Такого ти ще не бачив: біля Львова покажуть літаки, збиті під час Другої світової

Біля Львова покажуть літаки, збиті під час Другої світової. Фото: goodfon.ru (умовне)

Біля Львова покажуть літаки, збиті під час Другої світової. Фото: goodfon.ru (умовне)

Дозвілля та їжа
10 липня 2020 13:28

У селі Хоросно Пустомитівського району, що під Львовом, планують відкрити музей збитих літаків часів Другої світової війни. Облаштувати приватний музей планують до кінця цього року.

Приватна колекція зібралась у львівського дослідника, засновника проекту Explorer Lviv Андрія Риштуна, пише Еспресо.TV.

«У нас є вже більш ніж 10 різних літаків. Хоча літаками це важко назвати, це такий кульочок з супермаркету, де лежать маленькі частинки заліза. Але для нас все це цінне і дороге. Вони пов'язані з історією конкретного місця, конкретних людей і конкретного борту.  Є двигуни від Junkers 52, нам їх подарували. Є кисневі балони, інші цікаві деталі», - розповів Андрій Риштун.

Елемент фюзеляжу літака Junkers 88 біля Яйка Ілемського. Фото: Facebook-сторінка Андрія РиштунаЕлемент фюзеляжу літака Junkers 88 біля Яйка Ілемського. Фото: Facebook-сторінка Андрія Риштуна

Колекцію для огляду Андрій планує створити на подвір'ї власного будинку. Тут дослідник змайструє купол, порозставляє експонати та встановить інформаційні матеріали. Андрій Риштун сподівається, що музей буде готовий прийняти перших відвідувачів з нового року. Наголошує, що вхід буде безкоштовним.

За словами дослідника, подібних літаків у Карпатах є дуже багато. Торік дослідники нарахували більше двох десятків, а цього року додалися нові знахідки. Літаки знаходять за допомогою місцевих мешканців, які самі розповідають, де проводити пошукові роботи.

«Наприклад, літак біля Яйка Ілемського лежав за кілометр від туристичного маршруту, там роками ходять люди, але ніхто про нього не знав. Люди завжди йдуть там, де є стежка, в корчі ніхто не лізе. Відповідно, поки хтось не скаже, де він лежить, шукати надзвичайно важко», – пояснив Андрій Риштун.

Уламки літака Junkers 88 біля Яйка Ілемського. Фото: Facebook-сторінка Андрія РиштунаУламки літака Junkers 88 біля Яйка Ілемського. Фото: Facebook-сторінка Андрія Риштуна

Цими вихідними команда Explorer Lviv дослідила німецький бомбардувальник HE-111(Heinkel) у Карпатах біля Долини. Літак, що летів з Кросно в Чернівці, розбився внаслідок поганих погодних умов. Екіпаж загинув на місці.

Таблиця на місці загибелі екіпажу німецького бомбардувальника HE-111 (Heinkel). Фото: Facebook-сторінка Андрія РиштунаТаблиця на місці загибелі екіпажу німецького бомбардувальника HE-111 (Heinkel). Фото: Facebook-сторінка Андрія Риштуна

Під час пошукових робіт біля Долини. Фото: Facebook-сторінка Андрія РиштунаПід час пошукових робіт біля Долини. Фото: Facebook-сторінка Андрія Риштуна

Експонат тижня: де у Львові можна побачити змієхвісток

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах