Як оплатити комуналку онлайн: 5 сервісів

фото з сайту www.openlviv.net

фото з сайту www.openlviv.net

Комуналка
04 вересня 2015 16:18

"Щороку зростає кількість львів’ян, які оплачують комунальні послуги в режимі онлайн. Однак, ці люди все ще залишаються в меншості. Мешканців, які надають перевагу "перевіреному способу" – оплаті квитанції в банку, все ж таки більше. Інколи на це впливає банальне незнання можливостей інтернету. Tvoemisto.tv спробувало з'ясувати, чи справді оплата "комуналки" онлайн – це швидкий, зручний і зовсім не складний процес та які інструменти для цього доступні львів’янам.

Наше місто розвивається та намагається йти в ногу з часом. Усе більше львів’ян платять за комунальні послуги в режимі онлайн. Щороку ця цифра зростає. "Якщо говорити про ввесь об’єм коштів, який прийшов за комунальні послуги через інтернет, то ця сума збільшилася на 292%, порівняно з минулим півріччям", – каже Ірина Горбачова, керівник відділу комунальних підприємств Львівської міськради. Це 10 мільйонів гривень, які львів’яни сплатили за "комуналку" або через термінали самообслуговування, або безпосередньо через інтернет. "Однак, від загального об’єму коштів ця сума становить лише приблизно 2,5%", – говорить Ірина Горбачова й уточнює, що володіє даними лише про ті комунальні підприємства Львова, які обслуговують житловий фонд (колишні ЖЕКи). На переконання чиновниці, мешканці нашого міста мають корисний інструмент, який створено саме для львів’ян та фактично є порталом споживача.


Портал ІнфоЛьвів


Тут можна знайти перелік комунальних підприємств, які надають послуги, а також – графіки їх роботи, документи про тарифи, мапу із найближчими терміналами. Кристувач сплачує лише суму, яку вказано у його квитанції, тобто без комісії. Кожен мешканець, який зареєструвався, може переглянути на сайті свою історію оплат: скільки було нараховано та оплачено, де саме здійснили оплату. Ще тут є сервіс для внесення показників із квартирних приладів обліку (холодна і гаряча вода, газ). Інформація завантажується в загальні бази даних для подальшого нарахування комунальних платежів.

Повноцінно портал функціонує лише півтора року. Нещодавно розробники завершили його вдосконалення. "На початку року багато львів’ян зверталися до нас зі скаргами та пропозиціями щодо роботи сайту. Ми все врахували й доопрацювали. Я сама тривалий час є його користувачем. Тут дуже зручно відслідковувати історію оплат, а вся інформація надійно зберігається у сховищі даних", – каже Ірина Горбачова. За її словами, минулого року сайт мав приблизно 3 700 зареєстрованих користувачів. Цього серпня таких львів’ян вже нарахували понад 22 500.

"Це дуже потрібний і зручний сайт. Про нього мають знати якомога більше львів’ян. Ті, хто дізнаються про таку можливість, стають постійними користувачами порталу", – каже Тимофій Александронець, заступник директора департаменту розвитку ЛМР.

Як оплатити комуналку онлайн: 5 сервісів фото

 


Система електронних платежів EasyPay


Це всеукраїнська платіжна система. Оплата комунальних послуг тут проводиться також без комісії. Для збереження й перегляду історії платежів та показів лічильників треба лише зареєструватися й мати банківську картку. Окрім того, необхідно знати платіжний код, номер ЖЕКу та/або особового рахунку. Деякі комунальні підприємства приймають оплату за номером договору. Сплатити кошти можна безпосередньо в режимі онлайн, використовуючи банківські картки VISA чи MasterCard, або ж через мережу терміналів самообслуговування із системою EasyPay. Нині львів’яни тут вже можуть оплатити воду, газ, світло, тепло, обслуговування домофонів тощо.

Як оплатити комуналку онлайн: 5 сервісів фото 1

 


Інтернет-банкінг Приват24


Існує кілька способів оплати комунальних послуг за допомогою системи Приват24. Львів’янам доступні два з них (для обидвох варіантів необхідно зареєструватися на сайті та прив’язати її до мобільного номера власника картки):

1. У меню "Усі послуги" вибрати "Комуналка", потім клікнути "Оплата заборгованості". Якщо комунальні послуги через Приват24 оплачуються вперше, то доведеться створити шаблони. Надалі для проведення операції досить вибрати потрібний шаблон, ввести період оплати та суму.

2. У меню "Усі послуги" вибрати "Платежі" та заповнити реквізити, а саме: одержувач, номер рахунку одержувача, МФО та ЄДРПОУ. Ці дані є у квитанціях. Якщо комунальна служба має власний рахунок у Приватбанку, то достатньо у відповідному полі поставити "прапорець" і не заповнювати поля МФО та ЄДРПОУ. Далі необхідно ввести призначення платежу, суму оплати і вибрати, із якої картки буде переведено кошти. Оплата комунальних послуг через Приват24 у такий спосіб зручна лише за наявності квитанцій комунальних служб із чинними платіжними реквізитами.

Як оплатити комуналку онлайн: 5 сервісів фото 2


Сайти львівських підприємств-постачальників послуг


Багато підприємств Львова створюють власні сайти. Чимало із них пропонують (і навіть пропагують) онлайн-оплату комунальних послуг. Наприклад, ПАТ "Львівобленерго", ПАТ "Львівгаз", ЛМКП "Львівтеплоенерго", ЛМКП "Львівводоканал" хоч і не мають власних платіжних систем, надають активне гіперпосилання на вже перевірені інструменти – EasyPay або Приват24.

За словами Галини Єлісеєнко, керівника відділу корпоративних зв’язків ПАТ "Львівобленерго", мешканці все частіше користуються можливістю заплатити за спожиту електроенергію через інтернет. На сайті підприємства львів’яни мають таку нагоду та все активніше її застосовують на практиці. Окрім того, на порталі є розділ "Мій дім", який дозволяє: отримати інформацію про нарахування за електроенергію; подати покази приладу обліку електроенергії; ознайомитись із чинними тарифами тощо. Спектр послуг розділу обіцяють невдовзі розширити.

Оксана Горак, фахівець зі зв’язків із громадськістю ПАТ "Львівгаз", розповідає, що також збільшується й кількість львів’ян, які сплачують у режимі онлайн за газ. У майбутньому на сайті підприємства планують також створити окремий розділ, де мешканці відстежуватимуть свої витрати. 

Як оплатити комуналку онлайн: 5 сервісів фото 3

 


Особистий кабінет мешканця


Інтернет-портал на сайті Львівської міськради поки працює лише в тестовому режимі. Як зазначав раніше Тимофій Александронець, заступник директора департаменту розвитку ЛМР, на порталі планують запровадити можливість подавати показники лічильників та оплачувати "комуналку" онлайн. Нині ця послуга активна, але має гіперпосилання на партнерський сайт "ІнфоЛьвів". За словами Тимофія Александронця, портал вдосконалюється і в майбутньому таки отримає власну платіжну систему.

 

Як оплатити комуналку онлайн: 5 сервісів фото 4

Львів у новинах:

Які держпослуги можна отримати у Львові через інтернет (таблиця) 

З 8 вересня Львівська залізниця змінить графік руху приміських поїздів 

У суботу розпочинається "Ніч у Львові": програма 

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах