Львів'янину на замітку: субсидії нараховуватимуть за новими правилами

фото з сайту 1news.zp.ua

фото з сайту 1news.zp.ua

Комуналка
21 вересня 2016 13:55

Хоч за вікном радше літо, ніж осінь, думки про те, що скоро прийде холод, уже не дають багатьом людям нормально спати. Чи буде тепло у квартирі? Чи вистачить грошей оплатити комунальні послуги, за які, навіть маючи субсидії, доводиться платити чимало?

Нерідко людей обсідають абсолютно вигадані страхи. Днями до редакції "Львівської газети" зателефонувала львів’янка й розповіла, що діти на 60-річчя зробили їй подарунок – купили путівку до Італії, де вони давно мріяла побувати. Тепер жінка тривожиться, що через цю поїздку їй можуть відмовити у нарахуванні субсидій. Мовляв, були гроші на поїздку, то їх має вистачити й на оплату комунальних послуг.

Та для таких тривог немає жодних підстав. Побоювання, страхи народжуються тоді, коли людина не має достовірної інформації. Тому нині поінформуємо читачів про нововведення, які братимуть до уваги під час нарахування субсидій. І допоможе нам у цьому Василь Гельбич, начальник відділу житлових субсидій, соціальних виплат та допомог департаменту соціального захисту ЛОДА.


Як тепер нараховуватимуть субсидії пенсіонерам


Зміни передусім торкнуться тих, хто тільки цього року вийшов на пенсію й має єдине джерело прибутку – пенсійні виплати.

Раніше, нараховуючи субсидії, брали до уваги дохід родини за минулий рік. І такий підхід породив чимало нарікань. Адже торік людина могла працювати і мати непогану зарплату, а цьогоріч вийшла на пенсію й отримує 1500 грн. А за комунальні послуги мусить платити, виходячи з минулорічних доходів, який реально вже нема.

Тому уряд 8 вересня цього року ухвалив відповідні зміни.

"Прийнято рішення, відповідно до якого всім пенсіонерам, які не працюють і не мають інших доходів, крім пенсії, і котрі звернуться за призначенням житлових субсидій з вересня цього року, при розрахунку розміру субсидії враховувати дохід не за весь минулий рік, а лише розмір щомісячної пенсії", – каже Василь Гельбич.


Доходи, які враховують під час призначення субсидії


Щодо офіційних доходів (зарплата, пенсія, стипендія тощо), то тут все залишилося без змін. Зміни торкнуться лише безробітних осіб працездатного віку. Раніше, якщо людина працездатного віку зверталася по субсидію і при цьому була безробітною, то, визначаючи середньомісячний дохід, їй враховували дохід на рівні прожиткового мінімуму для працездатних (з травня він становить 1450 грн). Тепер до умовного доходу таких громадян зараховуватимуть два прожиткові мінімуми, тобто 2900 грн). Через це розмір субсидії буде менший.

Але і тут, за словами Василя Гельбича, є винятки. Для студентів, які мають батьків, але зареєстровані в житловому приміщенні (будинку) самі й навчаються на стаціонарі у загальноосвітніх, професійно-технічних, вищих навчальних закладах і не одержують стипендію, а також осіб, які перебувають на обліку в центрах зайнятості як безробітні і не отримують допомогу з безробіття, при визначенні середньомісячного сукупного доходу будуть враховувати дохід на рівні прожиткового мінімуму для працездатних, тобто 1450 грн.

На субсидії можуть розраховувати і родини, члени яких є приватними підприємцями. Для підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування: для платників єдиного податку І групи встановлено мінімальний дохід, який враховується при обчисленні субсидії у розмірі двох прожиткових мінімумів для працездатних осіб – 2900 грн, а для ІІ і ІІІ груп мінімальний дохід встановлено в розмірі, відповідно, 3-х і 4-х прожиткових мінімумів для працездатних громадян. Які доходи не впливають на призначення субсидіїПризначаючи субсидії, до сукупного доходу не враховують вартість безоплатно отриманих санаторно-курортних путівок, протезно-ортопедичних виробів, засобів реабілітації, сум, які виплачуються в порядку відшкодування шкоди (регресні виплати), заподіяної працівникові за ушкодження його здоров’я, що пов’язане з виконанням ним трудових обов’язків.

Продаж квартири чи будинку не входить до переліку критеріїв, які позбавляють права на отримання субсидії. Тож якщо ви здійснили продаж квартири цього року і отримували субсидії, ви їх отримуватимете цього року і надалі. Дохід від продажу квартири має бути задекларований наступного року, і його братимуть до уваги, розраховуючи розмір субсидії на наступний період, скажімо, у 2017-2018 роках.

Якщо родина здійснила покупку на суму, що перевищує 50 тис. грн на момент отримання субсидії, безповоротну державну допомогу у сплаті житлово-комунальних послуг не припинять надавати. Ця сума буде врахована під час призначення субсидії наступного року.

При призначенні субсидії не беруть до уваги вартість майна, яке ви отримали у спадок або у подарунок.

Якщо у вашій власності є два житлові приміщення, два автомобілі, то це також не є перешкодою для призначення субсидій. Береться до уваги не вартість цього майна, а офіційний дохід, який це майно приносить.

Коли сім’я придбала квартиру у кредит, то при визначенні її права на субсидію враховується сума першого внеску. Якщо ця сума перевищує 50 тис. гривень, субсидія може бути призначена за рішенням комісії на підставі акту обстеження матеріально-побутових умов проживання.

Винятком є і медичні послуги. Якщо людина оплатила операцію і сума перевищує 50 тис. грн – це не позбавляє її права на субсидію.


Коли субсидії не призначають


"Субсидії не призначають у тому випадку, коли будь-хто із зареєстрованих у житловому приміщенні членів сім’ї протягом 12 місяців перед зверненням за призначенням житлової субсидії здійснив купівлю земельної ділянки, квартири (будинку), автомобіля, будівельних матеріалів або одноразово оплатив послуги з будівництва, ремонту квартири чи будинку, автомобіля на суму, що перевищує 50 тис. гривень. Однак і тут є винятки. Держава готова йти назустріч тим сім’ям, які реально потребують допомоги в оплаті житлово-комунальних послуг", – каже Василь Гельбич.

Читайте ще новини Львова:

Чому львів'яни почали відмовлятися від субсидій

Пільги чи субсидія: що і коли вигідніше для львів'ян 

Львів'ян почали штрафувати за незаконні субсидії 

 

ТОП РОЗДІЛУ
Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах