17 березня — День святого Патрика: як святкувати

17 березня — День святого Патрика: як святкувати. Фото:  BBC Україна

17 березня — День святого Патрика: як святкувати. Фото: BBC Україна

Дозвілля та їжа
17 березня 2021 09:10

17 березня — День святого Патрика — небесного покровителя Ірландії. Його відзначають щороку у день смерті святого. Це державне свято в Ірландії, яке символізує прийняття країною християнства, також активно відзначається ірландською діаспорою в усьому світі. Особливо у Великій Британії, Канаді, США, Аргентині, Австралії, Новій Зеландії. Цього дня проводять "зелені" костюмовані паради, танцють національні танці й п'ють віскі. 

У святкуванні Дня Патрика тісно переплітаються християнські й язичницькі традиції, і саме це робить його таким популярним у всьому світі. VG Львів розказує про найпопулярніші традиції 17 березня, Дня святого Патрика. 

Паломництво у День святого Патрика

Деякі віряни щорічно 17 березня здійснюють паломництво в Чистилище святого Патрика, яке асоціюється зі щирим покаянням. Чистилище розташоване на острові Стейшн посеред озера Лох-Дерг в графстві Донегол. Кажуть, що всі, хто прийшов в Святилище, покаявшись, отримають духовне зцілення.

До християнських традицій також належить сходження на святу гору Кро-Патрик. Згідно з переказами, саме на цій горі святий Патрик зробив одне зі своїх чудес – вигнав усіх змій, які напали на нього.

Символи свята

17 березня — День святого Патрика: як святкувати. Фото: my-karnaval17 березня — День святого Патрика: як святкувати. Фото: my-karnaval

День святого Патрика прийнято зустрічати в зеленому одязі (зелений – колір весни й Ірландії). Також символом свята є трилисник. Ним прикрашають костюми, вплітають у волосся, з ним п'ють віскі. Третій символ, неабияк популярний і серед дітей, і серед дорослих, Лепрекон – чарівник, який здійснює бажання. 

Чарка Патрика

17 березня — День святого Патрика: як святкувати. Фото: fakty.com.ua17 березня — День святого Патрика: як святкувати. Фото: fakty.com.ua

Це одиниця виміру випитого віскі. У День святого Патрика стародавнє повір'я наказує зайти до ірландського пабу, замовити чарку віскі, покласти туди листок конюшини й швидко випити. І буде вам щастя!

Вітай із днем ангела: хто святкує іменини у березні

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах