Тетянин день: що можна і чого не слід робити 25 січня

Як святкувати День Тетяни. Фото: pexels.com

Як святкувати День Тетяни. Фото: pexels.com

Дозвілля та їжа
25 сiчня 2023 08:20

Сьогодні, 25 січня, церковне свято – День Тетяни, яку вважають покровителькою студентів. VG Львів розповість все, що відомо про святу, що можна робити в цей день, а від чого варто відмовитися. 

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Тетяна була дочкою шанованого римляна. Вона таємно прийняла християнство і, після відмови повернутися до попередньої віри, в 225 році була страчена.

25 січня – День Тетяни, покровитель ниці студентів і господинь

У цей день немає якихось особливих заборон щодо роботи: можна і до церкви піти, і в хаті прибрати. До речі, щодо останнього, до це не просто "можна", а й треба! Вважалося, що в день Тетяни у незаміжньої дівчини все має виблискувати. А тих дівчат, які народилися 25 січня вважали дуже хорошими господинями. Казали, що така у дівках не засидиться – швидко заміж заберуть.

У Тетянин день дівчата всілякими хитрощами намагалися принадити до себе кавалерів. Робили невеличкі вінички з сіна і пір’я, й намагалися сховати їх у хаті коханого. Якщо вдасться зробити це – невдовзі будеш у цій хаті господарювати. Але хитрі потенційні свекрухи теж знали цей звичай і не пускали додому тих дівчат, яких не бажали бачити біля своїх синочків.  

У Тетянин день дівчата всілякими хитрощами намагалися принадити до себе кавалерів || Фото: unsplash.com

Була й інша забавка. Перед будинком дівчина стелила спеціальний килимок і спостерігала за тим, хто прийде на свято й повитирає у нього ноги. Вважалося, що ця людина потім часто приходитиме у гості, а згодом і сватів закличе.

У народі кажуть, що в День Тетяни день сонце повертає до літа, а зима – до морозів. Якщо день буде сонячним, то рано повернуться птахи, якщо сніг піде, то літо буде дощовим, а якщо вдарять морози – літо буде теплим.

 

Додавайтеся у Viber і підписуйтеся на нас в Instagram. Обговорити цю новину можна на нашій сторінці у Facebook.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах