Священники про забобони: чи можна хрестити дитину у піст

Священники про забобони: чи можна хрестити дитину у піст. Фото: kyiv.ridna.ua

Священники про забобони: чи можна хрестити дитину у піст. Фото: kyiv.ridna.ua

Дозвілля та їжа
29 березня 2021 17:40

Чи можна хрестити дитину у піст – це запитання нерідко турбує батьків. І не дивно, адже у православному календарі близько 200 днів протягом року — постові. Так, Великий піст — 7 тижнів, Петрівка — від 3 до 6 тижнів, Спасівка — 2 тижні, Пилипівка (піст) — 6 тижнів. Додайте сюди ще середу й п'ятницю – дні тижня, під час яких прийнято постувати.

Не забудьте підписатися на канал Lviv.vgorode.ua в Telegram.

VG Львів запитав у священників, чи можна хрестити дитину у піст, а також про деякі інші популярні забобони, пов'язані з хрещенням. 

"Однозначно, так. Дитину можна хрестити у піст, як і в будь-який інший час року. Хрестять тоді, коли батьки готові поставити своє маля на служіння Богу. І до цього варто поставитися відповідально, адже дорослі роблять вибір замість маленької (несвідомої) дитини", – пояснив настоятель Свято-Вознесенського храму села Плоске Полтавської єпархії ПЦУ Димитрій Педина.

За його словами, у році немає днів, в які не можна хрестити людину.

"Але! Дитину не варто хрестити, якщо це роблять лише заради того, щоб вона була здоровою, чи щоб її ніхто не зурочив. Якщо батьки не мають любові до Бога, якщо вони не мають найменшого бажання присвятити свою дитину Всевишньому, то навіщо випробовувати гнів Господній, якщо дорослі наперед знають про те, що дитина не буде виховуватися в дусі Православ'я?" – сказав ієрей Димитрій Педина.

Не забудьте підписатися на канал Lviv.vgorode.ua в Telegram.

Щодо популярного забобону про те, що дитину не можна хрестити у піст, він швидше за все пов'язаний із забороною влаштовувати гучні забави, які часто організовують батьки після Таїнства Хрещення. З щедрими столами, ріками алкоголю, гучними піснями-танцями. От цього у піст робити категорично не можна.

Священник про забобони: чи можна хрестити дитину у піст. Фото: unsplash.com  Священник про забобони: чи можна хрестити дитину у піст. Фото: unsplash.com

З таїнством Святого Хрещення пов'язано й багато інших забобонів, які для багатьох людей стали невід'ємною частиною життя. Чи може дівчина першою хрестити дівчинку? Чи можна вагітній жінці бути хресною? Чи можна носити той хрестик, який був при хрещенні? Чи можна у високосний рік брати за хресних друзів, а не родичів? Чи можна в день хрещення подавати милостиню нужденним?

На усі вищезгадані запитання священники відповіли: «Так!».

«Дуже прикро, що переступаючи поріг храму, людина приносить із собою ці марновірства і продовжує жити як язичник, хоча називає себе християнином. Сумно бачити людей, які прийняли Таїнство Хрещення і продовжують жити колишнім гріховним життям, вірячи у різноманітні забобони», — зауважив синкел Кам’янець-Подільської Єпархії Іван Данкевич.

Як раніше писав VG Львів, фотограф опублікував фото "заручин" дівчини з Ісусом Христом. Обряд постригу в монахині молодої дівчини з Рясного він, з дозволу батьків нареченої, відзняв у церкві святих апостолів Петра і Павла, що на околиці Львова. Від весільного цей відрізняється хіба тим, що немає нареченого. На світлинах видно, як монахині прямують за дівчиною до неї додому, як бгагословляють її батьки, як ведуть до храму... Після молитви у львів'янки відрізають пасмо волосся, як символ її приналежності до церкви. Тоді вона лягає на білосніжне покривало, встелене пелюстками квітів, обличчям вниз. А опісля змінює вбрання нареченої на монаше.

Додавайтеся у Viber і підписуйтеся на нас в Instagram. Обговорити цю новину можна на нашій сторінці у Facebook.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах