Не сакурами єдиними: 10 місць в Ужгороді, які слід відвідати туристу

Не сакурами єдиними: 10 місць в Ужгороді, які слід відвідати туристу. Фото: prokarpaty-tour.info.

Не сакурами єдиними: 10 місць в Ужгороді, які слід відвідати туристу. Фото: prokarpaty-tour.info.

Дозвілля та їжа
21 жовтня 2021 15:45

Ужгород – місто сакур, лип і доброго вина. Це найменший обласний центр України, розташований біля підніжжя Карпат. Туристичний сезон в Ужгороді розпочинається у другій-третій декаді квітня з початком цвітіння сакур, і триває близько двох тижнів. У цей період місто на річці Уж «тріщить» від гостей. Але цвітіння сакур – не єдина атракція в Ужгороді. Тут є на що подивитися і чим помилуватися у будь-яку пору року!

VG Львів розповідає про 10 місць в Ужгороді, які неодмінно слід відвідати туристу. 

Ужгородський замок

Велична споруда, що розташована майже у центрі міста, вабить до себе шанувальників старовини й інстаграмних фотосесій. Будівництво замку історики датують 9 століттям, нині тут розмістився краєзнавчий музей. Ужгородський замок, на перший погляд, зберігся у досить непоганому вигляді. На його території – розкішний сад зі статуями, фундамент старовинної церкви Святого Юрія, каплиця. А ще з внутрішнього подвір’я відкривається неймовірна панорама на місто.

Музей просто неба

Музей народної архітектури та побуту в Ужгороді. Фото: discover.uaМузей народної архітектури та побуту в Ужгороді. Фото: discover.ua

Це один із перших скансесів, створених в Україні. Музей просто неба в Ужгороді не такий великий, як у Львові, але тут є на що подивитися. Старе село, на території якого опиняєшся, пройшовши через браму, береже унікальні матеріали зі скринь наших прабабусь і майстерень прадідусів. «Родзинка» музею – дерев’яна церква, збудована у 1777 році без жодного цвяха. З переваг скансесу в Ужгороді – розташований він у центральній частині міста, біля Ужгородського замку.

Ботанічний сад

Ботанічний сад в Ужгороді. Фото: kwidoo-travel.comБотанічний сад в Ужгороді. Фото: kwidoo-travel.com

Ужгород – місто сакур, магнолій і троянд. Вони тут ростуть на кожному кроці, а рідкісні сорти можна побачити у ботанічному саду. Тут представлені унікальні види флори, зібрані зі всього світу. В оранжереї ростуть такі екзоти, як: папайя, банани, мімози, евкаліпти, пальми та кактуси. А ще на території ботсаду в Ужгороді є розкішний розарій.

Синагога

Ужгородська синагога. Фото: tourinform.org.uaУжгородська синагога. Фото: tourinform.org.ua

Це унікальна будівля, аналогів якої немає ніде у Європі. Синагога (нині це Закарпатська обласна філармонія) розташована на Театральній площі.   Збудована у 1904 році у неомавританському стилі (поєднання романтизму із візантійськими та арабо-марокканськими мотивами), витончена споруда вабить до себе здаля. 

Корзо

Центральна вулиця Ужгорода. З італійської «корзо» перекладається як «місце для прогулянок». Своїй назві вулиця завдячує італійським графам Другетам, які володіли Ужгородом майже чотири століття. Архітектура вулиці Корзо сформувалася наприкінці 19 – на початку 20 століть. Це старовинні кам’яниці з затишними внутрішніми двориками, численними кав’ярнями або крамницями на першому поверсі.

Вулиця Волошина

Ще одне улюблене місце для прогулянок ужгородців у центрі міста. Тут призначають побачення, зустрічаються, гуляють, п’ють каву, сваряться, миряться, цілуються…

Липова алея

Липова алея на набережній Незалежності в Ужгороді – найдовша у Європі. Її протяжність – 2 кілометри 200 метрів. Тут ростуть кілька видів лип, висаджених у 1928 році. Цвітуть вони, зазвичай, у червні, ваблячи до себе неймовірним ароматом не лише ужгородців, але й туристів (щоправда, менше, ніж сакури). А ще з набережної – чудовий краєвид на річку Уж.

Малий Галагов

Малий Галагов. Фото: zruchno.travel.Малий Галагов. Фото: zruchno.travel.

Це урядово-житловий квартал у старій частині міста, збудований у часи, коли Ужгород був у складі Першої Чехословацької республіки. Кожен будинок у Малому Галагові побудований не як типовий масовий проєкт, а як витвір архітектурного мистецтва й інженерної думки. Район вимощений бруківкою, засаджений сакурами та квітами. Тут престижно жити і дуже приємно гуляти.

Гірчичне зерно

Невеличкий провулок в Ужгороді, який виник у 2010 році, з’єднує вулицю Корятовича із Фединця. Його ще називають «пасажем сімейного відпочинку». Це затишне місце з кав’ярнями, сувенірними крамницями та невеличкими виставковими залами, де обожнюють зустрічатися «на каві» закохані.

Міні скульптури

Міні скульптура композитора Джона Лорда в Ужгороді. Фото: karpatium.com.ua.Міні скульптура композитора Джона Лорда в Ужгороді. Фото: karpatium.com.ua.

Невеличких бронзових чоловічків в Ужгороді можна зустріти у найнесподіваніших місцях. Миколайчик, Ліхтарник, Швейк, Джон Лорд, Гаррі Гудіні та інші, створені скульптором Михайлом Колодком, почали з’являтися на вулицях міста з 2010 році. Їх одразу ж полюбили і містяни, і туристи. Загалом таких скульптур в Ужгороді вже трохи менше як пів сотні. Аби побачити їх усі знадобиться майже три години!

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах