Дізнайся: чому частині Львова на кілька тижнів відключили гарячу воду

Новина - Комуналка - Дізнайся: чому частині Львова на кілька тижнів відключили гарячу воду

Новина - Комуналка - Дізнайся: чому частині Львова на кілька тижнів відключили гарячу воду

Комуналка
12 травня 2016 11:25

10 травня десятки тисяч львів’ян залишилися без гарячої води. Через гідравлічні випробування людям доведеться кілька тижнів гріти воду у каструлях. Комунальники ж запевняють, що такі незручності необхідні, аби перевірити мережі, і переконують, у Львові ще не найгірша ситуація з подачею гарячої води.

Зникнення гарячої води викликало шквал обурень у соцмережах. Зокрема, львівська журналістка Вікторія Балицька на своїй сторінці у Facebook пише: "Андрій Садовий можна до вас додому приходити мити голову? Бо гарячої води знов нема. Дуже невдобно з ковшика змивати шампунь, в очі потрапляє. І я, якшо ви не проти, дітей собою візьму. Їх ж теж тре часом мити. І ніц мені не кажіть про болєр. Тема болєра, то, як питання віри, – інтимне. Я вірю в централізований підігрів води в ХХІ столітті в європейському місті, відкритому для світу, чи як там".

Водночас у коментарі ІА ZIK прес-секретар ЛМКП "Львівтеплоенерго" Ганна Пищула запевнила, що гідравлічні роботи просто необхідні.

"На сьогодні ми від гідравліки нікуди не дінемось. Термін експлуатації теплової мережі – 25-30 років при нормальних умовах. Тому, труби потрібно перевіряти. Гідравліка – це нормальний обов’язковий процес", – запевнила вона.

Ганна Пищула розповіла, що гідравлічні випробування проводиться щороку – перевіряється міцність і надійність роботи теплових мереж в опалювальному сезоні: "Під час гідравліки по трубопроводах, по яких в опалювальному сезоні подається опалення, пускають воду під великим тиском. Він більший, ніж коли подається в опалювальному сезоні теплоносій. Відповідно, завдяки цьому у місцях на трубах, де є тріщини, або які слабкі і зношені, стаються прориви".

Головний інженер ЛКП "Залізничнетеплоенерго" Віталій Камінський, своєю чергою, пояснив, що підприємство дає високий тиск за допомогою насосів або пресів.

Після цього впродовж літа комунальники ремонтують проблемні місця.

"Є встановлена практика, прописані норми, як це робиться. Кожного року гідравлічні випробування повинні проводитись. Це дає гарантію того, що можна спокійно входити в опалювальний сезон", – заявила Ганна Пищула.

Вона також зазначила, що гідравлічні випробування проводять в інших країнах: "Це нормально. Це традиційна процедура, яку роблять усі і всюди, однак (за кордоном, – ред.) це займає менше часу. Якщо взяти, до прикладу, Прибалтійські країни, то там за кілька років повністю замінили усі теплові мережі. Ми замінюємо теплові мережі, коли вони у поганому стані. Натомість інші країни Європи працюють за іншим принципом – замінюють труби після закінчення терміну експлуатації, навіть, якщо вони у хорошому стані".

Прес-секретар ЛМКП "Львівтеплоенерго" зазначила, що підприємство має на балансі 433 км труб. Аби їх замінити, потрібно сотні мільйонів доларів.

"Це великі об’єми, тому дуже важливо, щоб теплові мережі були справні і взимку не виникало проривів", – наголосила Ганна Пищула і розповіла, що відучора Львівтеплоенерго розпочало гідравлічні випробування і відповідно припинило подачу гарячої води усім своїм споживачам.

"Згідно із графіком, який ми розповсюджували ще у квітні, орієнтовно мешканцям Сихівського, Франківського, Личаківського районів плануємо відновити подачу гарячої води з 27 травня. Натомість споживачам Шевченківського району з 1 червня", – повідомила Ганна Пищула.

У свою чергу Віталій Камінський зазначив, що споживачі, яких обслуговує Залізничнетеплоенерго матиме гарячу воду швидше – з 25 травня. Йдеться про весь Залізничний район, мікрорайони "Рясне-1", "Рясне-2" і будинки у Франківському районі у районі вул. Перфецького.

Ганна Пищула запевнила, що відключення гарячої води одночасно по всьому місту – це найкращий варіант.

"Таким чином ми маємо можливість випробовувати тепломережі. Зрештою, якщо взяти Сихівський, Личаківський, Франківский райони, то їх обслуговують від нашої ТЕЦ-1, яка згідно із нормами раз на рік повинна йти на нульову зупинку. Тобто, впродовж тижня-двох цю теплоцентраль потрібно зупинити і перевірити надійність її роботи. На цьому об’єкті є таке обладнання, яке можна перевірити лише тоді, коли воно зупиняється. Найзручніше це зробити, коли ми розпочинаємо гідравліку, – пояснила Ганна Пищула. – Якщо взяти Шевченківський район, то він обслуговується від меншої за потужністю теплоцентралі "Північної". Коли проводиться гідравліка, то разом із тим зупиняємо ці об’єкти, щоб перевірити їхню роботи".

Крім того, прес-секретар ЛМКП "Львівтеплоенерго" наголосила, що без гідравлічних робіт зимою у Львові можуть статися прориви на трубопроводах: "Якщо ми не перевірятимемо, то не проведемо заміну тепломережі, і так працюватимемо, поки працюється. Але це може мати сумні наслідки, якщо тепломережу прорве зимою. Це буде значно гірше, ніж те, що мешканцям доводиться чекати 2-3 тижні".

Однак Віталій Камінський запевнив, що Залізничнетеплоенерго може відмовитись від гідравлічних випробувань.

"Від гідравлічних випробувань можна відмовитися, але це вплине на якість подачі тепла в осінній період. Якщо не робитимемо гідравліки, то не знатимемо про слабкі місця на мережах", – сказав він.

Інженер також уточнив, що гідравлічні випробування відбуваються зазвичай двічі на рік – навесні і восени. Однак минулого року комунальники відмовились від осінніх робіт, бо зменшується кількість проривів. Якщо у 2011 році їх було 62, то 2014 році – 40, а минулого року лише 28.

У Львівтеплоенерго ж не проводять осінніх гідравлічних випробувань.

"Є практика, що гідравліку проводять після закінчення опалювального сезону, потім виявляють різні дефекти і їх ліквідовують. Тоді перед початком опалювального сезону проводять ще раз випробування, щоб побачити, чи можна подавати опалення. Коли ж ми проводимо гідравлічні випробування (навесні, – ред.), виявляємо дефекти на теплових мережах і ліквідовуємо їх, тоді перевіряємо, чи все добре. Відповідно перед опалювальним сезоном не проводимо чергової гідравліки", – розповіла Ганна Пищула.

Комунальники також повідомили, що гаряча вода у кранах львів’ян може з’явитися і раніше, ніж анонсовано, однак поки точні прогнози робити зарано, оскільки ще невідомо, у якому стані тепломережі міста.

Львів у новинах:

Стали відомі ім'я та деталі самогубства підлітка у Львові (фото)

У Львові відкривається сезон сніданкових ярмарків

Львів'янину на замітку: де можна посмажити шашлики і не нарватися на штраф

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах