Великдень у Львові під час війни: що і як працюватиме у місті 24 квітня

Великдень у Львові під час війни: що і як працюватиме у місті 24 квітня.

Великдень у Львові під час війни: що і як працюватиме у місті 24 квітня. фото: Юрій Богун

Дозвілля та їжа
22 квiтня 2022 17:32

Напад Росії на Україну вніс корективи у святкування Великодня у Львові. Комендантську годину хоч і скасували, але цьогоріч у місті Лева вперше не буде нічних богослужінь. Також мерія не організовуватиме на площі Ринок Поливаного понеділка, не буде гучних великодніх гулянь у Шевченківському гаю. Про те, що і як працюватиме на Великдень 2022 у Львові розповідає VG Львів.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Нічних богослужінь у Львові не буде

Традиційні нічні богослужіння у львівських храмах відбуватися не буде. Існує загроза, що російські війська здійснюватимуть обстріли церков. Богослужіння запланують так, щоб вони завершились до початку комендантської години і розпочались у великодню неділю після 6 години ранку. Також богослужіння можна буде дивитись онлайн.

«Це, мабуть, уперше за історію Львова, коли нічних богослужінь не буде, бо ця традиція у нас збереглася і є дуже популярною. Ми проговорили це з усіма конфесіями, а всі владики підтримали», – розповів в.о. керівника департаменту гуманітарної політики Львівської міської ради Євген Бойко. 

Повітряна тривога під час богослужінь

Якщо під час богослужінь лунатиме тривога і буде загроза ракетних ударів, то настоятелі львівських церков будуть просити вірян перейти в найближче укриття. Про всі укриття представники духовенства повідомлені.

Як курсуватиме громадський транспорт у Львові на Великдень

24 квітня громадський транспорт у Львові курсуватиме з 6:00 відповідно до розкладу «вихідного дня». 

«У неділю громадський транспорт виїде на маршрути одразу по закінченні комендантської години, тому люди матимуть змогу ще встигнути на ранкові богослужіння. Напередодні Великодня, в суботу, транспорт працюватиме практично до початку комендантської години», – зазначив Євген Бойко. 

Львів'ян закликають 24 квітня прийняти на великодній сніданок переселенців

Для всіх, хто зараз проживає у Львові, організовують проєкт «Великдень як вдома». Містян закликають 24 квітня прийняти на великодній сніданок переселенців, а гостей міста ⎯ відвідати оселі львівських родин. Щоб взяти участь, потрібно зареєструватися

Міський голова Львова Андрій Садовий розповів, що його сім'я на Великдень теж прийматиме вдома гостей зі сходу України.

Чи буде у Львові Великодній ярмарок

Ні, цього року у Львові вперше з 2009 року не буде традиційного Великоднього ярмарку.

Формат відзначення Великодня буде дещо скромнішим та розосередженим на більш локальні заходи: організують низку заходів у міських бібліотеках, в Палаці Гната Хоткевича, у Львівському кіноцентрі, в Органному залі тощо.

Великдень у Шевченківському гаю

Вже багато років Музей народної архітектури та побуту у Львові імені Климентія Шептицького (Шевченківський гай) запрошував львів'ян та гостей міста до веселого святкування та спільної Великодньої гаївки. Цьогоріч їх не буде, проте, як і завжди, Музей залишається відкритим для відвідувачів.

У неділю, 24 квітня, Шевченківський гай працюватиме з 10 00 до 18 00.

Вартість входу: 70 гривень дорослий квиток, 50 гривень пільговий квиток, діти до 12 років заходять безкоштовно. Пільговий квиток (учнівський або студентський), можна придбати за наявності відповідних документів).

Чи буде Поливаний понеділок

Ні, традиційних обливань водою на площі Ринок у перший понеділок після Великодня мерія у 2022 році не організовуватиме. 

Додавайтеся у Viber і підписуйтеся на нас в Instagram. Обговорити цю новину можна на нашій сторінці у Facebook.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах