Отримай відповідь: коли Львів позбудеться смороду

фото: dailylviv.com

фото: dailylviv.com

Комуналка
04 лютого 2015 11:05

Проблема львівського запаху – це проблема номер один, яка дошкуляє і туристам, і городянам. І, як  відомо, місто бореться з нею  не один рік.

Чи можливо подолати львівський сморід, який усі ці роки допікав львів'янам і гостям нашого міста, Vgorode дізнавався  в прес-секретаря ЛМКП "Львівводоканал" Уляни Горбатої.

ЗВІДКИ НЕПРИЄМНИЙ ЗАПАХ

1. Каналізаційна система Львова дуже стара, і намулові майданчики на вулиці Пластовій, де складують каналізаційний намул ще  з 60-х років - залишились на тому ж місці.

Якщо раніше вулиця Пластова була за містом, то зараз цей намул уже складають в місті, бо Львів розростається і ця вулиця уже в межах міста. Тому запах час від часу охоплює і вулицю Кривчицьку і Личаківську і інші.

2. Міські очисні колектори не справляються з насиченими  стічними водами, які у п'ять разів перевищують допустимі норми концентрації. Така  концентрація пояснюється також  і тим, що у використанні води стали дотримуватись суворих норм економії. Якщо раніше  до споживачів постачали 300 тисяч метрів кубічних води, то зараз лише – 200. А це означає, що споживання води зменшилось, а концентрація побутових стічних вод зросла.

Дослідження  в цьому плані мікрорайону Сихова, де немає ніяких харчових підприємств, показали, що справді концентрація стічних вод у 5 разів перевищує норму. А отже на вулиці Стуса (в бік Сихівського моста) таки пахне. Адже в каналізаційних колекторах утворюється сірководень.

3. Джерелом неприємного запаху у Львові є і неканалізовані райони, де 3000 тисячі будинків мають туалети в дворі.  В результаті асенізаторські машини викачують стоки , але  часто виливають їх будь –де.

4. Ще одна причина – непрацюючий і непридатний колектор у Винниках, який постачає до Львова неочищені відходи, а раніше вони ще й виливались назовні. Його будуть перекладати і приводити до ладу.

ЩО ЗРОБЛЕНО

Перший етап - реконструкцію каналізаційних систем завершено, але до наступного етапу - біологічного очищення каналізаційних стоків - руки не дійшли через брак коштів.

ЯК ПОТРІБНО ВИРІШУВАТИ ПРОБЛЕМУ

  • Ідеальним варіантом було б будівництво нових очисних споруд, з повністю новим обладнанням, за новими технологіями, що, зрозуміло, просто не під силу нашому місту. За підрахунками фахівців, на такі споруди треба б було не менше, ніж 200 мільйонів євро.
  • А оскільки  заново побудувати таку велику господарку - неможливо, тому вирішено будувати нові метантенки (комплесні споруди, які перетворюють біологічний газ в електроенергію). Завтра, до речі, буде з цього приводу  зустріч з представниками ЄБРР. Європейський банк виділить  кошти на ці цілі.
  • Крім того, міських очисних споруд недостатньо, щоб "дезодорувати" каналізаційні стоки і завадити розповсюдженню неприємних випарів – потрібно, щоб харчові підприємства, які  викидають біологічні стоки і  є джерелами неприємного запаху в місті,  теж будували свої локальні очищувальні станції. Фабрики і заводи, які роблять перші кроки в цьому напрямку є: "Світоч", "Ензим",  жировий комбінат. Їх всього – 14.

Одним словам, у цієї проблеми – маса складових, і щоб якось її вирішити, треба йти крок за кроком. Бо одразу їй ради не дати. 

А поки чиновники будуть її вирішувати і шукати гроші, ми ще не раз будемо дихати "рідним" запахом. Бо що не кажіть, своє – таки рідніше за  всі чужі амбре.

 ЩЕ НОВИНИ ЛЬВОВА

 

        

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах