В Україні почали продавати шоколад із справжніми личинками жуків - фото: instagram.com/kira__devis
В Україні на полицях деяких магазинів та у кількох закладах громадського харчування з’явився несподіваний десерт — шоколадний батончик з їстівними личинками жуків. Новинка вже отримала назву “Жуколад” і швидко викликала хвилю обговорень серед українців.
Ідея створення “Жуколаду” належить українським кондитерам Milk Bar у партнерстві з мережею мультимаркетів Аврора та мережею ресторанів Китайський Привіт.
Починаючи з 28 жовтня 2025 року, батончики “Жуколад” стали доступні в мережі Аврора у Києві та Львові, а також у ресторанах “Китайський Привіт”. Ціна однієї плитки становить 49 гривень.
За словами виробників, у складі десерту злиті традиційні складові солодощів та незвичайний елемент — справжні їстівні, хрусткі личинки жуків виду Zophobas morio (зофобас).
Ресторан Міша Кацурін розповів, що Жуколад - це шоколадний батончик, який хрумтить не через горіхи, а через смажені личинки і вермішель катаїфі всередині.
- Він реально дуже смачний! А ще він корисніший за звичайний шоколад, бо личинки - це суперфуд і неймовірне джерело білку, яке є набагато більш екологічно стійким ніж, наприклад, курятина, – написав він.
За його словами, в 100 грамах сухих личинок вдвічі більше білку, ніж в курятині. Щоб отримати 1 кілограм білку з личинок зофобоса треба в 20 разів менше води ніж при виробництві курятини, а викиди CO₂ при цьому в 35 разів менші. А ще личинки містять у 5-10 разів більше заліза й кальцію, а також повний набір незамінних амінокислот.
Додавайтеся у Viber і підписуйтеся на нас в Instagram. Обговорити цю новину можна на нашій сторінці у Facebook.