Де на Львівщині покататися на лижах, сноубордах і тюбах: адреси, особливості, ціни 2021

Де на Львівщині покататися на лижах, сноубордах і тюбах: адреси, особливості, ціни 2021. Фото: unsplash.com

Де на Львівщині покататися на лижах, сноубордах і тюбах: адреси, особливості, ціни 2021. Фото: unsplash.com

Дозвілля та їжа
21 сiчня 2021 16:44

Новорічно-різдвяні свята з їхніми кусючими цінами вже позаду. Але зима у розпалі, тож саме час поїхати у гори і покататися на лижах. Тим паче, що на Львівщині є немало хороших місця для лижників: Казкова Поляна, Плай, Славсько, Динамо-Тростян, Погар, Орявчик, Звенів, Буковиця.

VG Львів розкаже про п'ять гірськолижних курортів на території Львівської області, зимові послуги й особливості їх роботи, а також про ціни на катання 2021.

Казкова Поляна

Фото: Казкова Поляна/ФейсбукФото: Казкова Поляна/Фейсбук

Гірськолижний курорт Казкова поляна розташований за 35 кілометрів від Львова. На його території облаштовано трасу для впевнених у своїх силах лижників протяжністю 900 метрів, трасу для новачків, дві траси для сноутюбінга протяжністю 150 і 300 метрів. Працює два витяги: бугельний і мультиліфт. 

На території курорту є пункт прокату лижного спорядження, школа для новачків, кафе, шашлична. 

Ціни

У 2021 році ціни на катання на лижах на гірськолижному корорті Казкова Поляна такі ж, як були у 2020 році.

Фото: kazkovapolyana.com.uaФото: kazkovapolyana.com.ua

Фото: kazkovapolyana.com.uaФото: kazkovapolyana.com.ua

За наявності відповідного посвідчення діють знижки: у понеділок для пенсіонерів 30%; у вівторок для учасників АТО 30%; у середу знижки для студентів 30%.

Фото: kazkovapolyana.com.uaФото: kazkovapolyana.com.ua

Де: вулиця Стрілецька, 55, село Поляна (35 кілометрів від Львова)

Коли працює: у будні —  з 10:00 до 18:00, у вихідні – з 9:00 до 19:00

Вебкамера на гірськолижному курорті Казкова Поляна

Орявчик і Звенів

Фото: ecohotels.in.ua.Фото: ecohotels.in.ua.

Розташований курорт на території заповідника Сколівські Бескиди недалеко від траси Київ–Чоп. Це є два гірськолижних центри –  Орявчик і Звенів. На схилах гір прокладені траси для початківців, середнього та складного рівня. Підходять любителям сноуборду. Відстань зі Львова – 136 кілометрів.

Гірськолижни комплекс Орявчик має дві траси середньої складності по 450 метрів. Комплекс Звенів має чотири траси довжиною від 400 метрів до 1400 метрів для лижників та сноубордистів. Верхні 400 метрові траси складніші, далі траса переходить у плавний спуск. Також тут є траса для сноутюбінгу. Її довжина 100 метрів.

Де на Львівщині покататися на лижах, сноубордах і тюбах: адреси, особливості, ціни 2021 фото 1Де на Львівщині покататися на лижах, сноубордах і тюбах: адреси, особливості, ціни 2021 фото 1

Де на Львівщині покататися на лижах, сноубордах і тюбах: адреси, особливості, ціни 2021 фото 2 1Де на Львівщині покататися на лижах, сноубордах і тюбах: адреси, особливості, ціни 2021 фото 2

Доїхати сюди можна будь-яким поїздом у напрямку Ужгорода (до станції Сколе), далі — на таксі, маршрутним автобусом, або за попередньою домовленністю з власниками готелів. Автомобілем треба їхати по трасі Київ–Чоп до села Козьова, тоді на село Орявчик за вказівником — Тисовець, Звенів. 

Де: село Орявчик, Львівська область

Коли працює: щодня з 09:00 до 17:30

Плай

Гірськолижний комплекс Плай розташований біля селища Плав’є (траса Київ-Чоп). Поїздом сюди слід їхати до залізничних станцій Сколе або Воловець, а звідти автобусом або маршруткою — у Плав’є. Якщо ж їхати автомобілем, то маршрут буде такий: Сколе — Козьова — Орява — Плав’є.

Головні траси курорту Плай

На території гірськолижного комплексу Плай прокладені траси, як для досвідчених лижників, так і для початківців. П'ять спускових трас (три червоні — середнього рівня), дві сині — легкого рівня, а також чорні — складні — у верхній частині гори.

Базові показники:

  • довжина — до 1200 метрів;
  • різниця висот — 260 метрів;
  • довжина навчального спуску — 350 метрів;
  • довжина дитячого спуску — 350 метрів.

Всі траси на гірськолижному курорті Плай обробляються ратраками, які ущільнюють сніговий покрив до рівної дороги. Також тут працюють снігові гармати, що дозволяють кататися навіть тоді, коли погода не тішить снігопадами.

Фото: Уляна СитникФото: Уляна Ситник

Скі паси

Аби проїхатись схилом гірськолижного курорту Плай, для початку потрібно придбати спеціальний абонемент. Ці абонементи діють у день продажу та впродовж періоду, на який його придбали (до 5 днів). Абонементи, використані з порушенням правил, підлягають автоматичному блокуванню. Перепродавати чи передавати їх теж заборонено. Майте на увазі, якщо ви не використаєте абонемент – кошти вам не повернуть.

Якщо ви приїхали відпочити з дітьми віком до семи років, то разом із вами вони можуть пройти на підйомники безкоштовно.

Зазначимо, що на Плаю заборонено кататись на санчатах!

Фото: play-karpaty.comФото: play-karpaty.com

Прокат спорядження

Якщо ви не маєте власного сноуборду чи лиж – не проблема! Адже на території гірськолижного комплексу Плай розташований прокат професійного спорядження, де спеціалісти допоможуть вам його правильно підібрати.

Аби взяти на прокат спорядження (один комплект), потрібно залишити в заставу документ, який засвідчує особу. Якщо з собою такого документу немає, то замість нього можна залишити під заставу гроші – повну вартість орендованого спорядження. Цю заставу вам повернуть після повернення спорядження до прокатного пункту.

Фото: play-karpaty.comФото: play-karpaty.com

Лижна школа

У гірськолижному комплексі Плай є школа лижників, де новачків швидко поставлять на лижі чи сноуборд, а відпочивальникам із досвідом допоможуть підвищити їхню майстерність. Інструктор визначить ваш рівень катання і навчатиме за програмою, яка відповідатиме вашим навичкам

Основні напрямки діяльності школи:

  • Навчання людей різного віку гірськолижному спорту та катанню на сноуборді;
  • Розвиток здібностей учнів у гірськолижному та сноуборд-спорті;
  • Індивідуальні та групові заняття;
  • Підвищення майстерності катання.

Фото: play-karpaty.comФото: play-karpaty.com

Де: село Плав'є, Львівська область

Коли працює: з 11:00 до 17:00

Вебкамери гірськолижного курорту Плай

Славсько

Славсько – одне з найпопулярніших курортних селищ серед Карпатських гір. Краса тутешньої природи та різноманіття розваг курорту давно завоювала серця туристів з усіх куточків України. У Славсько є кілька локацій, на яких із появою снігу щороку вирує активне зимове життя: Динамо-Тростян, Погар, Кремінь, Захар Беркут. 

Динамо-Тростян

Однією із найпопулярніших місцин на гірськолижному курорті в Славському є спусковий комплекс «Динасмо-Тростян» (1232 метри). Взимку тут працюють вісім витягів. Один із них — одномісний крісельний, інші — бугельні.

Динамо-Тростян. Фото: karpaty.infoДинамо-Тростян. Фото: karpaty.info

Загалом на "Динамо-Тростян" є 11 спускових трас завдовжки 1-2 кілометри. Шість із них відповідають міжнародним стандартам щодо проведення гірськолижних змагань. Найпопулярнішими є західні траси, де катаються любителі гірських лиж та сноубордів — здебільшого тут середньорівневі спуски. Чорні траси (високого рівня складності) розміщені у верхній та центрально-північній частинах Тростяну, легкі (сині) — у нижній. На нижчих схилах також можна навчатися катанню, зокрема для цього підійде Нижній Захід.

Фото: karpaty.infoФото: karpaty.info

Біля підніжжя Тростяну, на нижніх станціях витягів та на вершині гори розташовані колиби та торгові ятки, де можна відпочити, зігрітися і поїсти. Тут також є прокатні пункти.

Фото: karpaty.infoФото: karpaty.info

Де: за 2 кілометри від центру Славського

Як доїхати: до гори можна дістатись власним автомобілем. Однак простіше орендувати таксі ГАЗ-66 чи УАЗ, яких біля залізничного вокзалу є вдосталь (10-15 хвилин їзди до крісельного витягу, 20 хвилин — до бугельних).

Погар

І ще одна локація в Славському, де можна покататись на лижах — гірськолижний комплекс «Погар» (857 метрів). Щодо витягів, то тут є крісельний (на двох людей), бугельний (на жаль, у попередні роки не працював) та два мультиліфти. Нижні станції витягів розташовані неподалік одна від одної, що є дуже зручним для лижників.

На південному схилі гори знаходяться стрімкі червоні траси — розраховані на любителів гірськолижного та сноуборд-катання. Довжина найдовшого спуску — 1460 метрів, ширина трас — 30-80 метрів (типові європейські схили середньої складності).

Погар. Фото: karpaty.infoПогар. Фото: karpaty.info

З верхньої станції «кріселки» — траса багата на несподіванки: зверху спуск пологий, простий, тут є камінні виступи, а нижня частина складніша і стрімка. Середня крутизна — 25°.

Траса біля бугельного витягу також досить стрімка, горбиста (схожа до нижньої частини спуску з «кріселки»), покрив — трав'яний. З верхньої станції бегельного витягу є можливість переїхати на середину траси «кріселки». Однак бугельний витяг працює не завжди. Мультиліфти розташовані біля підніжжя гори, між більшими витягами. Мінімальні спуски тут розраховані на початківців.

На схилі працює ратрак, є снігові гармати, спуск обладнаний електричним освітленням. Є невеличка траса для сноутюбінгу.

Біля підніжжя Погара функціонує кілька пунктів прокату гірськолижного спорядження (орієнтовна вартість — 80 гривень), працюють інструктори. Тут є можливість смачно пообідати. Як правило, пропонують страви домашньої кухні. За 100 метрів від крісельного витягу є чимало приватних садиб, які приймають гостей. Що дуже зручно для туристів, які не люблять гаяти час на переїзди.

Фото: karpaty.infoФото: karpaty.info

Де: у межах Славського, приблизно 1 кілометр від залізничної станції.

Як доїхати: до гори можна дістатися громадським транспортом (до залізничного вокзалу, далі — на таксі чи пішки), або ж власним автомобілем. Погар розташований ліворуч від в'їзду до селища, навпроти турбази «Перлина Карпат».

Кремінь

Витяги на горі Кремінь добре відомі серед початківців, адже в народі це місце також називають «горою чайників».

Взимку тут функціонують два бугельні витяги : коротший називається «Політехнік» (Національний університет «Львівська політехніка»), а довший — ФМІ (Фізико-механічний інститут). Нижні станції витягів розташовані неподалік одна від одної, а верхня станція ФМІ — вище від верху «Політехніка».

Кремінь. Фото: karpaty.infoКремінь. Фото: karpaty.info

Трас на горі є кілька. Їх ширина сягає 200 метрів, довжина — 1 кілометр. Найпростіша — біля витягу «Політехнік». Під час навчання радять підніматися не вище середини спуску — тут найпологіша і найпростіша гірка. Друга (верхня) частина цієї траси більш стрімка й горбиста. Минувши складнішу частину схилу, можна спуститися ще одним шляхом — правіше є пологий і рівний схил, де навіть часто каються на санях.

Піднявшись іншим витягом (ФМІ), можна плавно й рівномірно спуститися до рівня верхньої станції «Політехніка» — ця частина гори найпряміша і найбільш мальовнича. Звідси можна доїхати до траси «Політехніка», або ж паралельною, більш складною у верхній частині трасою спуститися вниз.

Біля підніжжя Креміня розташовані: прокат гірськолижного спорядження, туалет, каси. Підкріпитися гарячими стравами та напоями можна просто на горі — вздовж спуску «Політехніка» розташовані ятки з мангалами, столами та лавами біля них.

Фото: karpaty.infoФото: karpaty.info

Де: при в'їзді у Славське (праворуч, навпроти автозаправки), трохи більше як за 1 кілометр від залізничного вокзалу селища.

Як доїхати: від вокзалу у Славському до гори Кремінь можна дійти пішки (приблизно 20 хвилин неспішного ходу) або ж винайняти місцеве таксі. Повнопривідною машиною можна виїхати до верхніх станцій витягів.

Захар Беркут

Гірськолижний витяг «Захар Беркут» щороку вабить туристів неймовірною панорамою гір, яка відкривається з вершини, а також різноманіттям дозвілля. Порівняно нові витяги піднімають на гору Зворець (1223 метри), яка плавно переходить у Високий Верх (1242 метри).

Захар Беркут. Фото: zaharberkut.uaЗахар Беркут. Фото: zaharberkut.ua

Взимку тут функціонують чотири витяги: найдовша в Україні двокрісельна дорога та три бугельні. На крісельній дорозі є станція підсадки (1075 метрів), а поруч з її верхньою станцією — верхівки двох бугельних витягів. Третій «бугель» розташований нижче по схилу. За сприятливих погодніх умов для дітей та початківців окремо монтується мультиліфт.

Спуститися можна трасами загальною довжиною понад 9 кілометрів та різного рівня складності: від середнього до складного. Легші спуски розташовані у верхній частині гори, а найскладніша траса — біля нижнього «бугелю». Для початківців та любителів найкраще підійде ліва частина гори (у бік джерела Писана криниця).

Захар Беркут. Фото: zaharberkut.uaЗахар Беркут. Фото: zaharberkut.ua

Біля верхніх станцій витягів є кафе-колиба «Високий Верх». Тут також є ятки з гарячими стравами домашньої кухні та напоями (трав'яний чай, кава, глінтвейн тощо). Теплою їжею можна підкріпитися й біля нижніх станцій бугельних витягів. Внизу та на «підсадці» крісельної дороги також є кафе.

Поруч з підніжжям гори працюють прокатні пункти зі спорядженням, лижами, сноубордами та санчатами. Є рятувальна служба, працює ратрак.

Зручно, що біля кожної станції розміщена схема витягів та трас «Захара Беркута».

Фото: zaharberkut.uaФото: zaharberkut.ua

На вершині гори гірськолижникам пропонуються також поїздки на снігоходах.

Крісельні підйомники працюють з 9:00. Витяг піднімає відвідувачів до 16:00, після 16:00 крісельний витяг працює лише на спуск. Бугельні витяги працюють до 16:30.

Фото: zaharberkut.uaФото: zaharberkut.ua

Для всіх, хто тільки розпочинає «кар’єру» лижника та тих, хто бажає вдосконалити свої навички з гірськолижного катання, на території курорту «Захар Беркут» діє лижна школа. Професійні інструктори допоможуть новачкам якомога швидше подолати гірські вершини. Замовити послуги інструктора можна за номером телефону 0 (95) 483 23 65.

Фото: zaharberkut.uaФото: zaharberkut.ua

Де: гірськолижний комплекс розташований у селі Волосянка, на території однойменного туристичного комплексу «Захар Беркут», що за 6 кілометрів від центру Славського.

Як доїхати: від залізничного вокзалу Славського можна орендувати ГАЗ-66 чи УАЗ (15-20 хвилин їзди, приблизно 20 гривень з особи). Цим транспортом можна дістатися й на вершину Високий Верх (за додаткову оплату).

Вебкамери гірськолижного курорту Славсько: Динамо-Тростян, Погар, Кремінь, Захар Беркут

Буковиця

Кірськолижний курорт Буковиця. Фото: BukovytsiaКірськолижний курорт Буковиця. Фото: Bukovytsia

Буковиця – новий гірськолижний курорт у місті Борислав на Львівщині. Не чули про такий? А це, до речі, одна з головних його переваг. Він не такий розрекламований, як Буковель чи Славсько, тож тут не доведеться довго стояти у черзі на підйомник, за спорядженням, чи щоб випити глінтвейну. До того ж, поруч – бальнеологічний курорт Трускавець з розвиненою інфраструктурою, де є житло на будь-який гаманець, басейни, spa-зони, ресторани та кав’ярні.

Зимовий сезон на Буковиці стартував 17 грудня. 

Траси, витяги, графік роботи

Гірськолижний комплекс Буковиця працює з 2016 року на горі з однойменною назвою. Розташований він у районі Тустановичі у місті Борислав, що за 100 кілометрів від Львова.

На Буковиці для лижників є схили трьох рівнів складності: середнього – 850 метрів; легкого – 950 метрів; дитячий – 250 метрів. Максимальний перепад висоти – 160 метрів. На трасах працюють три витяги: Leithner-Poma – 950 метрів; Doppelmayr – 700 метрів; Multilift 180 метрів.

Катання на лижах на Буковиці: ціни 2020-2021. Скріншот із сайту Bukovytsia.com.Катання на лижах на Буковиці: ціни 2020-2021. Скріншот із сайту Bukovytsia.com.

Працює гірськолижний комплекс щодня: понеділок-п’ятниця –  10:00-16:30, субота-неділя – 09:00-16:30.

Як доїхати

На Буковиці немає готелів, тому шанувальники зимових розваг на свіжому повітрі, як правило, зупиняються у Трускавці – відомому бальнеологічному курорті. Сюди курсують три потяги: Київ-Трускавець, Дніпро-Трускавець і Харків-Трускавець.

Автомобілем доїхати із Трускавця до Буковиці можна менше, ніж за десять хвилин. Після відкриття зимового сезону щодня курсуватиме безкоштовний автобус.

Розклад безкоштовного автобуса з Трускавця на гірськолижний комплекс Буковиця. Скріншот із сайту Bukovytsia.com.Розклад безкоштовного автобуса з Трускавця на гірськолижний комплекс Буковиця. Скріншот із сайту Bukovytsia.com.

Оренда лиж і спорядження на Буковиці

Плануючи зимову відпустку на львівському курорті Буковиця, можете не ламати голову над тим, де взяти лижні черевики чи костюм. Для комфорту гостей тут є все необхідне: від лиж і сноубордів до плащів і рукавиць. Компетентні інструктори допоможуть зробити правильний вибір, тож можна попередньо не "гуглити" інформацію про те, як правильно підібрати лижі дитині. 

Прокат лиж і спорядження на Буковиці 2020-2021. Скріншот із сайту Bukovytsia.com.Прокат лиж і спорядження на Буковиці 2020-2021. Скріншот із сайту Bukovytsia.com.

Прокат лижних костюмів на Буковиці: ціни 2020-2021. Скріншот із сайту Bukovytsia.com.Прокат лижних костюмів на Буковиці: ціни 2020-2021. Скріншот із сайту Bukovytsia.com.

Лижна школа

Для дітей, а також дорослих, які не вміють, але хочуть навчитися кататися на лижах, або ж вміють, але бажають покращити свої навички, на Буковиці діє лижна школа.

Двогодинне заняття у групі з 4-8 людей обійдеться у 450 гривень (кожна наступна година – 200 гривень). У групі з 2-3 осіб – у 600 гривень (кожна наступна година – 250 гривень). Індивідуальне заняття – 450 гривень, кожна наступна додаткова година – 300 гривень.

Індивідуальне годинне заняття у лижній школі з дитиною незалежно від віку – 400 гривень, кожна наступна додаткова година – 300 гривень.

Катання на сноуборді

Сноубординг на снігових схилах Буковиці – ідеальна розвага для тих, хто шукає яскравих емоцій.

Втім, досвідчені тутешні сноубордисти наголошують, що знайомство з сноубордом, найкраще розпочинати під керівництвом інструктора. Він не лише навчить спеціальній техніці їзди, але й розкаже про головні правила поведінки на схилі. От, ви знали, що найважливіше під час катання на сноуборді – вміння правильно гальмувати? Інструктори кажуть, гальмувати вміють далеко не всі, а це дуже небезпечно.

Катання на сноуборді на Буковиці: ціни 2020-2021. Скріншот із сайту Bukovytsia.com.Катання на сноуборді на Буковиці: ціни 2020-2021. Скріншот із сайту Bukovytsia.com.

Сноутюбінг

Кататися на сноутюбі можна з дітьми від трьох років. Фото: BukovytsiaКататися на сноутюбі можна з дітьми від трьох років. Фото: Bukovytsia

Катання на надувних санчатах – улюблена сімейна розвага у Карпатах, яка не потребує спеціальних навиків і вважається найбезпечнішою. Під час спуску на сноутюбі по засніженому схилі людина лежить на спині, насолоджуючись спуском і краєвидами. На Буковиці санчата називають «ватрушкою». Запевняють, їхні «ватрушки» здатні витримати не лише вагу дитини чи підлітка, але й дорослого чоловіка. Кататися можна з дітьми від трьох років.

Година катання на сноутюбі – 120 гривень, дві години – 200 гривень, три – 300 гривень, увесь день – 450 гривень.

Канатна дорога

Канатна дорога на Буковиці працює в усі пори року. Гірськолижний комплекс Буковиця. Фото: BukovytsiaКанатна дорога на Буковиці працює в усі пори року. Гірськолижний комплекс Буковиця. Фото: Bukovytsia

Катання на підйомнику ще одна розвага, доступна на Буковиці гостям незалежно від їхньої фізичної підготовки. Без лиж, сноубордів і екіпіровки, з близькою людиною, з дітьми, або з друзями. Це комфортний підйом за допомогою чотирьохмісного крісельного витягу, під час якого можна насолодитися неймовірними карпатськими краєвидами. А на горі, де працює фудкорт, зігрітися чаєм або глінтвейном і смачно поїсти.

Квитки: дорослий – 80 гривень, пільговий – 50 гривень. 

Де: вулиця Тустановицька 185, місто Борислав

Коли працює: понеділок-п’ятниця –  10:00-16:30, субота-неділя – 09:00-16:30

Вебкамери гірськолижного курорту Буковиця

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах