Хто винен: чому Львів після зливи вже вкотре перетворюється на Венецію

Фото: Манівці

Фото: Манівці

Комуналка
29 травня 2015 09:51

Підтоплені підвали, гаражі, магазини та кіоски, понищені авта, на які впали дерева, пошкоджені будівлі, зокрема й школа, зупинений електротранспорт, припинене електропостачання – такі наслідки цьоготижневої негоди. У селах області куди гірше – гроза і град понищили городи! Біда та й годі…

Через грозу у Львові постраждала школа, попадали дерева та став електротранспорт (фото, відео)

Хоча й львівські синоптики попереджали про сильну грозу та шквали, місто все ж виявилося неготовим пережити стихію. Люди масово фотографували та викладали, зокрема у Facebook, світлини з наслідками стихії, свідками яких стали. Мабуть, найбільше їх у спільноті “Varta-1”: і підтоплені гаражі, і автівки, що наполовину у воді, і ріки брудної води замість доріг. 

Злива перетворила Львів у Венецію [фото]

Є там і фото постраждалої школи №42. Як зазначила директор департаменту гуманітарної політики міськради Галина Слічна, з фасаду “зняло” утеплення. З її слів, уже встановили риштування, аби провести відновлювальні роботи.

За інформацією радника міського голови з влаштування велоінфраструктури Олега Шміда, вчорашня негода пошкодила й болард (!) на вул. Руській, пише "Львівська Пошта".


Без машини…


Через негоду у Львові падали й дерева! Як повідомили на гарячій лінії міста, надійшла скарга стосовно дерева, що впало на вул. Балтійській, 21. Франківська райадміністрація повідомила про падіння одразу двох дерев – на вул. В. Великого, 89 і перехресті вул. Сахарова – Стрийська. 

На щастя, постраждалих нема. Проте мова лише про людей, адже те дерево, яке впало на вул. В. Великого, придавило дві автівки. Одну повністю розтрощило, інша ж пошкоджена менше. 

Як написав водій Анатолій Нашкерський на своїй сторінці у Facebook, він саме збирався їхати по дитину, коли сталося це нещастя. Величезна тополя впала на капот його машини. “Ця стихія щойно розбила мій автомобіль!!! Величезна тополя придавила його до землі. Підписав купу всяких документів: актів обстеження, протоколів, пояснень для ДАІ і працівників райвідділу. Запитали навіть, чи не вживав спиртного.

фото: facebook.com/Анатолій Нашкерський

Віддаю належне нашим комунальникам: оперативно пригнали здоровенний кран і визволили наші дві автівки з полону. Ми обоє родилися сьогодні в сорочках: метр вперед – і... страшно подумати. Багато хто сьогодні запитував про страхування. У Львові офіційно оголошено надзвичайну ситуацію чи грозове попередження, а страховики розцінюють це як стихійне лихо: непереборні обставини або природні катаклізми. І жодних претензій. Так мені пояснили даівці...” – написав чоловік на своїй сторінці у Facebook.

Зі слів голови Франківської райадміністрації Руслана Кандибора, у цьому районі також зафіксували протікання дахів, підтопило вул. Вітовського – Сахарова.


Як у мерії “побачили” стихію


І в Галицькому районі міста негода поламала зелені насадження. Як розповів заступник голови Галицької райадміністрації Андрій Зозуля, дерево впало на вул. Лемика, 30-а, а на вул. Кривоноса падали гілки. Сильно замулило вул. Підвальну, Городоцьку та Франка, інформує прес-служба міськради.

фото: фейсбук-група Varta-1

У Шевченківському районі залило підвали п’яти будинків, але воду з них уже викачали. На вул. Грінченка протекли дахи. У Залізничному районі залило підземний перехід на вул. Городоцькій. Крім цього, протек­ли дахи в кількох квартирах на Привокзальній. 

На вул. Стуса змило 250 кв. м асфальтного покриття. “У будинку №59 на Стрийській протік дах. Також на території району зафіксували ще два будинки, де теж протекла покрівля”, – розповіла голова Сихівської райадміністрації Ірина Маруняк.

Особливо багато роботи негода завдала надзвичайникам, адже саме їхнім завданням є боротьба зі стихією. Аби ліквідувати всі її наслідки, задіяли спецтехніку. 

“26 травня в другій половині дня – з 18.00 до 19.00 – через проходження атмосферного фронту над територією Львівської області, який супроводжувала сильна злива, сформувався значний місцевий і схиловий стік у Львові, Миколаєві та Бродівському, Яворівському, Самбірському і Пустомитівському районах, внаслідок чого підтопило два житлові будинки, 15 підвалів будівель і шість присадибних ділянок. Зруйнована одна господарська будівля, відсутній доїзд до частини села, вітер пошкодив покрівлю одного житлового будинку”, – інформує прес-служба ДСНС України у Львівській області.


Винні комунальники?


У спільноті “Varta-1” люди обговорювали не лише наслідки негоди, а й її причини. Так, дописувачка Nataliya Mynyk певна, що “зараз комунальники почнуть активно виправдовуватись і працювати. Доки грім не гряне, мужик не перехреститься”. 

Натомість Карина Ярова певна: далеко не все можуть вирішити комунальники, адже справа і у вихованості людей: “Бидло кидає в решітки сміття, папір, не кажу вже про недопалки та всіляке різне. Нещодавно бачила, як діти пропихали в дощовідвід шкірку від бананів, доки мами пиво попивали. На моїй вулиці колектори чистять два-три рази на рік, а толку?”

Читайте також: У Львові цьогоріч планують збудувати станцію зливу стоків: виділені раніше кошти до міста "не дійшли"

Як розповіла “Пошті” Уляна Горбата, прес-секретар ЛКП “Львівводоканал”, дощоприймачі і дощова каналізація як елемент дороги не перебувають на балансі підприємства, відповідно чистити їх і стежити, чи все гаразд, – завдання райадміністрацій міста.

фото: фейсбук-група Varta-1

“Наскільки мені відомо, дощову каналізацію мають чистити двічі на рік: навесні, аби прибрати весь пісок, яким посипали дорогу взимку, бо ж він потрапив туди через дощоприймачі, а ще восени, бо тоді туди потрапляє опале листя. Проте так історично склалося, що у Львові дощова каналізація приєднана до загальносплавної, – каже Уляна Горбата.

У Львові через зливу прорвало підземні води Полтви

– Це відрізняє нас від інших міст, де дощівку виводять окремі колектори, бо все ж таки дощова вода не потребує такого ретельного очищення, як господарські стоки. Львівська загальносплавна каналізація справна, однак, якщо трапляються природні катаклізми, тобто за дуже короткий час випадає великий об’єм води, об’єм колекторів часто не спроможний впоратися з таким потоком за короткий час. Тому іноді й стаються підтоплення”.

Зі слів співрозмовниці, наразі нема єдиного рішення стосовно того, як зробити так, аби Львів більше не затоплювало. Нині для цього потрібно повністю перекласти всі колектори в місті, а це шалені суми. Якщо Львів розбудовуватимуть, при проектуванні нового житла треба передбачати колектори більшого діаметра, аби пропускали більший об’єм стічних вод.

ТОП РОЗДІЛУ
Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах