Жити, працювати, кохати: як орендувати хорошу квартиру у Львові довгостроково

Як легко і швидко орендувати хорошу квартиру у Львові довгостроково.

Як легко і швидко орендувати хорошу квартиру у Львові довгостроково.

Дозвілля та їжа
20 грудня 2018 18:10

Якщо хочете орендувати хорошу і недорогу квартиру у Львові довгостроково – не чекайте, що власники один перед одним підноситимуть вам пропозиції на тарілочці з блакитною облямівкою. У Львові проживає більше 750 тисяч мешканців і з кожним роком місто лише розростається. У столиці Галичини активно відкриваються нові підприємства, які потребують робочих рук. Додайте до них студентів, що приїздять на навчання у львівські виші і шукають житло, а також людей зі сходу країни. Додайте також ІТ-шників і фрілансерів, котрим байдуже, де працювати, аби жити у європейському Львові, який вже кілька років поспіль потрапляє на чільні щаблини рейтингу найкомфортніших міст для життя. І не забувайте про туристів! За даними Львівської міськради, у 2017 році 756 тисяч гостей, орендуючи житло у Львові, віддали перевагу квартирам. 

Чи можна орендувати квартиру у Львові довгостроково без ріелтора, які є пропозиції і у скільки це обійдеться, а також на що у першу чергу звертати увагу, вибираючи житло, аби не потрапити на гачок шахраям, з'ясував VG.Львів спільно з платформою OLX.


З ріелтором – швидше, без нього – дешевше 


У Львові досі реально зняти квартиру без ріелтора, хоча на популярних ресурсах також багато варіантів оренди із ними. Тому, перш ніж починати пошуки квартири для довгострокової оренди, слід визначитися, чи готові ви заплатити комісійні маклеру, а це зазвичай 50% однієї місячної орендної плати.

"Пік" активності на ринку довгострокової оренди Львова припадає на кінець літа. Квартири хочуть винаймати з осені. В цей час шукають квартири студенти, а також фірми для працівників. Із завершенням сільськогосподарських робіт до Львова в пошуках роботи тягнуться мешканці навколишніх містечок і сіл. Під Новий рік та Різдво багато туристів з України та сусідніх країн з'їжджаються до міста та орендують житло на відпустку, а це значно ускладнює пошук житла для тривалого перебування. 

За даними аналітичної служби OLX, цього року ціни різко виросли вже з вересня. Однокімнатні апартаменти, які влітку коштували близько 6 100 грн, у вересні здавали на платформі за 6 900 грн. Чергове підвищення очікується у січні. Експерти прогнозують більше 7 000 грн на місяць. Щодо квартир із двома кімнатами, подорожчання у січні торкнеться і них десь 9 000 грн. Якщо в червні, можно було відшукати двокімнатну квартиру менше ніж за 8 000 грн, зараз за таку ціну ледве знайдеш. І трикімнатні не виключення. Те, що здавали менше ніж за 9 000 грн, у вересні віддавали за 11 000 грн. Цікаво, що напередодні Нового року кожного листопаду йде невеликий спад цін. 

Тож якщо ж не вдалося зняти квартиру у Львові перед вереснем, аналітики OLX рекомендують спробувати зробити це у листопаді. Тоді приходять перші в опалювальному сезоні рахунки за тепло і власники житла, які не здали його перед вереснем розуміють, що вигідніше віддати квартиру хоч за якісь гроші. Також наприкінці осені можливі перші "ротації". Хтось зі студентів вирішив перебратися в гуртожиток, хтось взагалі не "потягнув" навчання. Також за два місяці можуть змінитися плани і новоприбулих працівників чи роботодавців, що також призведе до появи на ринку нерухомості Львова нових квартир для довгострокової оренди.

Середня вартість оренди квартири довгостроково за сезоном.

Середня вартість оренди квартири довгостроково за сезоном.


Сихів стає популярним 


Раніше орендарі не дуже радісно знімали квартири на тривалий термін у віддалених районах Львова (Рясне-2, Сихів, Левандівка). Але після того, як там почала активно розвиватися інфраструктура, попит зріс. Нині у Львові немає "поганих" районів, адже з будь-якого можна дістатися до центру максимум за годину. У кожному є поліклініка, парк, школи, садочки, церкви, супермаркети, торгові центри. Єдине, що часто не задовольняє людей, які шукають квартиру у Львові для довгострокової оренди, – ціна, яка не відповідає якості.  

Аналітики OLX розповідають – вартість однокімнатної квартири в Сихові цього року коливалася від 5 000 грн до 6 500 грн. Орендна плата в розмірі 5 000 грн була тільки минулого року в листопаді. Наступного місяця вона підскочила як раз до 6 500 грн. Максимальна ціна трималася ще й влітку. Щодо бюджетних сихівських двійок, зняти житло можна було в районі 6 500-8 100 грн. Трикімнатні місцеві рант’є в середньому здавали за 8 000 грн. Листопад і квітень - періоди спаду цін, то ж комусь пощастило орендувати трійку за ціною однокімнатної – 6 500 грн. Різке підвищення прийшлось на два пікових місяця – вересень та грудень – 9 000 грн.  

"Шукали з чоловіком квартиру майже місяць. Розглядали варіанти до п’яти тисяч. Передивилися купу пропозицій. У більшості з квартир з цього цінового сегменту ремонт був дуже давній, хоч заявлявся новий. Меблі ще радянські, сантехніка стара. Врешті знайшли на Личакові за п’ять з половиною", – розповіла 43-річна журналістка Олена.  

"Пошуки житла зайняли у нас понад два тижні. Вдалося знайти його без ріелтора. Зупинилися на квартирі в районі вулиці Мазепи. Будинок новий, поруч кілька супермаркетів. Працюю я у банку, який розміщений на проспекті Чорновола, тому можу добратися до офісу на автомобілі за кілька хвилин, або за 20 хвилин на тролейбусі, чи автобусі, а за 40 хвилин дійти пішки. А вже поруч з роботою великий торговий центр, ресторан, та що там  казати – центр Львова поруч, я задоволений", – розповів працівник банку Роман. 

Буває, що на пошуки квартири йде і більше часу, особливо, якщо людина шукає житло, як у Львові кажуть "не на всі гроші" і не хоче користуватися послугами ріелтора. В будь-якому разі найкраще шукати нову оселю не в "піковий" сезон. 


Як зняти квартиру у Львові надовго: поради


Крок 1: Шукаючи квартиру у Львові для довгострокової оренди, для початку визначте, в якому районі і для чого вона вам потрібна. Якщо, до прикладу, для дитини, яка вступила до котрогось із львівських вишів, найкраще орендувати житло поруч із навчальним закладом, а ще краще разом зі студентами цього ж університету чи інституту – буде дешевше. 

Якщо ж квартира потрібна для сім’ї, слід подумати, як дорослі будуть добиратися на роботу (чи зручне транспортне сполучення, чи є поруч зупинка громадського транспорту, для тих, хто має власний автомобіль – чи є поблизу паркова). Якщо є діти  –  відстань до дитячого садка чи школи, та відгуки про цей навчальний заклад. 

Якщо ж сім'я без дітей і працює з дому, то можна суттєво зекономити, адже для довгострокової оренди може підійти квартира у будь-якому районі Львова, навіть, найвіддаленішому від центру. За даними аналітичної служби OLX, найбільш бюджетний район для зйому однокімнатного житла - Сихів. Орендна плата тут в середньому складає 6 000 грн. Підійде Франківський і Залізничний - 6 500 грн. Експерти також рекомендують придивитися до бюджетних  двійок у Сихівському, Личаківському та Шевченківському - 7 000 - 7 500 грн. Зекономити на оренді трикімнатних апартаментів теж можна у Сихові. З бюджетом до 10 000 грн підійде Залізничний і Шевченківський. 

Крок 2: Після того як визначилися з районом, перегляньте варіанти квартир для довготривалої оренди у Львові, звернувши увагу на наступне: чи є поруч супермаркет, ринок, або хоча б магазини, чи облаштований дитячий майданчик, чи є парк або сквер – якщо любите ранкові пробіжки, чи розвинена велоструктура – для роверистів тощо.

Оренда житла в 2018 році.

Оренда житла в 2018 році.

Крок 3: Зверніть увагу на деталі. Це краще робити вже безпосередньо у будинку, де хочете орендувати квартиру. Якщо у вас маленька дитина у візочку – чи не завеликий він для ліфту і як працює останній, чи є пандус. Подивіться на чистоту у під’їзді, на сміттєві баки – чи не переповнені. Гляньте на вікна сусідів – чи всі шибки на місці, чи не нагадують вони такі, де мешкають люди, що зловживають алкоголем. Якщо під під’їздом сидять бабусі на лавочці – познайомтеся, запитайте про своїх попередників і, чи не живе поверхом вище-нижче компанія гучних студентів, які до ночі люблять горланити пісні під гітару. У квартирі зверніть увагу на ремонт: чи немає патьоків на стелі, слідів від шкідників і сторонніх запахів. Перевірте, чи все працює. Дізнайтеся, як часто вимикають у цьому районі світло і воду. 

Крок 4: Перевірте право власності на нерухомість – це може бути договір купівлі-продажу, договір про дарування або первинний договір приватизації. Переконайтеся, що житло здає в оренду саме власник або уповноважена ним особа. Орендодавець обов’язково повинен підтвердити те, що члени його сім'ї чи інші співвласники, якщо такі є, не проти того, аби квартира здавалася в оренду. Не полінуйтеся зайти у ЖЕК або до голови ОСББ і детальніше розпитати про господаря. 

В договорі оренди житла обов’язково вказуються адреса, метраж квартири, термін, на який укладається договір і розмір щомісячної плати. Зверніть увагу на суму оплати, вона повинна бути зафіксована у гривнях. У стандартному договорі не прописується, що сума може змінюватися за рішенням господаря. Щодо передоплати, то зазвичай господар просить гроші за перший і останній місяць, це нормально. Якщо йде мова про завдаток, то повинен бути чітко прописаний його розмір, коли він вноситься та випадки, коли власник може залишити його собі, а не повернути орендарю після закінчення договору. У жодному разі не давайте завдаток до підписання договору. 

Якщо квартира елітна, вмебльована, то можлива заставна сума, яка обговорюється. У випадку, якщо ваша кішечка погострить об старовинну канапу свої кігтики, господар залишить ці гроші собі. 


Де шукати


Шукаючи квартиру, використовуйте перевірені джерела з багатьма пропозиціями і детальним описом кожної з них. Нині на OLX більше двох тисяч варіантів житла для довгострокової оренди у Львові. Можна одразу вибрати для перегляду квартири з фото та в потрібному районі міста, який подобається найбільше. Звузити пошук допоможуть "фільтри": поверх, кількість кімнат, площа помешкання, площа кухні, ціна "від" і "до".

 

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах