У Миколаєві розпочали реставрацію яхти часів Другої світової війни для "Пласту"

У Миколаєві розпочали реставрацію яхти часів Другої світової війни для "Пласту".

У Миколаєві розпочали реставрацію яхти часів Другої світової війни для "Пласту". Фото: facebook.com/mykolaivmr.gov.ua

Дозвілля та їжа
03 листопада 2022 12:22

У Львівській області почали реставрацію вітрильної яхти «Шквал» часів Другої світової війни, яка належить «Пласту». ЇЇ використовуватимуть для річкових та морських походів при таборуванні. Для втілення задуму шукають спонсорів, готових допомогти з відновленням історичного судна.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Як повідомили у Миколаївській міській раді, яхта має історичну цінність, адже збудована ще в 1941 році та пройшла суворі випробування війни. Декілька років тому «Шквал» передано «Пласту», зокрема, Мирону Гуменецькому, який займається реставрацією вітрильника.

У Миколаєві розпочали реставрацію яхти часів Другої світової війни для "Пласту".У Миколаєві розпочали реставрацію яхти часів Другої світової війни для "Пласту". Фото: facebook.com/mykolaivmr.gov.ua

«Це крейсерська яхта, яка в часи Союзу ходила по Ладозі, Північному морі. Вона дуже швидка, маневрова і заводиста. Яхта має довжину 17 м, висота щогли – 18 м. Водотонажність 27 т. Це дуже дороге і складне судно. Потім яхта ходила по Дніпрі, але коли на річці побудували мости, вона своєю висотою не проходила, тому простоювала у київському крейсерському яхт-клубі. Її "Пласту" подарував Петро Авраменко, який працював в Інституті гідромеханіки НАН України. Десять років тому ми її перевезли у Раковець на Львівщині», – розповів Zaxid.net представник пластового куреня «Чорноморці» Геннадій Стасюк. 

Він пояснив, що на її ремонт треба близько 120 тисяч євро. Дещо можна буде зробити своїми руками. 

У майбутньому яхту використовуватимуть пластуни для морських походів на півдні України. Водними видами спорту у «Пласті» займаються курені «Чорноморці» (хлопці) та «Чорноморські хвилі» (дівчата). Щоліта для них організовують табори біля води – на великих річках, раніше вони відбувалися також в «Артеку», біля моря. Після ремонту ще треба буде виготовити для яхти технічний паспорт, поставити на облік яхт-клубу, щоб вона мала постійне місце перебування. 

Наразі ведуться перемовини з бізнесменами, меценатами, які готові профінансувати відновлення вітрильника. Для збору коштів відкриють рахунок.

Додавайтеся у Viber і підписуйтеся на нас в Instagram. Обговорити цю новину можна на нашій сторінці у Facebook.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах