Чому львів'яни не квапляться встановлювати газові лічильники

фото з сайту ye.ua

фото з сайту ye.ua

Комуналка
17 червня 2015 11:55

Люди пiсля подорожчання газу вже не квапляться встановлювати лiчильники Чому? Кажуть, елементарна математика.I хоча НКРЕ знизила вдвiчi норми споживання газу для тих, у кого немає приладiв облiку, а саме з 6 до 3 кубометрiв на особу, люди не поспiшають встановлювати лiчильники.  Про це інформує газета "Експрес".

"З травня газ для населення подорожчав в 5,5 раза. Ранiше щомiсяця сплачував 5 - 6 гривень, нинi отримав квитанцiю на понад 39. Та навiть якщо пiдвищать тарифи, лiчильник не встановлюватиму. Зайвий клопiт та жодної економiї. Навпаки, платитимемо втричi бiльше, нiж нинi. Ми з дружиною використовуємо газ лише для приготування їжi, - пояснює газеті "Експрес" пенсiонер Василь Лакатош. - Пiдрахував, у скiльки обiйдеться встановити газовий лiчильник. Якщо купувати прилад i сплатити за встановлення - понад 3,5 тис. грн. За умови, що людина витрачає половину встановленої норми газу, а це 1,5 куб. м/мiс. на одного пожильця, для сiм'ї з трьох чоловiк термiн окупностi приладу - понад 9 рокiв. А для нас iз дружиною - понад 15! Отже, навiть дармовий лiчильник нам встановлювати не вигiдно. Вчора спiвробiтники облгазу обходили квартири в багатоповерхiвках нашої вулицi. Та бiльшiсть наших сусiдiв вiдмовилася встановити лiчильники. Навiщо платити бiльше?"

Облгаз видiлив на встановлення побутових лiчильникiв газу понад 1,6 мiльйона гривень. Та власники квартир не поспiшають облаштовувати помешкання навiть дармовими лiчильниками. Люди пiдрахували, що за чинних норм без лiчильника за газ сплачують у 3 - 5 разiв менше. "Минулого тижня вiдвiдали понад 100 помешкань, та встановили лише 16 лiчильникiв. Здебiльшого нашi спiвробiтники наражаються на спротив, - каже iнженер з органiзацiї керування виробництвом сервiсного центру з газифiкацiї обленерго Ростислав Винник. - Однi кажуть, буцiмто орендують житло, iншi, вже власники, - що у квартирi нiхто не проживає. А дехто взагалi не вiдчиняє дверей. Вiдмови людей пояснити просто. З 6 травня 2015 року запроваджено новi норми споживання газу: 3 куб. м газу на мiсяць на людину для квартир з гарячим водопостачанням, 4,5 куб. м - для тих, хто грiє воду на газовiй плитi, i 9 куб. м - для людей, що мають плиту та газовий водонагрiвач. Вони значно меншi за фактичнi витрати споживачiв. Якщо в помешканнi встановлено лiчильник, маючи лише плиту, платитимуть за газ понад 215 гривень, а плита й колонка обiйдуться вчетверо бiльше. Та без лiчильника така родина за газ сплатить 162 та 320 гривень вiдповiдно. От i виходить, що споживач, який законослухняно, ще й за власний кошт встановив лiчильник, сплатить сьогоднi за газ бiльше, нiж той, що уникає зустрiчi з працiвниками газопостачальної структури". В Українi нинi лише кожна четверта квартира облаштована лiчильником газу. Та через 2,5 року в кожнiй українськiй оселi буде лiчильник, iнакше власниковi доведеться вiдмовитися вiд газу. За задумом уряду, квартири i будинки, в яких газ використовують для пiдiгрiвання води та приготування їжi, мають бути оснащенi лiчильниками безплатно до 1 сiчня 2016 року. А для тих, хто газ використовує тiльки для приготування їжi, - до 1 сiчня 2018-го. Та в профiльному мiнiстерствi визнають: програма досi буксує. I грошей бракує, а тепер ще й люди чинять опiр.


Куди звертатись, щоб встановити загальнобудинковий лічильник


У рамках Інвестиційної програми на 2015 рік, затверджено перелік адрес, де передбачено встановлення загальнобудинкових вузлів обліку тепла. Початковий термін встановлення таких лічильників – ІІІ квартал 2015 року.

Про це повідомляє прес-служба ЛМР

За детальною інформацією можна звернутись в ЛКП "Залізничнетеплоенерго" (тел.: 262-42-07 – приймальня) та ЛМКП "Львівтеплоенерго" (15-85 – диспетчерська служба).

"Прилад обліку дасть можливість оплачувати лише за ту кількість енергії, яку ви насправді спожили. Це один з перших кроків до енергозбереження, який дозволить оцінити справжній рівень споживання та виявити можливі втрати в будинку", – зазначає Іванна Гаврилко, начальник відділу енергоменеджменту ЛМР.

Можливість перегляду карти теплових лічильників, які планують встановити у 2015 році ТУТ.

 Львів у новинах:

У Львові збудують індустріальний парк за 50 мільйонів 

У Львові під час руху спалахнула маршрутка з людьми: оновлено 

На яких вулицях Львова не буде світла сьогодні 

 

ТОП РОЗДІЛУ
Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах