У Дрогобич за сіллю: як доїхати, де погуляти, що подивитися та скуштувати – фото і відео

У Дрогобич за сіллю: як доїхати, де погуляти, що подивитися та скуштувати – фото і відео.

У Дрогобич за сіллю: як доїхати, де погуляти, що подивитися та скуштувати – фото і відео. Фото: Дрогобицька міська рада.

Дозвілля та їжа
20 березня 10:04

Дрогобич – місто за 80 кілометрів від Львова, нині єдине в Україні, яке після зупинки заводу "Артемсіль" у Соледарі виготовляє сіль. Остання, до речі, є символом міста і складовою його герба. Її додають у каву, нею посипають торти і тістечка, з неї виготовляють сувеніри, по ній ходять.

VG Львів розповідає про те, як доїхати до Дрогобича, де знайти легендарну солеварню, що цікавого подивитися, де погуляти, чим пригоститися та де купити дрогобицької солі.

Як доїхати до Дрогобича

З міста Лева до міста солеварів курсують потяги, електрички та автобуси. Поїздів є два: "Київ-Трускавець" і "Харків-Трускавець" (останній ходить по непарним числам). Кілька рейсів на день має електричка "Львів-Трускавець". Можна також автобусом (з залізничного вокзалу) або автомобілем. Якщо вибирете останній варіант, то радимо їхати дорогою Львів-Пустомити-Щирець-Меденичі-Дрогобич. Вона значно коротша ніж через Пісочну і Рудники. Автомобілем зі Львова до Дрогобича можна доїхати трохи більше ніж за годину. А от, якщо поїдете поїздом, електричкою чи рейсовим автобусом, то подорож триватиме більше двох годин.

Туристично-інформаційний центр 

Подорож старовинним Дрогобичем найкраще розпочати з неспішної прогулянки, попередньо завітавши до туристично-інформаційного центру на площі Ринок. Тут і мапу, з позначеними на ній найцікавішими локаціями можна взяти безкоштовно, і отримати детальні роз’яснення куди і як швидше дістатися, і цікаві сувеніри купити. Увага! Тут продають сіль!. 

А ще тут зберігається ключ від брами, яка веде на оглядовий майданчик Ратуші, з якої відкривається неймовірна панорама на місто солеварів. Ціна квитка – 20 гривень.

Туристично-інформаційний центр працює на площі Ринок, 1, щодня. У будні – з 9:00 до 18:00, на вихідні – з 9:00 до 17:00. Перерва з 13:00 до 14:00.

Прогулянка по солі 

Незвичайний артоб’єкт із солі встановили на площі Ринок у Дрогобичі у вересні 2021 року. Соляна робота львівського митця Юрія Чернявського "При потребі розбити скло" делікатно вписалася в простір головної площі міста і стала пророчою. Сподіватимемося, що до аж такої гострої "потреби" таки не дійде.

Львівський митець Юрій Чернявський і його витвір із солі "При потребі розбити скло".Львівський митець Юрій Чернявський і його витвір із солі "При потребі розбити скло". Фото: Дрогобицька міська рада.

"Ідея поєднує в собі як герметизацію існуючого символу міста для майбутніх поколінь, так і привернення уваги до крихкості символу, до його можливого зникнення. Місто фактично побудоване на солі, але існує ризик, що виробництво буде працювати все повільніше і повільніше", – розповів автор проєкту Юрій Чернявський. 

Додамо, що вночі арт-об’єкт підсвічується, чим ще більше приваблює до себе. Щоб прогулятися по солі, чи зробити з нею селфі, обосбливо у вихідні, іноді навіть доводиться стояти у черзі. 

Солеварня

Дрогобицькому солевиварювальному заводові майже 700 років. Він є одним із найстаріших із тих, які досі працюють, і єдиним заводом в Україні, де нині виготовляють сіль.

Дрогобицька солеварня.Дрогобицька солеварня. Фото: Дрогобицька міська рада.

Спосіб виробництва солі у Дрогобичі відрізняється від традиційного видобутку, як це було у Соледарі. Тут із надр викачують соляну ропу, далі її виварюють на дровах у спеціальних ваннах – панвах. Цей виробничий процес складніший і дорожчий. Тому і вартість дрогобицької солі майже вдвічі перевищувала ціну товару «Артемсолі».

Дрогобицька солеварня.Дрогобицька солеварня. Фото: vgolos.ua.

Дрогобицька солеварня.Дрогобицька солеварня. Фото: Роман Балук.

Цехи солеварні нині перебувають у занедбаному стані, адже останній ремонт тут проводили ще у далекому 1924 році. Втім, найближчим часом завод планує збільшити виробництво на 20 тонн щомісяця, встановивши додаткову панву.

Зазначимо, що дрогобичани видобувають тут сіль, як і 700 років тому, вручну. 

Адреса Дрогобицької солеварні: вулиця Солоний Ставок 27.

"Солоний острів" у полі

Це місце, куди не водять туристів, але воно вражає. Білий "солоний острів" у полі неподалік Дрогобича – ідеальне місце для фотосесії.

"Солоний острів" у полі біля Дрогобича."Солоний острів" у полі біля Дрогобича. Фото: Юрій Богун.

Диво природи, яке дисонує на тлі грунту і рослинності й нагадує набережну Мертвого Моря. 

Що скуштувати у Дрогобичі

На запитання про те, що цікавого і незвичайного скуштувати у Дрогобичі, відповідаємо – все, що з сіллю. Не проґавте можливості! Бургери з сіллю, каву з сіллю, торт із сіллю, карамель із сіллю. Не фиркайте, солодощі з сіллю – це дуже смачно. Перевірено!

Що привезти з міста cолеварів 

Гостинці з Дрогобича: легендарна дрогобицька ковбаса, дрогобицький торт, ну і звичайно ж, її величність сіль.

Сіль із Дрогобицької солеварні.Сіль із Дрогобицької солеварні. Фото: Дрогобицька міська рада.

100 грам дрогобицької солі у подарунковому пакетику – 30-50 гривень. 

Додавайтеся у Viber і підписуйтеся на нас в Instagram. Обговорити цю новину можна на нашій сторінці у Facebook.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах