виставковий зал Мистецького об’єднання "Дзиґа", який переїхав сюди з Порохової вежі влітку 1996 р. До 1939 року тут були приміщення храму Божого Тіла, згодом, у 50-х роках, база готового одягу, бакалійний склад та склад Облкниготоргу.

У 90-х роках ХХ ст. вул. Вірменську від вул. Театральної перекрили шлагбаумом.

Джерело: photo-lviv.in.ua

Дивись ще:

Львів’янину на замітку: як відпочиватимемо у 2017 році

Якщо небайдуже майбутнє планети: львів'ян закликають долучитися до Години Землі

Розумна прикраса:у Львові створили кулон, який перетворює думки на текст

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах