LvivMozArt: які іноземні музиканти приїдуть на фестиваль

фото: Павло Паламарчук

фото: Павло Паламарчук

Дозвілля та їжа
07 серпня 2017 14:29

18 серпня у Львові стартує міжнародний фестиваль класичної музики LvivMozArt.

Відвідати місто, яке стало рідним для Франца Ксавера Моцарта, молодшого сина "віденського класика", погодилося багато артистів світової сцени. Сайт Мoderato обрав 10 іноземних музикантів, дуетів та колективів, для яких фестиваль LvivMozArt стане переважно першою нагодою відвідати Україну.


Фортепіанний дует Яри Таль та Андреаса Ґротгузена


Ще у 80-их роках минулого століття ізраїльська піаністка Яра Таль та німецький піаніст Андреас Ґротгузен вирішили створити фортепіанний дует і грати фортепіанні композиції, написані для виконання в чотири руки. З того часу вони об’їздили з концертами увесь світ та записали понад 40 дисків для компанії звукозапису Sony Classical. На фестивалі LvivMozArt вони разом виконають твори Франца Шуберта і Роберта Шумана, а Яра Таль також презентуватиме новий сольний альбом – фортепіанних полонезів Франца Ксавера Моцарта, які ймовірно були створені саме у Львові.


Саша Рекерт та ансамбль Sinfonia di vetro


LvivMozArt:  які іноземні музиканти приїдуть на фестиваль фото

Саша Рекерт та створений ним ансамбль Sinfonia di vetro спеціалізується на виконанні музики для… скла. І це не шматочки чи пляшечки! Цей інструмент називається скляна гармоніка, для якого писали такі композитори, як Вольфганг Амадей Моцарт, Людвіг ван Бетовен, Каміль Сен-Санс та інші. Саша Рекерт не тільки виконує композиції на такому крихкому інструменті, але й вдосконалив його конструкцію та звучання.


Гауке Бергайде


Опера "Споглядання муру" була створена німецьким композитором Гауке Бергайде на замовлення Баварської опери. Минулого року за цей твір він отримав приз Мюнхенського оперного фестивалю. Відчайдушні амазонки, визвольна боротьба, маніпуляція історичними фактами, війна, кохання та міфи — все переплітається в цьому актуальному творі, зміст якого торкається України. Постановка у трамвайному депо Львова буде супроводжуватися відео-інсталяцією й танцювальним перфоменсом.


Едгарас Монтвідас


LvivMozArt:  які іноземні музиканти приїдуть на фестиваль фото 1

Цей оперний співак-тенор отримав всі найвищі нагороди рідної країни Литви, серед них – орден від президента країни Далі Грибаускайте. Все тому, що майстерністю та силою голосу гідно представляє свою країну на кращих світових оперних сценах.


Ауроре Баль


LvivMozArt:  які іноземні музиканти приїдуть на фестиваль фото 2

Ця тендітна дівчина майстерно володіє грою на найбільшому та найскладнішому інструменті – органі. Вона отримала гран-прі на одному з престижних конкурсів органістів в Інсбруку (Австрія), а ця почесна премія присуджувалася лише 6 разів із моменту заснування конкурсу в 1971 році. Також Ауроре Баль грає на клавесині та створює власні композиції.


Дует сестер Анни та Лаури Гандлер


LvivMozArt:  які іноземні музиканти приїдуть на фестиваль фото 3

Сестри Анна та Лаура Гандлер, виконавиці на фортепіано та скрипці, один із найвідоміших молодіжних дуетів Німеччини. Їм лише близько 20 років, а за плечима вже перемоги на численних конкурсах, стипендії від престижних фондів, гастролі Європою і США. Лаура отримала в користування скрипку Джованні Паоло Маджині 1624 року, а Анна, окрім гри на фортепіано, вдосконалює диригентську майстерність – вона працювала асистентом Оксани Линів в Баварській опері та заснувала власний камерний молодіжний оркестр у Мюнхені. В Україні сестри виконуватимуть, зокрема, маловідомі сонати Франца Ксавера Моцарта.


Юлія Марія Дан


Румунська оперна співачка володіє чудовим тембром голосу. Вона вже стала улюбленицею слухачів оперних театрів Німеччини (Гамбурґа, Дрездена) та Австрії (Граца). На фестивалі LvivMozArt Юлія Марія Дан виконуватиме партію сопрано в кантаті Франца Ксавера Моцарта "Перший весняний день", а також кращі арії та ансамблі з опер Вольфганга Амадея Моцарта на "Гала-концерті LvivMozArt".


Тобіас Фелдман



Костянтин Манаєв


LvivMozArt:  які іноземні музиканти приїдуть на фестиваль фото 4

Російський віолончеліст Костянтин Манаєв отримав освіту у Німеччині та Швейцарії. Його кар’єра стрімко розвивається. Виконує абсолютно контрастний репертуар різних епох та стилів: від концертів Карла Філіппа Емануеля Баха (сина Йоганна Себестьяна Баха) до прем’єр сучасної азербайджанської композиторки Франґіз Алізаде. На закритті фестивалю Костянтин виконуватиме Потрійний концерт для скрипки, віолончелі та фортепіано Людвіга ван Бетховена разом з Тобіасом Фелдманом (скрипка) та Катериною Тітовою (фортепіано).


Федеративний молодіжний оркестр Німеччини (BundesJugendOrchester)


LvivMozArt:  які іноземні музиканти приїдуть на фестиваль фото 5

Практика молодіжних оркестрів, де вік учасників не перевищує 20 років, дуже поширена у Німеччині. При чому "дорослі" оркестри мають за честь опікуватися молодими музикантами, навчати їх та ділитися досвідом. Федеративний молодіжний оркестр Німеччини – один із найвідоміших, адже він існує під патронатом Берлінської філармонії, і може похвалитися співпрацею з диригентами Гербертом фон Караяном, сером Саймоном Реттлом, Куртом Мазуром, Ґуставо Дудамелем і Кірілом Петренком.

На закритті фестивалю ми почуємо частину основного складу оркестру, адже другу половину будуть складати українські музиканти з новоствореного Молодіжного симфонічного оркестру України. Під орудою Оксани Линів вони спільно виконуватимуть програму з творів Франца Ксавера Моцарта, Людвіга ван Бетовена, Миколи Лисенка та Бориса Лятошинського. Згодом концерти відбудуться у Києві, у Берліні та Бонні.

Фото: Moderato, Павло Паламарчук

Джерело:zaxid.net

Дивись ще:

А я не на морі: ТОП озер Карпат, які замінять морський відпочинок 

Колись і тепер: як виглядали львівські парки 

Перелік: які дороги Львівщини ремонтуватимуть до кінця року 

Читайте всі новини на нашій сторінці в Facebook та  в Телеграм

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах