Посівний календар на березень 2024 року: що робити на городі та в саду першого весняного місяця

Посівний календар на березень 2024 року: що робити на городі та в саду першого весняного місяця.

Посівний календар на березень 2024 року: що робити на городі та в саду першого весняного місяця. Фото: pixabay.

Дозвілля та їжа
01 березня 08:54

Посівний календар — це один із найважливіши "документів" садівника-городника. Він допоможе розпланувати роботу на ділянці. Адже здавна відомо, що Місяць впливає не лише на ріст рослин, але й на врожайність. За допомогою посівного календаря на березень 2024 року можна дізнатися, які роботи слід проводити в перший весняний місяць, а з якими варто зачекати до квітня.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Місячний посівний календар на березень 2024 

1 березня - можна купувати і замочувати насіння, сіяти будь-яку зелень у горщиках, висаджувати розсаду цибулі. У саду можна заготовлювати живці, обробляти рослини фунгіцидами. У теплиці - полоти грядки й обривати зайві саджанці, мульчувати ґрунт. Не рекомендується обрізати і пересаджувати рослини, травмувати коріння. 
 
2-4 березня - на підвіконні - посадка цибулі, часнику, зелені, редиски, кореневої селери. На клумбах і в горщиках - висадка ампельних і в'юнких квітів. На городі та в теплицях можна полоти грядки, проріджувати саджанці, сіяти бобові, удобрювати ґрунт. Не рекомендується замочувати насіння і прищипувати рослини.

5-6 березня - дозволені посадки будь-яких овочів і квітів, а також молодих дерев у саду. У теплиці можна посадити полуницю, картоплю, моркву. Не рекомендується прополювати ділянку, рихлити землю, пошкоджувати коріння рослин.

7-8 березня - хороші дні, щоб боротися зі шкідниками і хворобами на ділянці, удобрити рослини, обрізати крону дерев і хворі гілки, викопати коренеплоди і цибулини квітів. Не рекомендується садити, пересаджувати і рясно поливати рослини.

9-10 березня - хороші дні, щоб доглядати за вже посадженими культурами, але нові садити не варто. Можна полоти, удобрювати, підгодовувати, лікувати рослини, білити дерева, готувати субстрат. 10 березня настане молодик - місячний посівний календар рекомендує нічого не сіяти.

11-13 березня - можна перекопувати і розпушувати ґрунт, заготовлювати субстрат, зайнятися санітарною обрізкою і заготівлею живців. Дозволено саджати і пересаджувати кімнатні квіти, інші рослини сіяти не варто. Також не можна замочувати насіння і пікірувати розсаду.

14-15 березня - дуже врожайні дні. Садіть будь-які овочі, розсаду і дерева. 15 березня - вкрай вдала дата для посадки багаторічних квітів. У саду можна обприскувати і білити дерева, обрізати крону, лікувати хвороби. Не рекомендується міняти ґрунт у горщиках.

16-17 березня - можна посадити зелень, полуницю, цибулю, часник, моркву, бобові, ампельні квіти. На підвіконні - вирощування, підживлення і прополка розсади. Гарні дні для боротьби зі шкідниками і захворюваннями саду і клумби. Не рекомендується садити цибулинні квіти, викопувати цибулини і бульби, пасинкувати рослини.

18-19 березня - дуже родючі дні. Дозволені будь-які посадки - як розсади на підвіконні, так і ранніх овочів на городі. Усе посаджене добре приживеться. Також дозволено пересаджувати і підгодовувати квіти, вкорінювати живці, перекопувати і мульчувати ґрунт. Не варто використовувати отрутохімікати.

20-21 березня - дуже гарні дні для посадки малини, смородини, винограду, аґрусу та інших чагарників. На підвіконні можна садити зелень і салати. Інші посіви краще відкласти. Не можна пересаджувати, прищипувати, обрізати рослини - рани довго гояться.

22-23 березня - вдалі дні для посадки будь-яких квітів і плодових дерев. Можна вкорінювати живці і прищипувати рослини. Овочі садити не варто, але вже посаджені можна підгодувати і прополоти. Також не варто викопувати цибулини і бульби.

24-26 березня - дні повного місяця. Посівний календар радить відкласти будь-які посіви та посадки. Можна доглядати за вже посадженими рослинами, готувати грядки, підгодувати молоді саджанці.

27-28 березня - хороші дні для посадки всіх квітів і плодових дерев, а також розсади, особливо томатів. Можна прополювати грядки, проріджувати саджанці, замочувати насіння, пророщувати картоплю. Дозволено обробляти рослини фунгіцидами, але не варто підгодовувати мінеральними добривами. Також не варто пересаджувати рослини - вони не приживуться на новому місці.

29-31 березня - хороші дні для посадки пряних рослин, часнику, гірчиці, розсади гострого перцю. На клумбі можна посадити цибулинні та ампельні квіти. Дерева і чагарники можна обприскати від шкідників. Дозволені посіви ранніх овочів у відкритий ґрунт, але не варто рясно їх поливати.

Додавайтеся у Viber і підписуйтеся на нас в Instagram. Обговорити цю новину можна на нашій сторінці у Facebook.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах