П'ять унікальних місць Львова, які відкрили дигери у 2021 році

П'ять унікальних місць Львова, які відкрили дигери у 2021 році

П'ять унікальних місць Львова, які відкрили дигери у 2021 році Фото: explorer.lviv.ua

Дозвілля та їжа
04 лютого 2022 16:33

Рік, що минув, для львівських дигерів був дуже плідним на мандрівки та цікаві відкриття. Хлопці з команди Explorer Lviv досліджували забуті людьми підземелля й установи Львова, проникаючи туди, усіма можливими способами: на своїх двох, на чотирьох, а то й на надувному човні. 

VG Львів розповідає про найцікавіші локації та знахідки львівських дигерів 2021 року.

Сплав підземною річкою Полтва

Екскурсіями до Полтви львів’ян і туристів не здивувати. Однак, у 2021 році львівські дигери змогли втілити у життя те, що раніше здавалося просто неможливим – пропливли під містом Лева на надувному човні!

«Це надзвичайно сильні враження – плисти на човні старовинними підземеллями. Ми наче перенеслися у середньовіччя, коли Полтва була судноплавною. Відчули себе героями фільму «Привид Опери». Був також адреналін, безмежна радість та ейфорія. Адже ми сухі та без втрат пройшли і водоспад біля Оперного театру, і гостре підводне каміння, і в’язкий мул на очисних спорудах», – розповів засновник проекту Explorer Lviv, дигер Андрій Риштун.   

Переглядаючи відео, зняте дослідниками, важко не погодитися зі словами, написаними вище. Нерукотворні пейзажі Полтви вражають.

Підземний водоспад на Городоцькій, або Чому затоплює площу Привокзальну

Площу привокзальну у Львові затопилоПлощу привокзальну у Львові затопило Фото: facebook.com/Varta1 - Варта1

У 2021 році львівські дигери встановили те, що протягом багатьох років не могли зробити ні комунальники, ні чиновники, ні науковці. Вони нарешті з’ясували, чому під час дощів постійно затоплює площу Привокзальну у Львові.

«Там просто підземні комунікації не справляються. Адже під час ремонту вулиці Городоцької їх не модернізували», – пояснив Андрій Риштун.

Відповідне відео дослідники опублікували у мережі.

Залишилося лише ретельно їх проаналізувати й зробити все можливе для того, аби Привокзальна під час дощів більше ніколи й нікому не нагадувала Венецію.

Невідомий туyнель від ринку «Торпедо» до Щурата

Тунель від ринку «Торпедо» до Щурата у ЛьвовіТунель від ринку «Торпедо» до Щурата у Львові Фото: facebook.com/Андрій Риштун

Туннель, який у 2021 році дослідили дигери зі Львова є каналізаційним колектором. Він з’єднує Полтву з львівськими вулицями Івана Мазепи, Пилипа Орлика, Василя Щурата.

«Цей хід ми відкрили випадково. Підняли люк у кущах, а під ним виявився величезний круглий туннель», – розповів Андрій Риштун.

Підземні мандрівники у спеціальному спорядженні спустилися у підземелля, аби дослідити його, опублікувавши згодом цікаве відео.

За словами Андрія Риштуна, район вулиць Миколайчука-Щурата багатий на старовинні підземелля.

Сховок у каналізації, де переховувалися євреї під час Голокосту

Львівські диґери знайшли місце у Полтві, де півтора року переховувалися євреї у період нацистської окупаціїЛьвівські диґери знайшли місце у Полтві, де півтора року переховувалися євреї у період нацистської окупації Фото: facebook.com/Андрій Риштун

Місце, де півтора року переховувалися євреї період нацистської окупації, дигери виявили під площею Соборною у Львові. Там є два сухих коридори, які ще залишилися з середньовічної дренажної системи. Довжина кожного з них становить близько двадцяти метрів. Там сухо та можна перебувати довший час. Підземелля невеликі, на одну-дві сім’ї. Втім, навіть не дуже високій людині перебувати там стоячи неможливо, слід згинатися.

«Ну, але як ще їм було вижити?! Їжу та необхідні речі приносили ззовні працівники каналізації. Спочатку за гроші. А потім зі співчуття. Так тривало довгих півтора року. Коли прийшла радянська влада знесилені євреї вибралися на сонячне світло і описали свої пригоди в книжці», – розповів Андрій Риштун.

Чимало роботи з дослідження цього підземелля провели львівські історики Гандзя Тичка та Олександр Іванов. У тунелі вони виявили кілька предметів, які засвідчуюють перебування тут людей у період нацистської окупації.

Недіюча виправна колонія

Львівська виправна колонія №48Львівська виправна колонія №48 Фото: explorer.lviv.ua

Львівську виправну колонію №48, що на проспекті Святого Івана Павла ІІ, створили у 1946 році. Розташована вона на ділянці розміром 10 гектарів.

З 1961 року установа мала суворий режим утримання. На базі колонії працював науково-дослідний інститут з розробки нових технологій. У 2017 році колонія перестала виконувати свою функцію, зараз тут немає жодного в’язня. Але досі у досить непоганому стані збереглися приміщення, велика частина меблів, кухонного начиння, службові та особисті речі працівників і ув'язнених... Так, виправна колонія – не те місце, в якому неодмінно радимо побувати, але фотоматеріал, опублікований дигерами, без сумніву, дуже цікавий. 

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах