Тричі являлася любов: у мережу виклали фото дружини й коханок Івана Франка

У мережу виклали фото дружини й коханок Івана Франка. Фото: Фотографії старого Львова.

У мережу виклали фото дружини й коханок Івана Франка. Фото: Фотографії старого Львова.

Дозвілля та їжа
25 травня 2022 17:33

У мережу виклали фото дружини і коханок Івана Франка. Хоча Каменяр й писав про те, що йому "тричі являлася любов", втім жінок у нього було значно більше. І це були не просто красуні, а ще й неабиякі інтелектуалки. Іван Франко не лукавив, пишучи: "Значний вплив на моє життя, а значить, також на мою літературу мали мої зносини з жіноцтвом".

Фотографії й історії жінок, яких кохав і якими захоплювався Іван Франко опублікувало інтернет-видання Фотографії  старого Львова.

Ольга Рошкевич

Ольга Рошкевич. Фото: Фотографії старого Львова.Ольга Рошкевич. Фото: Фотографії старого Львова.

Донька священника, перше кохання Івана Франка. Познайомилася пара у 1874 році, коли Іван ще був гімназистом. Спочатку їхні стосунки подобалися батькам, але через арешт до заручин так і не дійшло. 

Климентина Попович

Климентина Попович. Фото: Фотографії Старого Львова.Климентина Попович. Фото: Фотографії Старого Львова.

Вчителька і політична діячка. Про її романтичні стосунки з Іваном Франком відомо мало, хіба те, що вони були.

Ольга Білинських

Її фото, на жаль, не збереглося. Ольга Білинських була представницею відомого роду. До стосунків із Каменярем ставилася відповідально й навіть встигла пошити весільну сукню. Але до забави так і не дійшло...

Анна Павлик 

На відміну від Івана Франка, який хотів пошлюбити цю вродливу панянку, відома на той час соціалістка Анна заміж не поспішала. Казала, що брати шлюб не хоче взагалі. Ні з Франком, ні з кимось іншим. Так і сталося, заміж Анна Павлик не вийшла. 

Юзефа Дзвонковська

Юзефа Дзвонковська. Фото: Фотографії Старого ЛьвоваЮзефа Дзвонковська. Фото: Фотографії Старого Львова

Полька з шляхетної родини припала до серця усім членам гуртка, до якого входив Іван Франко. Привітна і розумна дівчина залишається для усіх неприступною. Однак з Франком вона починає листування. І 27-річний письменник вирішує: от вона – жінка, яка має стати дружиною. Проте Юзефа так не вважала і відмовила... Дехто казав, що  через свій вищий соціальний статус. Дехто, що через смертельну хворобу.

Целіна Зиґмунтовська

Целіна Зиґмунтовська. Фото: Фотографії старого ЛьвоваЦеліна Зиґмунтовська. Фото: Фотографії старого Львова

Шляхтянку і затяту польку (принципово листувалася лише польською) Целіну – Франко зустрів на пошті, де вона працювала. Іван Франко закохався. А вона ні. Целіна не раз наголошувала, що вона обожнює лише брюнетів, а Франко – рудий.

Целіна запевняла, що Франко її переслідує. І дуже зраділа, коли він одружився.  Невдовзі дівчина теж вийшла заміж за поліцейського комісара. Народила йому двох дітей і швидко овдовіла.

Як не дивно, Франко і Целіна зустрічалися все життя. Він допомагав вдові вирішувати справи, підкидав гроші. Згодом поселив її з дітьми у своєму будинку як "економку". Після смерті Франка його син теж допомагав старенькій екс-коханій батька.

Ольга Хоружинська

Ольга Хоружинська. Фото: Фотографії старого ЛьвоваОльга Хоружинська. Фото: Фотографії старого Львова

Франкові було вже 30, а знайти підходящу дружину все ніяк не вдавалося. Красуня з дипломом вчителя, яка володіла кількома іноземними мовами та гарно грала на фортепіано, трапилася йому аж у Києві. Ольга Хоружинська з першого погляду закохалася у Франка, хоч він і мав жахливу репутацію. Рідні відмовляли Ольгу як могли, та де там... Весілля таки відбулося. Ольга народила Іванові чотирьох дітей, та попри це не залишала громадської діяльності, видавала журнал.

Здається, все ідеально? Лише здається... Франко не кохав свою дружину. У листі своєму другові Агатангелу Кримському він писав: "З теперішньою моєю жінкою я одружився без любові, а з доктрини, що треба оженитися з українкою (себто наддніпрянкою), і то більш освіченою курсисткою… Но то дарма. Судженої і конем не об’їдеш".

Нагадаємо, у мережу виклали невідомі раніше фото Львова 1979 року. Автором чорно-білої колекції світлин міста Лева понад 40-річної давності є польський фотограф Вацлав Гурський. Митець жив у Познані, але обожнював подорожувати. Зокрема, часто приїжджав до Львова. 

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах