Львів'янину на замітку: скільки ще будуть дорожчати тепло, електрика та газ

Новина - Комуналка - Львів'янину на замітку: скільки ще будуть дорожчати тепло, електрика та газ

Новина - Комуналка - Львів'янину на замітку: скільки ще будуть дорожчати тепло, електрика та газ

Комуналка
18 березня 2016 18:08

"КП" в Україні " дізнавалася, скільки ще дорожчатимуть тепло, електрика і газ.

Схоже, нас почали готувати до того, що вже в наступному місяці гряде нове підвищення тарифів на газ і, як наслідок, на гарячу воду і опалення. Остаточного рішення ще немає, але політики і експерти впевнені: вартість комунальних послуг буде тільки рости.


Як підвищать тарифи?


Поки що точних цифр немає, але орієнтири вже озвучив глава Національної комісії, що здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКУ) Дмитро Вовк. За його словами, з наступного сезону ціна на опалення може зрости ще на 80%. Крім того, чиновник спрогнозував збільшення "соціального" тарифу на газ для населення на 53%.

- Згідно з підписаним торік меморандумом з МВФ, потрібно переглянути ціну до 1 квітня. Я думаю, що верхня ціна 7188 грн. за тис. куб. м незначно впаде, відсотків на 10, а нижня - "соціальна" - виросте до 5500 грн., - сказав Дмитро Вовк.

Які причини підвищення?

Як ви розумієте, в усьому винна залежність уряду від МВФ. Саме в Фонді наполягли на тому, щоб в Україні ціна імпортного палива і газу вітчизняного видобутку з часом зрівнялися. Саме пункти, записані в меморандумі з Фондом, і озвучив чиновник з НКРЕКУ. Правда, все ще може змінитися - зараз йде робота над новим форматом меморандуму.

- Український уряд продовжує переговори з Міжнародним валютним фондом щодо того, яким має бути заплановане з 1 квітня підвищення цін на газ для населення, - повідомив міністр енергетики Володимир Демчишин.

Чи зможе уряд виторгувати нову відстрочку чи ні, по суті, не так уже й важливо. Кілька місяців нічого не вирішать. Все одно нові тарифи на опалення вступлять в силу з 1 квітня або з 15 жовтня на практиці, коли і почнуть гріти батареї. А цей опалювальний сезон, швидше за все, закінчать в перших числах квітня. Так що платіжки з новими тарифами ми отримаємо тільки в листопаді.

Найактуальніше питання: чому газ українського видобутку має коштувати як імпортний? Давайте наш газ продавати населенню і підприємствам теплокомуненерго дешево, а імпортний олігархам - дорого. Адже видобуває Україна близько 19-20 млрд кубометрів свого газу.

Як кажуть експерти, державного газу в цих 20 млрд кубометрів - близько 15 млрд кубометрів. Решта добувають приватні компанії, і диктувати їм ціну досить складно. Споживає ж країна всього близько 34 млрд кубометрів.

Другий важливий момент - уряд підняв податки для видобувних компаній, за рахунок яких і фінансує субсидії. Логіка така - зробимо дорогими ресурси за рахунок податків, а потім цими ж податками будемо доплачувати малозабезпеченим за подорожчання газу та тепла.


Яка ринкова ціна газу?


У договорі з МВФ фігурує таке словосполучення, як "паритет імпорту". І зараз умови такі - Кабмін повинен підвищити тариф на газ для домогосподарств, які споживають менше 1200 куб. м, до 75%, а для домогосподарств, які споживають більше 1200 куб. м, - до 100% від розміру витрат на основі паритету імпорту.

- Паритет імпорту - це ціна імпортного палива плюс ПДВ і плюс вартість транспортування газу, - пояснює співзасновник Фонду енергетичних стратегій Дмитро Марунич. - На сьогодні імпортне паливо коштує 210 доларів, а доставка - близько 900 грн.

Нескладно підрахувати, що при вартості долара близько 26 грн. паритет імпорту складе: .. 26 грн * 210 * 1,2 дол + 900 грн = 7452 грн .. за тис. кубів.

Виходить, що пільговий газ (до 1200 кубів за сезон) буде коштувати близько 7452 * 0,75 = 5589 грн. за тисячу кубів, а газ за звичайним тарифом - близько 7 450. за тис. кубометрів.

Після цього планується здійснити перехід на єдиний тариф для забезпечення повного покриття витрат до 1 квітня 2017 року.


Чи можна заощадити?


Природно, в такій ситуації більшість людей будуть шукати способи мінімізувати витрати на комуналку. Перший спосіб - оформити субсидію.

Другий - в багатоквартирних будинках встановити прилади обліку тепла. Справа в тому, що ті, хто платить за нормами, переплачують в кілька разів у порівнянні з тими, хто платить за лічильниками. І хоч в старих будинках встановити поквартирні лічильники складно і дорого, навіть загальдомовий прилад обліку істотно зменшує цифри в платіжках.

- Уряд штучно завищив тариф на опалення квартир в багатоквартирних будинках мінімум в півтора рази від фактичного показника, - упевнений екс-міністр ЖКГ Олексій Кучеренко. - Порівняння платіжок за тепло в будинках з лічильником і без нього показує, що другі платять за послугу в середньому в півтора рази більше. Наприклад, кияни, які проживають в будинках без приладів обліку,  платять 13,4 грн. за обігрів 1 квадратного метра, а з лічильником - від 4 до 8 грн.


Як це зробити?


Тут є кілька способів - звернутися до місцевої влади, щоб ті зобов'язали теплопостачальну компанію встановити лічильники в будинках. Наприклад, в столиці постачальника тепла зобов'язали забезпечити всі будинки лічильниками до нового року. Можна, звичайно, скинутися всім мешканцям будинку і встановити лічильник самостійно. Коштує це  30-50 тисяч гривень в залежності від розміру будинку. Як кажуть експерти, така інвестиція окупиться за 2-3 місяці опалювального сезону.

Крім того, щоб встановити лічильник тепла, потрібно ще й стежити за тим, скільки теплоносія надходить в батареї. Адже, наприклад, в березні температура на вулиці скаче від -5 до +15 градусів. А це означає, що при однаковій подачі тепла іноді в квартирах буде спекотно, а іноді холодно. Тобто потрібно ще й регулювати подачу цього тепла в будинок. Це може робити, наприклад, щодня жеківський сантехнік чи довірити цю процедуру автоматиці. Так звані індивідуальні теплові пункти - це обладнання, яке регулює кількість теплоносія, який надходить в батареї в залежності від температури повітря в приміщенні.

Однак вартість такого обладнання близько 300 тисяч гривень. І якщо для багатоквартирних будинків така інвестиція порівняно швидко окупається, то в хрущовках, де живе багато пенсіонерів, таке переобладнання встановити складніше.

Львів'янину на замітку: скільки ще будуть дорожчати тепло, електрика та газ фото

Львів'янину на замітку: скільки ще будуть дорожчати тепло, електрика та газ фото 1


Скільки ж податків в газі?


Давайте поміркуємо. Наприклад, компанія "Укргазвидобування" в минулому році видобула 14,5 млрд кубометрів газу, а заплатила податків, зі слів їх керівництва, на 20 млрд грн. Тобто в кожній тисячі кубометрів видобутого газу тільки податків майже на 1400 грн. Але ж є ще й інші витрати компаній - обладнання, зарплати, розвідка, інвестиції в нові свердловини, транспортування і т.п.

Львів у новинах:

У Львові підвищили тарифи на утримання будинків 

Міська рада Львова дала першу відповідь на петицію щодо електронного квитка

У мерії прокоментували запуск Uber у Львові

ТОП РОЗДІЛУ
Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах