Яворівські пиріг і забавку, а також різдвяну звізду з Мацьковичів визнали нематеріальною культурною спадщиною

Яворівські пиріг і забавку, а також різдвяну звізду з Мацьковичів визнали нематеріальною культурною спадщиною.

Яворівські пиріг і забавку, а також різдвяну звізду з Мацьковичів визнали нематеріальною культурною спадщиною. Фото: facebook.com/spizharkapanistefy

Дозвілля та їжа
07 липня 2022 18:05

Яворівські пиріг і забавка, а також різдвяна звізда з Мацьковичів Львівської області потрапили до національного переліку нематеріальної культурної спадщини України. Загалом там опинився 21 новий елемент. Про це повідомили у департаменті культури Львівської обласної військової адміністрації. Читайте всі новини Львова

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації
 
Як йдеться у повідомленні, Міністерство культури та інформаційної політики розширило національний перелік елементів нематеріальної культурної спадщини України. Відповідний наказ міністр культури підписав 6 липня 2022 року.

Різдвяна звізда з Мацьковичів 

Різдвяні звізди виготовляють майстри з Дублян.Різдвяні звізди виготовляють майстри з Дублян. Фото: Газета "Відродження".

Традицію майстрування об’ємної різдвяної звізди українці привезли з рідного села Мацьковичі, що зараз належить до Польщі. Звідти у повоєнні роки переїхали на Львівщину і відроджували ремесло вже у Дублянах. 

Яворівський пиріг

Яворівський пиріг.Яворівський пиріг. Фото: facebook.com/spizharkapanistefy

Яворівський пиріг – знакова страва не лише Яворівщини, а й всієї Галичини. Його готують на Великдень та хрестини, на Різдво та весілля, а зважаючи на доволі прості інгредієнти – і просто у будні. Традиція приготування яворівського пирога поєднує у рецепті гречку та картоплю. Ця страва притаманна регіону Розточчя.

Яворівські забавки

Яворівські забавки роблять народні умільці вже кілька століть.Яворівські забавки роблять народні умільці вже кілька століть. Фото: meest-online.com.

Мистецтво виготовлення яворівської дерев’яної іграшки відоме ще з XVIII ст, її називають саме забавкою, бо нею забавляли, заспокоювали дітей. Зазвичай це стилізовані, різьблені та розписані коники, півники, брязкальця, деркачі.

Додамо, що це перша спадщина Львівщини, яку внесли до національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України.

Додавайтеся у Viber і підписуйтеся на нас в Instagram. Обговорити цю новину можна на нашій сторінці у Facebook.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах