У львівській мерії пояснили, як призначають субсидії

фото з сайту infokanal55.ru

фото з сайту infokanal55.ru

Комуналка
28 вересня 2016 18:22

Управління соціального захисту ЛМР дало роз’яснення щодо призначення  житлових субсидій, зокрема: про зміни у порядку надання та соціальні нормативи призначення субсидій, про механізми подання заяв на отримання та  автоматичне призначення субсидії,  про порядок обчислення доходів та де львів’янам оформити і як отримати консультації щодо субсидій тощо.


Як призначають субсидії 18-літнім громадянам


 

 

 "Потрібно розуміти, що основні моменти у розрахунку при призначенні субсидій – в контексті осіб, яким станом на 1 січня 2015 року виповнилося 18 років.  Їх розділили на 3 категорії: якщо вони є студентами і не отримують стипендії, то включається прожитковий мінімум, якщо вони отримували будь-які соціальні виплати, то включається фактичний дохід (той розмір виплати, який вони отримали, навіть якщо це не є прожитковий мінімум). Якщо це особи, які не працювали і не отримували доходу, то їм включається два прожиткові мінімуми.  Тобто мешканці міста, яким станом на 1 січня 2015 року було 18 років, зараз розподілені на три категорії: ті, які є студентами, ті, які отримують будь-які соціальні виплати, і ті, які не мають доходів.

 

Якщо за субсидією звертаються особи, які протягом року, за який враховується дохід, перебували на строковій військовій службі, то у їх дохід включається розмір 50 % прожиткового мінімуму станом на 31 грудня.


Особливості призначення субсидій пенсіонерам


Є покращення соціальних гарантій для пенсіонерів. До прикладу, якщо звертається за субсидією непрацюючий пенсіонер, то йому включається дохід – пенсія, яка передувала місяцю звернення (якщо у вересні звертається – то враховують до розрахунку ту пенсію, яку отримував у серпні).

Заяви і декларація можуть бути надіслані до органів соціального захисту у електронному вигляді за допомогою електронного цифрового підпису, а також надіслані на електронну скриньку, і після опрацювання цього звернення, обов’язково ця особа, яка звернулася, повинна протягом 30 днів прийти і підписати заяву і декларацію.


Може бути або пільга, або субсидія


Особи, які мають право на пільгу, отримують або пільгу, або субсидію. Тобто якщо люди, які мали право на пільги, написали заяву про те, щоби на неопалювальний період їм призупинити надання житлових субсидії, то їм обов’язково потрібно прийти у відділи соціального захисту і написати заяву про призначення субсидії на опалювальний період. Бо може бути або пільга, або субсидія, але в жодному випадку це не погіршує умов пільговиків, бо пільга завжди враховувалася при розрахунку субсидій. Тобто визначається менша частка плати і більша частка субсидії.


Коли субсидії не призначаються


Мешканці, які звертаються за отриманням житлових субсидій, повинні добре проаналізувати те, які здійснювалися ними видатки протягом 12 місяців, які передують місяцю звернення. Бо на сьогоднішній день, відповідно до інформації по верифікації (верифікація – інформація з різних джерел про придбання нерухомого майна, земельних ділянок, автотранспортних засобів тощо) на сьогоднішній день маємо 194 випадки припинення надання житлових субсидій, і сума зайво наданих субсидій становить 1 мільйон 78 тисяч гривень (наразі відшкодовано невелику суму – 211 тис. грн.). Це дуже велика сума, і ми готуємо судові позови, бо мешканці при зверненні не інформували, що здійснювали разову покупку понад 50 тис. грн.

Є важливий момент, що мешканці укладають договори іпотеки із забудовниками,  і розуміють, що сплачували згідно договору за ту квартиру, яку вони згодом одержували, рівними частинами протягом певного періоду – 2 років,  і разової суми понад 50 тис грн. не було. Але в реєстрі речових прав – це договір купівлі продажу, тобто люди сплачували певний період, а не разово, а  воно виглядає як разова покупка, сума якої перевищує 50 тис. грн.", - розповіла начальник управління соціального захисту Наталія Демкович.


За який рік треба подавати доходи


"Сім’я, звертаючись до відділу соціального захисту, подає доходи за попередній календарний рік, а раніше було за три місяці перед зверненням. Тобто, у 2016 році беруться доходи за 2015 рік, заробітна плата при цьому враховується без податку з  доходу фізичних осіб. Починаючи з вересня, для пенсіонерів, які не працюють, буде враховуватися розмір пенсії за попередній місяць перед зверненням. Це єдина зміна, яка застосована як виняток, коли не беруться доходи за 2015 рік. При цьому доходи за 2015 рік діляться на кількість місяців, тобто на 12 , ділиться на кількість членів сім`ї, тобто визначається середній річний дохід на одну особу, і цей дохід ділиться на подвійний прожитковий мінімум. На сьогодні прожитковий мінімум для основних демографічних груп - 1399 гривень. Тобто він застосовується для визначення частки оплати. І від цього поділу застосовується базовий коефіцієнт - 15%.  Є сім`ї, які сплачують і 5-6%, а є сім`ї, які сплачують 30%, залежно від доходу сім’ї. Зокрема, більші частки плати враховуються для приватних підприємців, бо на їх доходи враховується три прожиткових мінімуми", - розповіла заступник начальника управління соціального захисту, начальник відділу пільг, соціальних допомог та компенсаційних виплат  Леся Дронь.


Які соціальні норми враховуються


Що важливо, розрахунок субсидій іде в межах соціальних норм. "На кожну послугу є своя соціальна норма. Наприклад, на холодну воду при наявності центрального опалення – 2, 4 куб. м., на гарячу воду – 1,6 куб. м. Якщо у домогосподарстві немає лічильника, то кількість метрів посередньо рахується по іншому і вона значно більша, і люди не розуміють, чому вони мають платити більше.

По завершенні опалювального періоду уся переплата по теплу, яка іде по центральному опаленні, повертається до бюджету. Якщо це газове опалення – то залишається сума-еквівалент 100 куб.м.; по електроенергії – залишається еквівалент 150 кВат. Все решту надавачі послуг повертають до бюджету", - наголосила Наталія Демкович.

Також мешканцям слід пам’ятати, що якщо при заповненні декларацій є певні махінації, то отримані кошти потрібно буде повернути, відшкодувати у тому розмірі, у якому одержали субсидію.

Нагадаємо, для оформлення субсидій мешканцям слід звертатись у "Єдині приймальні" районних відділів соціального захисту, які працюють без обідньої перерви  –   у понеділок  з 13.00 год. до 19:00 год.; з вівторка по четвер  з 08:00 год. до 19:00 год. 


Куди телефонувати


Також, з метою надання консультацій в управлінні діють "гарячі телефонні лінії" для мешканців:

Галицький відділ:              тел.:  261-44-50     (вул. Ф. Ліста, 5)

Залізничний відділ:            тел.:  295-82-28     (вул. Виговського, 34)

Личаківський відділ:           тел.:  235-71-62     (вул. Театральна, 10)

Франківський відділ:          тел.:  237-50-81     (вул. Ген. Т.Чупринки, 85)

Сихівський відділ:               тел.:  254-64-80     (просп. Червоної Калини, 66)

Шевченківський відділ:       тел.:  252-28-40     (вул. Липинського, 11)

Як також, інформацію про житлові субсидії та інші види допомог можна дізнатись на сайті "Львів соціальний".

Читайте ще новини Львова:

Субсидії нараховуватимуть за новими правилами 

Пільги чи субсидія: що і коли вигідніше для львів'ян

Львів'янину на замітку: змінено порядок надання пільг та субсидій на оплату ЖКГ 

 

 

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах