Як львів'яни відзначали новорічні свята сто років тому

Як львів'яни святкували новорічні свята сто років тому. Фото: Фотографії старого Львова

Як львів'яни святкували новорічні свята сто років тому. Фото: Фотографії старого Львова

Дозвілля та їжа
31 грудня 2021 17:45

Новий рік — улюблене свято і малечі, і дорослих. Ялинка, солодощі, подарунки... Таке не може не подобатися! VG Львів вирішив згадати, як святкували Новий рік у Львові 100 років тому.

Вперше про новорічне святкування згадується в ІІ тисячолітті до нашої ери у давньому Вавилоні. Від першого січня почали відзначати Новий рік у стародавньому Римі за календарем Юлія Цезаря.

Ярослав Пстрак

Ярослав Пстрак "Святий вечір" (видавництво Г. Гануляка, Львів). Фото: Фотографії старого Львова

Звичай прикрашати ялинку з’явився у стародавніх германців. Таким чином вони вшановували дух лісу. Містяни ставили ялинку в домівках і прикрашали її кольоровими квітами з паперу, яблуками, цукром. Згодом цей звичай перейшов і до нас.

Веселих свят, 1900 р.

Веселих свят, 1900 р. Фото: Фотографії старого Львова

Перейнявши звичай у німецьких переселенців-євангелістів, перші новорічні ялинки почали встановлювати у Польщі і на Галичині у ХІХ столітті. Однак, ще до цього на Різдво будинки прикрашали ялинковими гілочками.

Тадеуш Рибковський. Новорічна поштівка із зображенням панорами Львова

Тадеуш Рибковський. Новорічна поштівка із зображенням панорами Львова. Фото: Фотографії старого Львова

Ялинки прикрашали відповідно до статків. Далеко не всі могли собі дозволити розкіш. Навіть родини середнього достатку прикрашали ялинку яблучками, горішками у фользі, саморобними прикрасами з соломи, яєчної шкаралупи, кольорового паперу. Кульки робили навіть із газет, обгортаючи їх фольгою. А вже цукерки чи медівнички – то були найбільш бажані ялинкові прикраси для малечі. До свічок на ялинку виготовлялися спеціальні лапки, щоб ялинка не загорілася, пише видання Фотографії старого Львова.

Веселих свят, 1900 р.

Веселих свят, 1900 р. Фото: Фотографії старого Львова

З приходом радянської влади ялинку заборонили, бо вважалося, що це звичай релігійний і буржуазний. Однак, згодом про заборону забули.

Українці ж досі дотримуються традиції ставити під образами Дідуха на Різдво замість ялинки (чи й поряд із нею). Дідух – символ родинного затишку й тепла.

Станіслав Тондос. Веселих свят, 1926 р.

Станіслав Тондос. Веселих свят, 1926 р. Фото: Фотографії старого Львова

Новий рік галицькі поляки та українці святкували у різний час. Свято 31 грудня поляки називають Сильвестром – від римського єпископа, який помер в 335 році. Українці ж Новий рік традиційно святкували 14 січня, але у містах поступово звикали до дати 31 грудня – 1 січня.

Популярними були різноманітні хлопавки, якими міські мешканці салютували приходу Нового року.

Веселих свят, 1939 р.

Веселих свят, 1939 р. Фото: Фотографії старого Львова

Страви на Сильвестра були подібні до страв різдвяних і подекуди теж пісні. Готували коропа, і вірили, що чим більше лусочок на рибині – тим більше грошей буде в Новому році. Також готували страви з капусти, пекли багато здобного печива, а королем столу був шоколадний торт. У новорічні свята подекуди готували гуску, начинену яблуками.

Веселих свят, 1920-1930 рр.

Веселих свят, 1920-1930 рр. Фото: Фотографії старого Львова

За католицьким календарем, днем святого Сильвестра відкривався сезон балів і маскарадів, який після 6 січня підхоплювали і галицькі українці. Карнавали щороку вирізнялися оригінальністю, мали певну тематику.

Станіслав Тондос. Веселих свят, 1927-1936 рр.

Станіслав Тондос. Веселих свят, 1927-1936 рр. Фото: Фотографії старого Львова

Вперше головну ялинку міста  встановили у Івано-Франківську 1 січня 1972 року. До цього часу ялинки на Новий рік прикрашали в міському парку, біля озера, біля шкіл.

В Галичині ще з другої половини ХІХ століття було прийнято пити шампанське вино у рестораціях при святкуванні Сильвестра.

Листівка з зображенням ялинки з іграшками і текстом “Веселих Свят”, 1930 рік

Листівка з зображенням ялинки з іграшками і текстом “Веселих Свят”, 1930 р. Фото: Фотографії старого Львова

У зв’язку з пандемією, цьогоріч Новий рік та Різдво у Львові будуть особливими. Без масштабних заходів, без гучних дискотек, і з дотриманням соціальної дистанції. Засвічення ялинки, встановлення шопки й інші активності проходитимуть в адаптованому до карантинних норм форматах. 7 найцікавіших зимових локацій у Львові, які неодмінно варто відвідати.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах