Львів'янину на замітку: скільки доведеться платити за "комуналку" з 1 липня

фото з сайту patrioty.org.ua

фото з сайту patrioty.org.ua

Комуналка
01 липня 2016 13:48

До кінця цього року плата за гарячу воду та опалення зросте ще в півтора-два рази. Уряд намагається задобрити МВФ і зробити роботу підприємств, які забезпечують українців благами цивілізації, беззбитковою. Найбільше нововведення стосуватимуться людей із середнім та вище середнього достатком, яким доведеться платити за новими тарифами вже з липня-серпня. Всім іншим Кабмін пропонує оформити субсидії і вже зараз працює над монетизацією пільг. Тим же, кому субсидій не установлено, доведеться віддавати за комуналку до половини доходу.

Львів'янину на замітку: скільки доведеться платити за "комуналку" з 1 липня фото

Кабмін з 1 травня встановив єдину граничну роздрібну ціну на газ для побутових споживачів на рівні 6,879 тис. грн за 1 тис. куб. м. І це спричинило перегляд тарифів для ЖКГ. Плата за комунальні послуги знову зросте буквально з цього місяця.

Першими зростання тарифів відчують любителі поніжитися у ванні. З 1 липня ціна на гарячу воду зросте на 90-100% (в залежності від регіону, а також постачальника послуги) і складе 65-83 грн за один кубометр. 

Зростання цін на гарячу воду – не єдиний "сюрприз", який підготував українцям уряд. Вже з початком опалювального сезону українці отримають нові платіжки за опалення. Планується, що нова ціна буде приблизно на 60% вищою за торішню і складе 1,041 тис. грн/Гкал.

Тарифи на холодне водопостачання і водовідведення зростуть на 15-35%. "Зміни залежать від конкретного підприємства і коливатимуться від 15 до 35%. Ключові фактори зміни: зменшення обсягів постачання, необхідність врахувати в тариф кошти на повірку лічильників (згідно із законом "Про метрологію"), зміна тарифів на електроенергію, зміна мінімальної заробітної плати, місцевих податків", — пояснив глава регулятора Дмитро Вовк.


На догоду МВФ


Ціни на комунальні послуги помітно підвищуються вже другий рік поспіль. Наприклад, з 1 травня 2015 р. тарифи на опалення зросли на 71,5%, а на гарячу воду – на 57%. Газ для населення виріс в ціні практично втричі, а електроенергія – на 70%. Причина такого різкого зростання цін – нездатність бюджету країни дотувати низькі тарифи на комунальні послуги. Привести їх розмір до ринкових – одна з вимог МВФ, допомоги якого потребує Україна. Саме тому прем'єр-міністр Володимир Гройсман неодноразово підкреслював, що занижена плата за комунальні послуги – це плата за корупцію.

Скільки з осені коштуватимуть комунальні послуги? В усіх великих містах плата не буде істотно відрізнятися. Наприклад, сім'ї з трьох осіб, яка мешкає у стандартній двокімнатній квартирі з газовою плитою і площею 60 кв. м в Києві, доведеться заплатити 2,632 тис. грн на місяць, в аналогічній квартирі у Львові – 2,643 тис. грн, а в Одесі – 2,606 тис. грн на місяць (середній розмір споживання води, електроенергії, газу). Це істотне навантаження на сімейний бюджет більшості українських сімей. Наприклад, за даними Державної служби статистики, середня заробітна плата в березні 2016 р. в Києві склала 8,364 тис. грн на місяць, у Львові – 4,247 тис. грн, а в Одесі – 4,473 тис. грн на місяць.

Незабаром платити більше доведеться і за електроенергію. НКРЕКП підвищила прогнозну оптову ринкову ціну (ОРЦ) на електроенергію на ІІІ-IV квартали 2016 р. на 6-13%.

Львів'янину на замітку: скільки доведеться платити за "комуналку" з 1 липня фото 1У країнах Східної Європи співвідношення між заробітною платою і тарифами на комунальні послуги є більш щадним. Наприклад, у Польщі при середній зарплаті "на руки" в розмірі 1 тис. дол. на місяць за обслуговування своєї квартири необхідно сплатити 130 дол. У Словаччині ж, наприклад, середня заробітна плата становить 1,1 тис. дол., а за житло необхідно сплатити 260 дол.

У кожній країні механізм тарифоутворення та нарахування плати за комунальні послуги різний. Але в перерахунку на ту ж сім'ю з трьох осіб і житлову площу близько 60 кв. м ми отримаємо, що така сім'я в середньому за місяць буде витрачати:

- у Словаччині: 3700 грн - опалення, електрика - 1400 грн, газ - 430 грн, вода - 570 грн;

- у Польщі: опалення - 2000 грн, електрика - 860 грн, газ – 300 грн, вода - 1400 грн;

- в Угорщині: опалення - 1800 грн, електрика - 550 грн, газ - 250 грн, вода - 1150 грн;

- в Україні: опалення - 1500 грн, електрика - 250 грн, газ - 170 грн, вода - 590 грн.

Очевидно, що українці платять за комуналку істотно менше сусідів. Але різниця в доходах громадян ще більш суттєва, ніж у тарифах.


Надія на допомогу


Малозабезпечені українці, як вважають в уряді, звернуться по субсидію і не постраждають від підвищення. За даними Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства, торік субсидії оформили близько 5,5 млн домогосподарств. На ці цілі з бюджету було виділено 24,5 млрд грн, тоді як цього року – 35-45 млрд грн. Представникам середнього класу і більш заможним громадянам доведеться платити за новими тарифами по повній.

Саме тому нині головна проблема для більшості представників обслуговчих організацій – змусити українців платити вчасно. За інформацією Центру комунального сервісу, протягом травня боржники повинні були укласти договір розстрочки оплати заборгованості на термін до 60 місяців. Тим, хто погодився, обіцяють привабливі умови і відсутність першого внеску. Всі інші отримають штрафи, можуть зіткнутися із забороною виїзду за межі країни і примусовою реалізацією майна.

Представники середнього класу зіткнулися з іще однією проблемою – необхідністю економити. Одним із головних кроків для цього стає зовнішнє утеплення своєї квартири, що дозволить якщо не заощадити на опаленні (в старих будинках, де немає лічильників, вартість опалення залежить лише від площі квартири), то відмовитися від використання нагрівальних приладів. Навіть такої вигоди виявилося достатньо для зростання замовлень робіт з утеплення. За словами майстрів, які здійснюють подібні роботи, заявки на утеплення у них вже розписано на місяць вперед, і кількість замовлень зростає.

Джерело:ua.112.ua

Читайте ще новини Львова:

На воду і тепло знову підняли ціни

Які тарифи підвищили в Україні на травневі: газ, опалення, вода

Львів'янину на замітку: у яких випадках за борги по "комуналці можуть відібрати майно 

ТОП РОЗДІЛУ
Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах