Чиновники відзвітували про ситуацію з вивезенням сміття у Львові

фото: соціальні мережі

фото: соціальні мережі

Комуналка
15 вересня 2016 15:10

Сьогодні під час сесії міський голова та посадовці мерії доповіли громадськості про виконання робіт зі стабілізації Грибовицького сміттєзвалища, а також ситуацію з вивезенням сміття зі Львова.

Зокрема, заступник голови міської комісії ТЕБ і НС Ірина Маруняк відзначила, що проблема з вивезенням відходів є штучно створеною, оскільки сміттєзвалища блокують громадські активісти та партійні діячі, що значно ускладнює роботу перевізників. Відтак, сміття з 20% сміттєвих майданчиків у Львові станом на сьогодні не вивезли. Однак над вирішенням проблеми активно працює спеціально створений штаб.

"Уже четвертий місяць триває блокада Львова щодо вивезення сміття. Ситуація є непростою. Щоденно проводяться перемовини з мерами міст Львівської області та не лише області. Ми постійно долаємо штучно зроблені перешкоди, оскільки сміттєзвалища блокуються громадськими активістами, мешканцями, і це значно утруднює роботу наших перевізників. Станом на сьогодні, припинено прийом сміття зі Львова Дніпром і Миколаєвом. Як наслідок, на сьогодні з 20% майданчиків не вивезено сміття, але ми працюємо з перевізниками для того, щоб покращити ситуацію. У Львові в міській раді працює штаб, тож ми щоденно зранку маємо зведену інформацію щодо вивезення сміття по районах. Також завдяки штабу координуємо роботу з перевізниками. На сьогодні місто Львів залишилось наодинці зі своєю проблемою. Держава не приймає відповідних рішень і в цей процес активно не втручається. Львову буде дуже складно без допомоги держави вирішити цю проблему", – зазначила Маруняк.

За її словами, станом на зараз розроблено проект щодо посилення дамб на Грибовицькому сміттєзвалищі, однак його виконання зупинено на вимогу мешканців та пікетувальників. "Щодо стабілізації Грибовицького сміттєзвалища, то розроблено проект щодо посилення дамб. На сьогодні  виконано  95% робіт. Із міського бюджету виділено 10,5 млн. грн. на ці роботи, однак їх виконання зупинено на вимогу ініціативних мешканців та пікетувальників. Із тієї ж причини зупинено роботи щодо стабілізації Грибовицького сміттєзвалища. 

На сьогодні встановлено 4 відеокамери та 1 тепловізор. На загал має бути встановлено  8 відеокамер, і власне вся інформація має надходити в Центр безпеки міста. Роботи плануємо завершити до 10 жовтня.

Також на Грибовському сміттєзвалищі проводиться робота щодо монтажу паркану, і на це з міського бюджету виділено 2,6 млн грн. Ці роботи також планують завершити на початку жовтня. 

Також є позитивне рішення Мінрегіонбуду щодо рекультивації та будівництва заводу зі сміттєпереробки. Другий етап вирішення питання залежить від Міністерства фінансів – йдеться про виділення коштів", – додала Ірина Маруняк.

Підсумував сказане міський голова Львова Андрій Садовий, який також підкреслив, що ситуація, яка виникла, має політичне забарвлення. Окрім того, відсутня згода громади на будь-які дії на Грибовицькому сміттєзвалищі, що також блокує вирішення ситуації. Немає і координації допомоги Львову з боку держави.

"За 25 років нашої незалежності я мав різний досвід спілкування з президентами, прем’єрами, різними високопосадовцями. Те, що ми бачимо зараз, – це нетипова ситуація. Я розумію, що президент дуже сильно завантажений великим блоком питань, яким він займається. Так само і прем’єр.

Безперечно, що я звертаюсь і до обласного керівництва, але воно також перевантажене, тому що має дуже багато проблем, які потрібно вирішувати. Нікого не хвилює, куди вивозять сьогодні сміття Жовківський район, Городоцький, Кам’янка-Бузький, Пустомитівський... У нас критично збільшується кількість відходів, тому що мешканці з усіх прилеглих територій, коли їдуть до Львова, пакують великий мішок зі сміттям, кидають у багажник, викидають у наші сміттєві контейнери, і тихесенько їдуть.

Проект рекультивації розроблений ще декілька років тому, він пройшов усі експертизи. Щоб ви розуміли, на цей полігон було вивезено мільйони тонн відходів, у тому числі – промислових. 2-3 роки активної праці – і цей полігон припинить своє існування назавжди. Але має бути згода громади. Ми не можемо робити це без неї, хоч я розумію, що громаду не цікавить, куди вивозять сміття. Її не цікавить, куди вивозить сміття мільйонне місто. Більш ніж 100 днів ми знаходимось у блокаді", – зазначив він.

Джерело: dailylviv.com

Читайте ще новини Львова:

Дніпро і Миколаїв відмовилися приймати львівське сміття

Де у Львові не вивозять сміття: перелік вулиць 

Львівське сміття не буде куди вивозити

ТОП РОЗДІЛУ
Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах