Дізнайся: чим замінять ЖЕКи у Львові

фото з сайту lviv.samopomich.ua

фото з сайту lviv.samopomich.ua

Комуналка
23 червня 2016 13:09

У Львові розпочали процедуру створення шести муніципальних управляючих компаній, які замість ЛКП управлятимуть тими будинками, де мешканці не створять об’єднання співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ), повідомив на прес-конференції начальник відділу супроводу ОСББ, ресурсного центру для розвитку ОСББ Львівської міської ради Сергій Солтис.

"Сьогодні у Львові вже діють приватні управляючі компанії. Також розпочалася процедура створення муніципальних управляючих компаній. Їх буде шість – у кожному районі по компанії.

Щодо конкурсу на управителів, Кабмін ще має затвердити порядок його проведення і вимоги до управляючих компаній", – сказав він.

Сергій Солтис нагадав, що маленькі ОСББ можуть або залучати управителів, або створювати асоціації з довколишніми будинками, щоб ефективніше проводити свою роботу. Також можна списати будинок з балансу і функціонувати як приватний особняк. Такий варіант більше підходить для малоквартирних будинків. Однак і тут є певні нюанси.

"Вся територія біля будинку є комунальною власністю. Якщо мешканці знімаються з балансу і вирішують функціонувати як особняк, оформити землю на себе вони не можуть – лише купити на аукціоні. Вони також не зможуть на цій території поставити, наприклад, МАФ чи розпочати якесь будівництво", – зазначає начальник відділу супроводу ОСББ.

Крім цього, голова асоціації ОСББ "Оберіг" Стефанія Климко розповіла, виходячи з власного  досвіду, про деякі нюанси роботи об’єднань співвласників.

"Я не раджу створювати асоціацію ОСББ, оскільки це – неприбуткова організація, яка не має права надавати послуги з обслуговування будинків. Така асоціація може виступати лише як захисник прав власників, – говорить вона. – Також я противник того, щоб створювати ОСББ на кілька будинків, бо знаю, що потім чекає на голову цього об’єднання. Людям буде важко пояснити, чому їхні кошти пішли на ремонт не їхнього, а сусіднього будинку. Тому краще створювати ОСББ у кожному окремому будинку, а потім можна найняти управителя". 

Читайте ще новини Львова:

У Львові МРЕВ працюватимуть за зміненим графіком 

Сьогодні без води буде один з районів Львова 

Львівським сміттям зацікавилися китайці 

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах