Львів’янину на замітку: що буде після того, як ліквідують ЖЕКи

Фото взято з сайту dom.ria.com

Фото взято з сайту dom.ria.com

Комуналка
20 листопада 2015 10:45

До 1 липня 2016 року в Україні не залишиться жодного ЖЕКу. Як багатоповерхівки прийматимуть рішення і з якими труднощами стикатимуться учасники ОСББ, сьогодні, 19 листопада, розповіла радник з правових питань Проекту IFC "Eнергоефективність у житловому секторі України" Зоя Гопцій, повідомляє львівський прес-клуб.

Зоя Гопцій нагадує, що отримавши свідоцтво про приватизацію квартири, людина стає співвласником й іншого майна – стін, підвалів, горища, сходового  майданчика, ліфта. Отож, співвласники повинні відповідати за свій будинок.

"Не може бути так, що в будинку всі приватизовані квартири, а сам будинок належить міській раді", – каже вона.
З 1 липня вступив у дію Закон  "Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку.  Він вніс зміни у відносини між сусідами багатоповерхівок.

"Якщо раніше кожен власник квартири мав один рівний голос, коли вирішувалося питання спільне для всього будинку, то тепер вага голосу при прийнятті рішень розподіляється згідно з пропорційністю  площі нерухомості. Тобто, якщо людина сплачує більше, то і вага її голосу – більша. Але й відповідальність – також", – зауважила експерт.

Також закон урегулював механізм прийняття спільних рішень.
"Запроваджено загальноєвропейський механізм прийняття рішення більшістю голосів. Усі рішення приймають на загальних зборах власників і їх виконання обов’язкове для всіх. Таке, що "я не був на зборах або голосував "проти" – не проходить", – каже вона.

Зоя Гопцій також роз’яснює як можна прийняти рішення, якщо мешканці будинку не прийшли на збори.

"Раніше рішення могло бути прийняте тільки, якщо був кворум і більшість проголосувала. Тепер можна  впродовж 15 днів обійти квартири і дозбирати підписи за рішення під час письмового опитування. Потім підсумовуються всі голоси разом", – пояснює вона.

Також закон зобов’язує мешканців тих будинків, які не утворили  ОСББ,  винайняти собі управителя будинку, який допомагатиме їм керувати будинком. Адже ЖЕКи в такому форматі, які вони зараз є, будуть ліквідовані.

"До 1 липня 2016 року тим будинкам, які ще не матимуть управителя, на конкурсних умовах місцеві органи влади оберуть таку організацію.  Раніше нам призначили ЖЕК, і ми мусили терпіти. А тепер можна буде зібратися і, якщо послуги та робота управителя не влаштовують, то змінити його", – каже вона.

Джерело: portal.lviv.ua.

Львів у новинах:

Лікарняний "комфорт" у Львові: фото від яких можна жахнутися 

Близькі про хлопця, що загинув під час різанини у Львові: Це була ідеальна дитина 

На вихідних у Львові обіцяють сніг 

ТОП РОЗДІЛУ
Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах