Славсько 2022: ціни на житло і канатки, де купатися і засмагати

Славсько 2022: ціни на житло і канатки, де купатися і засмагати

Славсько 2022: ціни на житло і канатки, де купатися і засмагати Фото: Юрій Богун

Дозвілля та їжа
29 липня 2022 18:43
Автор: Юрій Богун

Славсько більше відоме, як зимовий лижний курорт, але, повірте, тут і влітку можна дуже гарно провести час. Цьому сприятимуть гори, річки і чисте карпатське повітря. Шанувальники екстриму можуть покататися на квадроциклах, чи зіплайні.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Славсько цього літа варто відвідати хоча б тому, що таким порожнім ви його ніколи ще не бачили. Якщо раніше одразу після прибуття потрібно було швидко йти до зупинки місцевих таксі, щоб не залишитися без автомобіля, то тепер рідко хто з приїжджих користується їх послугами. Таксисти нудьгують біля залізничного вокзалу, з надією, що з потяга вийдуть туристи.

Як доїхати

Зі Львова до Славська можна доїхати на автомобілі, автобусі, потягом, чи електричкою. Дорога хороша, основна частина подорожі проходить трасою Київ-Чоп. 138 кілометрів реально подолати за 2 години.

Славсько 2022: ціни на житло і канатки, де купатися і засмагатиСлавсько 2022: ціни на житло і канатки, де купатися і засмагати Фото: Google

З проїздом автобусами в 2022 році стало важче. Прямі рейси в основному скасовано, тому їхати буде потрібно через Стрий. Зі Львова регулярно курсують автобуси до цього районного центру, а вже зі Стрия є кілька рейсів на день у Ялинкувате. Їх зручність у тому, що автобус їде через центр і всією вулицею Устияновича в Славську в напрямку Волосянки і Ялинкуватого.

Тим, хто обере житло в цій частині Славська буде дуже зручно доїхати. Львівська ж маршрутка доїжджала лише до залізничного вокзалу. Вартість проїзду в автобусі озвучувати немає сенсу, адже через зростання ціни пального воно змінюється регулярно. Точно так само і ціни на таксі в Славську.

Через Львів до Славська щоденно курсує кілька потягів. Доїхати можна трохи більше, ніж за дві години, вартість квитка в плацкартному вагоні від 90 гривень. В той же час, більшість потягів мають не зовсім зручний розклад і прибувають у Славське або вночі, або ввечері.

Славсько 2022: ціни на житло і канатки, де купатися і засмагатиСлавсько 2022: ціни на житло і канатки, де купатися і засмагати Фото: booking.uz.gov.ua

Тому, якщо їдете на один день, чи на вікенд, краще скористатися електричкою. Легендарна «мукачівська» електричка на початку літа відновила рух і курсує тепер зі Львова аж до Ужгорода. Проте, лише тричі на тиждень – у п’ятницю, суботу і неділю. Електричка вирушає зі Львова 0 7:43 і вже о 10:10 ви будете у Славську, а попереду ще цілий день відпочинку. Вартість проїзду 75 гривень. Пенсіонери та інші пільговики їдуть безкоштовно

Славсько 2022: ціни на житло і канатки, де купатися і засмагатиСлавсько 2022: ціни на житло і канатки, де купатися і засмагати Фото poezdato.net

Де оселитися, скільки коштує житло

У Славську кілька сотень готелів, садиб, чи вілл, які приймають туристів. Влітку 2022 року вони в основному порожні, проте ціни не стали нижчими, ніж в минулі роки. Орендувати житло можна за будь-які гроші, тому більш докладно зупинятися на найдешевших варіантах нема сенсу. Але, якщо комусь все-таки цікаво, то житло за 100 гривень доба з людини зі зручностями на вулиці є і досі.

Більш-менш пристойне житло економ-класу стартує від 350 гривень за кімнату на двох. Зручності будуть спільні, але вже в будинку. Також можна буде користуватися спільною кухнею і терасою. Житло з власними туалетом і ванною кімнатою може коштувати від 500 гривень. А якщо більшої площі і з балконом від 800 гривень. Також зазвичай за ці гроші у дворі будуть альтанка і мангал.

Останнім часом садиби почали обладнувати на своїй території відкриті басейни, щоб можна було скупатися, чи просто охолодитися. Поруч ставлять кілька лежаків, щоб можна було засмагати. Проживання в такій садибі буде коштувати ще дорожче.

Зважаючи на відсутність туристів у Славську цього літа деякі господарі готові спускати ціни, а деякі ні. Тому, не дивуйтеся, якщо з’ясується, що ви будете жити в кращих умовах за менші гроші, ніж люди в сусідній садибі. Але, може бути і навпаки :), тому перед тим як обрати житло, радимо добре вивчити питання. Для шанувальників відпочинку “по багатому” є житло за 2-5 тисяч гривень за добу.

Деякі готелі пропонують сніданки та вечері. Ціна сніданку 100-150 гривень, вечері 150-200 гривень. Зазвичай порції великі і дворазового харчування цілком достатньо.

Які канатки працюють

У Славську та околицях працюють дві канатки: “Захар Беркут” у Волосянці та “Погар” недалеко від стадіону у самому селищі. Ще є одномісний крісельний витяг на гору “Тростян”, але влітку цього року він працює не щодня і навіть не на кожні вихідні,тому докладніше на ньому не зупинятимемося.

“Захар Беркут” в літню пору працює з 9:00, ми прийшли до нього в 10:00 в неділю, його ще не запускали, бо на той момент не було жодного бажаючого піднятися на гору. Хто бував у минулі роки пам’ятає, що в 10:00, та ще й у вихідні зазвичай вже стояла довжелезна черга.

В касі повідомили, що готові запустити витяг навіть для одного туриста. Підйом на гору триває 35 хвилин. До речі, хто бував на Високому Верху теж здивується, що вершина цієї гори може бути такою порожньою у неділю. Кілька наступних туристів виїхали на гору біля 12:00.

На вершині є базар, кафе, ресторан, можна покататися на конях, чи на квадроцилах, або спуститися на зіплайні. Ціни настільки динамічні, що озвучувати нема сенсу, крім того залежать від часу катання, чи відстані. Для орієнтиру – один спуск на зіплайні 200 гривень. Орієнтовно від такої ж суми стартують послуги і квадроциклістів. А от на коні можна домовитися про катання/фотографування і за 50 гривень. Стільки ж будуть коштувати чай кава, а от борщ – 100 гривень. Єдине, що на горі безкоштовне – це туалет.

А от витяг на “Погар” працює лише для груп. Наприклад, для чотирьох людей його відмовилися запускати у робочий час.

Як працює канатка "Захар Беркут" у Карпатах – ціни 2022

Двокрісельний витяг "Захар Беркут" у Волосянці в Стрийському районі Львівської області, піднімає на гору Високий Верх (1244 метри). ЇЇ довжина — 2710 метрів, перепад висот — 552 метри. Час підйому — 35 хвилин.

У літню пору витяг працює щоденно (крім понеділка) з 9:00 до 19:00. Останній підйом здійснюють о 17:45, а останній спуск — о 18:30. На горі біля станції витягу — ресторан, ринок зі сувенірами, напоями та стравами. Є можливість покататися на конях та квадроциклах, а також на зіплайні. Також є пішохідна та велосипедна траси різних рівнів складності. Найпопулярніше місце відвідин — джерело Писана криниця.

З вершини гори Високий Верх відкриваються неймовірні краєвиди на довколишні гори Сколівських Бескидів, на півдні видніються вершини Верховинського Вододільного хребта.

Ціни: оглядовий дорослий квиток на спуск — 150 гривень, оглядовий дитячий (діти зростом 110-140 см) — 130 гривень. Оглядовий повний (в обидва боки) дорослий квиток — 250 гривень, оглядовий повний дитячий квиток — 150 гривень. Оглядовий повний квиток для учасників АТО та бойових дій — 150 гривень.

Велоквиток на один підйом — 250 гривень, велоквиток на один день в понеділок-п'ятницю — 550 гривень, в суботу-неділю — 600 гривень, велоквиток на два дні в понеділок-п'ятницю 900 гривень, в суботу-неділю — 950 гривень. Один підйом з велосипедом для учасників АТО та бойових дій — 150 гривень.

Координати GPS: 48.799419, 23.447071.

Графік роботи: щоденно (крім понеділка) з 9:00 до 19:00.

Як працює канатка "Погар" у Карпатах в Славську – ціни 2022

Канатна дорога знаходиться недалеко від центру Славська. Двокрісельний витяг, піднімає на гору Погар (857 метрів), довжина — 1060 метрів, перепад висот — 280 метрів.

Погар розташований ліворуч від в'їзду до селища, навпроти турбази "Перлина Карпат", недалеко від стадіону і залізничного вокзалу. Біля підніжжя Погара є кілька кафе. Також тут стоять столики, де можна спожити принесену з собою їжу. Для автомобілістів є парковка. Неподалік річка, де можна купатися, чи засмагати.

Ціни: вартість підйому для дорослих в один бік — 100 гривень, в обидва боки — 150 гривень. Для дітей (до 12 років) в один бік — 50 гривень, в обидва боки — 100 гривень. Діти до 6 років можуть скористатися канатною дорогою безкоштовно у супроводі дорослих. В літню пору витяг запускається лише для груп, тому варто завчасу повідомити про прибуття і поцікавитися, чи він працюватиме.

Координати GPS: 48.85181 23.46225.

Графік роботи — 10:00-17:00 (для груп).

Де купатися і засмагати

Через Славсько тече дві річки – Опір і Славка. Недалеко від центру міста вони зливаються. Для купання більш придатна Славка. Але, не треба собі уявляти, що будете там плавати, як в морі, озері, чи басейні. Коли довго не було дощі в – гірські ріки зазвичай втрачають воду і їх можна перейти в брід. Після дощів води стає більше, але вона брудна і тече так швидко, що мало хто ризикне зайти. Тому, максимум на що можна розразовувати, зайти по пояс в воду і охолодитися, або підставити плечі під струмінь води на міні-водопаді.

А  засмагати можна на камінцях біля річки, в декількох місцях є трав’яні пляжі. Чи не найглибше місце придатне для купання знаходиться біля моста поруч з готелем “Cлов’янка”.

Славка - права притока Опору (басейн Дністра). Це перша порівняно велика права притока цієї ріки. Славка бере початок на північних схилах Вододільного хребта (головні витоки розташовані на південний захід від гори Чорна Ріпа).

Утворюється злиттям потоків: Славка, Мала Славка, Велика Славка. Пливе в межах Сколівських Бескидів переважно на північ.мНад річкою та її притоками розташовані села: Ялинкувате, Волосянка, Хащованя і смт Славське.

Також у у центрі Славська нещодавно з’явилася нова набережна, поруч з якою також можна купатися і засмагати.

Що ще робити у Славську

Також можна і пішки підніматися в гори, яких є багато поруч зі Славськом. Само селище знаходиться в мальовничій долині річки Опір та її правої притоки Славки, серед покритих лісами та полонинами хребтів Бескидів та Горганів, на схилах гір Тростяна (1235 м над рівнем моря), Ільзи (1066 м), Писаної або Довбушанки (1236 м), Менчела (1014 м), і Погару 840 м які оточують селище з усіх боків. На північ від селища височить гора Клива (1069 м).

Влітку в Славську можна збирати чорниці, малину, ожину і гриби. А можна просто піднятися на гору і насолоджуватися тишею і панорамами.

Навіть у дощ у Славську є чим зайнятися. Можна питти каву на терасі і дивитися на гори.

У минулі роки туристи приїжджали у Славське на тиждень-два, а то і довше, а зараз, в основному обмежуються вікендом.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах