Зі Львова у Польщу на закупи: все, що треба знати

Зі Львова у Польщу на закупи: все, що треба знати

Зі Львова у Польщу на закупи: все, що треба знати Фото: pexels.com.

Дозвілля та їжа
27 листопада 2022 08:39
Автор: Юрій Богун

Шопінг у Польщі – тема завжди актуальна, а особливо зараз, коли ціни на продукти, одяг, взуття і косметику в Україні ростуть чи не щодня. Розповімо про те, як швидко, зручно, а головне – економно заїхати зі Львова у Польщу на закупи.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Доїхати зі Львова до Польщі можна кількома способами, найпопулярніші серед яких три: потягом, автобусом, автомобілем.

Які документи потрібні для виїзду українців у Польщу

Вирушаючи на шопінг до Польщі, необхідно перевірити наявність біометричного паспорта або з діючою візою, страхівки, а також запрошення, на основі якого віза була відкрита (якщо така є).

Якщо у вас нема діючих днів по біометрії, але є електронний дозвіл на проживання в Польщі (mObywatel), з ним можна їхати, якщо ви пробули в Україні менше 30 днів

До початку воєнного стану для дітей до 16 років, які їдуть у супроводі лише одного з батьків потрібен був нотаріально завірений дозвіл іншого, нині ж такого не потрібно. Тести на коронавірус чи ковідсертифікати наразі ні дітям, ні дорослим теж не потрібні.

Нагадаємо, що в умовах дії воєнного стану чоловіки віком від 18 до 60 років не можуть виїхати з країни, за винятком певних категорій.

Яку суму необхідно мати з собою для перетину кордону

На кордоні митник може запитати про кошти, які людина має, їдучи закордон. Для в'їзду слід мати з собою 500 злотих (приблизно 4200 гривень) на людину у будь-якому еквіваленті, та по 75 злотих на кожен день перебування, якщо йдеться про триваліші виїди, ніж на один день.

На яку суму можна здійснювати покупки

 На територію України дозволено ввозити товари на суму, не більшу ніж 500 євро (приблизно 20 100 гривень) на особу.

Що таке tax free і як його повернути

Згідно з законодавством, якщо товар був куплений на території будь-якої країни Європейського Союзу та був вивезений за його межі зі збереженням товарного вигляду та наявністю ярликів і чеків, то покупець має право на повернення податку на додану вартість (від 10% до 23% його вартості).

Для того, аби повернути tax free необхідно здійснити покупку у магазині на суму не менше за 200 злотих (приблизно 1680 гривень), а оплачуючи товари, попросити виписати фактуру Tax Free. Це окремий документ, в якому продавець вказує перелік всіх товарів, на які буде здійснюватись повернення податку, обов’язково вписує дані паспорта покупця, а також прикріплює касовий чек. Перед виїздом із Польщі потрібно поставити штамп у співробітника митниці.

Документи на повернення tax free дійсні протягом шести місяців. Впродовж цього періоду клієнт має можливість повернути кошти у магазині, де була зроблена покупка, або у відділенні «Правекс-Банку» у Львові.

Зі Львова до Польщі потягом

Зі Львова до прикордонного міста Перемишль (Польща) курсіє з пів десятка потягів. Ціна квитка залежить від дня тижня і категорії поїзда: від 332 гривень до 688 гривень.

На сайті "Укрзалізниці" вказано, що потяги Інтерсіті+ долають відстань між двома вокзалами за трохи менше двох годин, інші – за майже чотири.

Зверніть увагу, що час в Україні та Польщі різниться на годину. Так, коли в українців на годинниках 07:00, у поляків лише 06:00.

Шопіг-тур до Польщі автобусом від туристичних компаній

Кілька туристичних компаній пропонують львів’янам організовані щотижневі групові поїздки до Польщі (Перемишль або Жешув). Головною перевагою таких турів є те, що вони проводяться у супроводі керівника, який знає все про знижки-акції-розпродажі, курси валют, митні правила, а також вирішує питання, які виникають під час подорожі на закупи, допомагає оформити tax free. Поїздки здійснюються туристичними автобусами під двері торгових центрів, є можливість привести габаритні речі. Учасники туру відвідують найпопулярніші супермаркети і торгові центри Польщі – Biedronka, Lidl, Kaufland, Galeria Sanowa (якщо це Перемишль), або Galeria Rzeszow чи ТРЦ Millenium Hall (якщо це Жешув).

Виїзд зі Львова – 05:00-06:00 ранку, повернення – того ж дня (до комендантської години).

Ціна зі Львова до Перемишля – 500 гривень, діти до 12 років – 350 гривень. Зі Львова до Жешува – 800 гривень, діти до 12 років – 600 гривень.

Зі Львова до Польщі автомобілем

Тут усе просто: дивитеся, на якому пункті перетину кордону найменші черги і їдете. Зробити це можна на інтерактивній мапі в режимі реального часу.

В які дні у Польщі не працюють магазини

У 2018 році у Польщі прийняли закон про обмеження торгівлі у неділі та святкові дні. Спочатку торгові неділі припадали на кожну першу і останню неділю місяця. Втім, із роками їх стало значно менше. Так, у 2022 році польські магазини будуть відкриті лише сім неділь на рік.

Перелік торгових неділь у Польщі у грудні 2022 року 

  • 11 грудня;
  • 18 грудня.

Перелік торгових неділь у 2023 році

  •  29 січня;
  • 2 квітня;
  • 30 квітня;
  • 25 червня;
  • 27 серпня;
  • 17 грудня;
  • 24 грудня.

Окрім того, займатися шопінгом у польських магазинах неможливо і на деякі свята.  У 2023 році святковими днями без покупок у Польші є такі дати.

Святкові та неробочі дні у Польщі 2023 – календар

  • 1 січня (неділя) – Новий рік;
  • 6 січня (п’ятниця) – Свято трьох Королів (Богоявлення);
  • 9 квітня (неділя) – Перший день Великодня;
  • 10 квітня (понеділок) – Великодній понеділок;
  • 1 травня (понеділок) – День праці;
  • 3 травня (середа) – День Конституції Польщі;
  • 28 травня (неділя) – День Святої Трійці (П’ятидесятниця);
  • 8 червня (четвер) – Свято Тіла і Крові Христових;
  • 15 серпня (вівторок) – День Війська Польського, Успіння Пресвятої Богородиці;
  • 1 листопада (середа) – День всіх святих;
  • 11 листопада (субота) – День Незалежності Польщі;
  • 25 грудня (понеділок) – Різдво Христове (перший день);
  • 26 грудня (вівторок) – Різдво Христове (другий день).
Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах