Пам’ятка львів’янину: Що треба знати про житлові субсидії

фото:www.bbc.co.uk

фото:www.bbc.co.uk

Комуналка
27 квiтня 2015 12:55

Житлові субсидії залишаються одним із найбільш затребуваних видів соціальної допомоги. З 1 травня 2015 року умови надання державної житлової субсидії значно спрощено, повідомила прес-служба Львівської міської ради.

Державна житлова субсидія – це щомісячна адресна безготівкова допомога сім’ям, запроваджена ще у травні 1995 року, стала першою соціальною програмою і забезпечила підтримку найменш захищених сімей.

Субсидія є безповоротною, i її отримання не пов’язане i не тягне за собою зміни форми власності житла.


             Кому призначається субсидія?

Субсидія призначається одному із членів домогосподарства, який зареєстрований у житловому приміщенні і на якого відкрито особовий рахунок на оплату житлово-комунальних послуг.

Право на отримання житлових субсидій мають домогосподарства, в яких витрати на оплату житлово-комунальних послуг, виходячи із соціальної норми житла та соціальних нормативів користування послугами, перевищують розмір визначеного обов’язкового платежу.


        Які документи потрібно подавати?


Призначення субсидії відбуватиметься на підставі лише двох документів – заяви та декларації (скасовується необхідність надання довідок про доходи, у тому числі й осіб, які працюють).

При цьому запроваджуються спрощені форми заяви та декларації про доходи і витрати осіб для звернення за субсидією(форма на 1 аркуші).


Як правильно заповнити заяву та декларацію?


 

Заяву та декларацію заповнює особа, на яку відкрито особовий рахунок по сплаті житлово-комунальних послуг за місцем реєстрації.

Особи, які орендують житло, додають до Заяви договір найму (оренди) житла.

У Заяві необхідно підкреслити, на які види послуг призначати субсидію ("на оплату житлово-комунальних послуг" та/або "на придбання твердого палива та скрапленого газу").

У Заяві про призначення житлової субсидії також необхідно:

1) у графі "Номер особового рахунку" – вказати номер особового рахунку, який міститься у договорі про надання послуг, платіжному документі (квитанції, розрахунковій книжці) на оплату відповідної послуги;

2) у графі "Найменування організації, що надає послуги" – вказати назву організації, що міститься у договорі про надання послуг, платіжному документі (квитанції, розрахунковій книжці) на оплату відповідної послуги;

3) у графі "Примітки" зазначається наявність або відсутність засобів обліку, а саме "є лічильник"/"немає лічильника".

У декларації у розділі І вказуються відомості про всіх осіб, зареєстрованих у житловому приміщенні (або фактично проживаючих – для осіб, які орендують житло і вказані у договорі оренди, або для індивідуальних забудовників, будинки яких не прийняті в експлуатацію), яким нараховується плата за житлово-комунальні послуги.

У розділі ІІ заповнюються відомості про всі види доходів осіб, зареєстрованих у житловому приміщенні (або фактично проживаючих, зазначених у договорі оренди), за попередній календарний рік (12 місяців 2014 року) без урахування податку з доходів фізичних осіб із зазначенням установи, організації, підприємства, де отримується дохід.

У розділі ІІІ вказується інформація про одноразову купівлю майна або оплату послуг протягом 12 місяців перед зверненням за призначенням субсидії на суму, яка на час купівлі (оплати) перевищує 50 тисяч гривень.

Важливо! У разі, якщо подано неповні чи недостовірні відомості про доходи та витрати зареєстрованих у житловому приміщенні/будинку осіб, може бути відмовлено в призначенні субсидії або припинено її надання. У такому разі заявник зобов’язується повернути надміру перераховану (виплачену) суму субсидії у подвійному розмірі.


              Куди подавати документи?

З питання призначення житлової субсидії необхідно звернутися до відділів соціального захисту районів міста Львова за місцем реєстрації. Документи для призначення субсидії можуть бути надіслані до відділу соціального захисту поштою.

Контакти відділів соціального захисту районів міста Львова:

Галицький:

тел.:  261-44-50

(вул. Ф. Ліста, 5)

Личаківський:

тел.:  235-71-62

(вул. Театральна, 10)

Залізничний:

тел.:  295-82-28

(вул. І. Виговського, 34)

Франківський:

тел.:  237-50-81

(вул. Генерала Т. Чупринки, 85)

Шевченківський:

тел.:  252-28-40

(вул. В. Липинського, 11)

Сихівський:

тел.:  254-64-80

(просп. Червоної Калини, 66) 


На який термін призначається субсидія?


Субсидія на оплату житлово-комунальних послуг призначатиметься на 12 місяців з місяця звернення за її призначенням.        


Чи потрібно продовжувати дію субсидії на наступний термін?


Встановлюється автоматичний принцип надання субсидії на новий період (скасовується необхідність повторного звернення до органу соціального захисту населення для призначення субсидії на новий період, у разі відсутності змін).


      Які доходи враховуватимуться під час                   призначення субсидій?

До доходів враховуватимуться: заробітна плата, пенсія, допомога (крім її частини, виплата якої здійснюється одноразово, зокрема, при народженні дитини), стипендія, грошове забезпечення, аліменти, виплати відповідно до умов цивільно-правового договору, доходи від підприємницької діяльності, здачі майна в оренду, від продажу майна та немайнових прав, сільськогосподарської продукції, дивіденди, проценти від розміщення депозитів тощо.

Для призначення субсидії враховуватимуться доходи без податку з доходів фізичних осіб за попередній календарний рік.


Якщо одна особа з числа зареєстрованих осіб у житловому приміщенні фактично проживає в іншому житловому приміщенні, то чи можуть призначити субсидію без врахування доходів цієї особи?


У разі, коли обсяг споживання води, газу, електроенергії вимірюється індивідуальними засобами обліку, субсидія розраховується, виходячи з кількості зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку) осіб, які фактично в ньому проживають, на підставі рішень комісій з питань, зокрема, призначення субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг районної адміністрації, та актів обстеження матеріально-побутових умов сім’ї. Під час прийняття рішень у таких випадках враховується наявність документів, що підтверджують тимчасову відсутність осіб з числа зареєстрованих, зокрема, довідок, що підтверджують місце перебування особи в іншій адміністративно-територіальній одиниці, у зв’язку з роботою, лікуванням, навчанням, довготривалим відрядженням, відбуванням покарання, довідок про оплату житлово-комунальних послуг в іншому житловому приміщенні (будинку).


            Чи має право на призначення                        субсидії особа, яка орендує житло?


Надається право на оформлення субсидій особам, які не зареєстровані у житловому приміщенні, але орендують житло і оплачують вартість житлово-комунальних послуг на підставі письмового договору найму (оренди) житла.


               Коли субсидія не призначається?


Субсидія не призначається, якщо будь-хто із зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку) осіб (осіб, які фактично проживають), яким нараховується плата за житлово-комунальні послуги, протягом 12 місяців перед зверненням за призначенням субсидії (призначенням субсидії без звернення) здійснив купівлю земельної ділянки, квартири (будинку), автомобіля, транспортного засобу (механізму), будівельних матеріалів, інших товарів довгострокового вжитку або оплатив послуги з будівництва, ремонту квартири (будинку) або автомобіля, транспортного засобу (механізму), телефонного (в тому числі мобільного) зв’язку, крім житлово-комунальних послуг у межах соціальної норми житла та соціальних нормативів користування житлово-комунальними послугами та медичних послуг, пов’язаних із забезпеченням життєдіяльності, на суму, яка на дату купівлі (оплати) перевищує 50 тис. гривень.


      Чи є якісь майнові обмеження щодо                    оформлення субсидії?


Скасовуються всі обмеження щодо майнового стану осіб, які звертаються за призначенням субсидій, крім здійснення одноразової дороговартісної покупки (на суму понад 50 тис. гривень):

-наявність у власності двох житлових приміщень;

-наявність у власності двох автомобілів;

-наявність у складі домогосподарства осіб працездатного віку, які не працюють, не навчаються і не перебувають на обліку як безробітні;

-здача в найм житлового приміщення;

-здійснення покупки товарів, робіт та послуг (у тому числі оплата медичних послуг та навчання) на суму понад 10 прожиткових мінімумів.

Львів у новинах:

Будь в курсі: все, що потрібно знати про житлову субсидію

Мешканцям Львівщини пропонують оформити субсидії через Укрпошту

Куди подавати бланки заяв і декларацій на субсидії

Пам'ятка львів'янину: що потрібно знати про нові тарифи на субсидії

ТОП РОЗДІЛУ
Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах