Готуємось до свят: у Львові розпочався "Фестиваль Писанок"

Фото: Олександр Мазуренко

Фото: Олександр Мазуренко

Дозвілля та їжа
10 квiтня 2017 17:31

З 1-23 квітня, у Львові на площі Музейній проходить VII щорічний "Фестиваль Писанок", а також з'явилася ще одна локація ТРЦ Victoria Gardens, де також представлені писанки.

 

Готуємось до свят: у Львові розпочався "Фестиваль Писанок" фото

Готуємось до свят: у Львові розпочався "Фестиваль Писанок" фото 1

"Якщо говорити про "Фестиваль Писанок" – це дійсно такий симбіоз, адже з одного боку це традиція, добра традиція передвеликодня та Великодня, для якої до нас їдуть туристи, щоб подивитися наскільки це все справжнє, наскільки львів`яни цим переймаються, наскільки вони беруть участь у приготуванні крашанок і писанок. Але водночас сама ідея фестивалю писанок – показати великодній об`єкт – яйце. Ми раді, що на наш заклик відгукуються львівські митці і цього року ми, мабуть, маємо рекордну кількість писанок. Їх загалом більше 60-ти. І писанки дійсно є арт-об`єктами. Ми стимулюємо митців, щоб це не була класична писанка, яка теж має певний символізм, а щоб це був арт-об`єкт і фантазією ми нікого не обмежуємо. Звичайно, що всі ці арт-писанки мають свої месиджі, кожен художник у свій витвір вкладав певну ідею.

Готуємось до свят: у Львові розпочався "Фестиваль Писанок" фото 2

Готуємось до свят: у Львові розпочався "Фестиваль Писанок" фото 3

фото: Галини Гупало

Цьогоріч у нас є дві локації: площа Музейна та ТРЦ Victoria Gardens, де встановлено близько 30-ти писанок. Також у ТРЦ Victoria Gardens розміщена квіткова писанка – це новинка фестивалю, висота якої більше 3 м, зроблена вона з живих квітів, моху і вона вже близько 10-ти днів там є і буде до 23 квітня, доки загалом і триватиме фестиваль.

Готуємось до свят: у Львові розпочався "Фестиваль Писанок" фото 4

Готуємось до свят: у Львові розпочався "Фестиваль Писанок" фото 5

Готуємось до свят: у Львові розпочався "Фестиваль Писанок" фото 6

Готуємось до свят: у Львові розпочався "Фестиваль Писанок" фото 7

фото з сайту facebook.com/trcvictoriagardens

У суботу стартувала традиційна наша благодійна частина фестивалю "Добра справа". Ми знову-таки збираємо кошти для "Охматдиту", встановлені скриньки і на площі Музейній, і у ТРЦ Victoria Gardens. Усі кошти, які буде зібрано, ТРЦ Victoria Gardens подвоїть і ми зможемо вдвічі більшу суму передати на купівлю обладнання для "Охматдиту".

Традиційно тривають майстер-класи, увесь передвеликодній тиждень можна буде у відомих львівських митців навчитися як робити різноманітні писанки, як декорувати великодні кошики та як правильно готуватися до Великодня",- зазначив Андрій Сидор, голова Туристичного альянсу Львова, ГО "ДікАрт".

"Фестиваль Писанок" – це подія, яка має на меті представити писанку не лише як традиційний Великодній символ, але й як Art-об’єкт.

Писанка, як символ весняного відродження природи відома багатьом народам світу, однак, саме на Фестивалі, кожен з відвідувачів зможе по-новому відкрити для себе цей Великодній символ.

Готуємось до свят: у Львові розпочався "Фестиваль Писанок" фото 8

Головна писанка Львова.

Фото: facebook.com/lvivukr/photos/


 Програма "Фестивалю Писанок":

Галерея Art-Писанок. У рамках "Фестивалю Писанок" діє open-air Галерея Мистецьких Писанок, де на трьох подіумах встановлено близько 60-ти унікальних писанок, які милуватимуть око відвідувачів Фестивалю протягом Великодніх свят.

Тут представлені авторські роботи, створені як відомими художниками Львова, так і аматорами, та різноманітними мистецькими організаціями.

 Квіткова писанка. Щороку, у рамках "Фестивалю Писанок" презентуються та експонуються особливі писанкові арт-об’єкти. Цьогоріч основним арт-об’єктом стала Квіткова Писанка, яка оздоблена декоративною травою та сезонними квітами.

 Благодійна акція "Добра справа". Під час Фестивалю діє проект "Добра Справа" – щорічна благодійна акція, спрямована на збір  коштів з метою допомоги тим, хто справді цього потребує. Цього року  відбувається збір коштів на потреби дитячого відділення ЛОДКЛ ОХМАТДИТ.

 Art-стіна Великодніх привітань. Це місце, де діти і дорослі мають змогу проявити свою фантазію, розмалювати цікаві Великодні ілюстрації та поділитись побажаннями.

 Площа писанкових дерев. Писанкові дерева стали унікальною окрасою Великодня. Кожен відвідувач матиме змогу прикрасити дерево власною писанкою та створити неповторну весняну атмосферу Великодня.

 Писанка-вказівник. Ще одним особливим мистецьким об'єктом "Фестивалю Писанок" стала унікальна Писанка-Вказівник. На цій писанці вказано напрямки та відстані до музеїв Львова та світу. Символічно, що такий вказівник встановлений саме на площі Музейній.

Джерело: прес-служба ЛМР

Дивись ще:

Подарунок до Великодня: для сихівських дітей мерія відкрила "поліуретановий" майданчик

Великодній ярмарок, гаївки, веснянки, майстер-класи: як святкуватимуть Великдень у Львові

Вогонь і м'ясо, середньовіччя та фестиваль ріплянки: ТОП фестивалів весни-2017 на Західній Україні (оновлено)

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах