На Львівщині запрошують на екскурсію в село, де народилися три гетьмани і власник першої в Європі кав’ярні

На Львівщині запрошують на екскурсі в село, де народилися три гетьмани і власник першої в Європі кав’ярні

На Львівщині запрошують на екскурсі в село, де народилися три гетьмани і власник першої в Європі кав’ярні Фото: KoloKray

Дозвілля та їжа
22 липня 2022 10:44
Автор: Юрій Богун

На Львівщині запрошують на екскурсію в село, де народилися три гетьмани і власник першої в Європі кав’ярні. Про це повідомляє Львівська обласна військова адміністрація.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Йдеться про село Кульчиці на Самбірщині. Там народилися гетьмани Петро Конашевич-Сагайдачний, Марко Жмайло та Павло Павлюк. Звідти родом і Юрій Кульчицький - людина, що привчила Європу до кави.

Про історію села вам розкажуть у місцевому музеї імені Петра Конашевича-Сагайдачного, якому цьогоріч виповнюється 30 років.

За словами директор музею Любові Стасишин, Петро Сагайдачний став справжнім захисником української культури і православ’я, перетворив військо запорозьке в могутню військову силу.

З його іменем пов’язані гучні перемоги козацького війська, під його керівництвом воно стало надійним заслоном від султанської Туреччини та її васала – Кримського ханства не лише для України, а й для всієї Європи.

У музеї два відділи. В одному – матеріали про життя і діяльність Петра Сагайдачного і Юрія Кульчицького. Заслуговує на увагу експозиція, присвячена зв’язкам музею із сторожовим кораблем українських Військово-Морських Сил «Гетьман Сагайдачний».

У другому – розгорнута експозиція, що розповідає про історію села з прадавніх часів до наших днів. У фондах музею – орієнтовно 1500 експонатів. Підвальне приміщення облаштували під кав’ярню, подібну до тої яку в 1683 році відкрив у Відні Юрій Кульчицький.

Марко Жмайло-Кульчицький — гетьман реєстрового козацтва, керівник селянсько-козацького повстання 1625 року. За одним із джерел рід Жмайло походить з села Кульчиці. Відомо, що до обрання гетьманом Жмайло брав участь у Хотинській битві.

Павло Бут (власне Павло Михневич, прізвисько Павлюк) гетьман Війська Запорозького Низового, керівник повстання 1637 року.

Музей Сагайдачного працює щоденно з 9:00 до 18:00. Екскурсії з 10:00 до 17:00. Вихідний день – понеділок. Контактний телефон: 0673755873.

Додавайтеся у Viber і підписуйтеся на нас в Instagram. Обговорити цю новину можна на нашій сторінці у Facebook.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах