Почалось: опалювальний сезон шокував львів'ян сюрпризами у платіжках

фото з сайту Hyser

фото з сайту Hyser

Комуналка
26 жовтня 2016 10:16

В Україні, зокрема, у Львові, назріває черговий соціальний "бум" через нові цифри у платіжках. Зокрема, містяни, що мають субсидії, скаржаться Львівському порталу на незрозумілу "арифметику" у квитанціях за оплату тепла, газу та гарячої води.

Так, містяни, що минулого опалювального сезону фактично спали у шапках та економили тепло чи газ, аби цього року скористатися ним, зустрілися лицем в лице з новими реаліями: усі "мінуси" в їх платіжках скасовано. Як так сталося – спробуймо розібратися.

п1

Отже, минулого року урядом була розрахована норма споживання газу для громадян – 7 куб. м  на 1 м кв площі. У 2014 році норма взагалі становила 11 кубів, втім тоді і ситуація з тарифами була інша. Так от, визначені урядом споживчі норми дозволяли громадянам, що отримують субсидії, при сильному бажанні зекономити, умовно, невикористаний газ чи теплоенергію. Мешканцям пояснювали, що таким чином можна буде "запастись" на наступний сезон.

"Якщо люди не використовували всю норму ресурсів на сім’ю, зекономлені кошти субсидії залишаються на рахунках сім’ї і можуть бути використані в наступні місяці, в тому числі і для погашення обов’язкової частини платежу", – заявляв міністр соцполітики Андрій Рева в липні цього року.

Так само ходили розмови і про те, що невикористані за субсидіями кошти, монетизують – тобто виплатять готівкою.

"Наприкінці сезону в тих, хто заощаджує, на особистих рахунках залишиться певна сума залишку від субсидій, і тоді уряд буде приймати рішення… є варіанти взагалі монетизації цієї суми, щоб люди вклали ці засоби в енергозбереження на наступні сезони”, – заявляв екс-міністр соціальної політики Павло Розенко.

Втім 23 серпня 2016 року Кабмін ухвалив постанову №534, в якій йдеться про те, що зекономлені гроші в межах нової соціальної норми (прийнятої в травні) не підуть в рахунок оплати тепла цієї зими, а будуть повернуті державі. Тим, хто споживав в межах старої соціальної норми, борги не нараховують, а ось українцям, які економили, залишок, як передбачено іншою постановою Кабміну, на наступний опалювальний сезон не перерахують. Стосується це не тільки газу, але теплової та електроенергії (якщо приміщення опалюється не газом, а є електричний котел або центральне опалення).

Як пояснив міністр соцполітики Андрій Рева, уряд не став монетизувати кошти, які залишилися невикористаними по субсидіям населення через завищені соціальні нормативи споживання житлово-комунальних послуг.

"Цього року ми цього не зробили, тому що були завищені соціальні нормативи", – цитує Реву прес-служба Мінсоцполітики.

У повідомленні прес-служби відомства пояснюється, що два роки тому на опалення 1 квадратного метра за нормативами виділялося 11 кубічних метрів газу. Потім показник знизили до 7 кубометрів. Тепер норматив становить 5,5 кубометрів. При цьому міністр зазначив, що за підрахунками споживання минулої зими воно становило в середньому 5,3 кубометра на 1 квадратний метр житла.

"Порівняємо 11 і 5,5 кубометрів. Ми рівно в два рази знизили соціальні нормативи. Якщо б ми цього не зробили і монетизували той залишок, то 11 млрд грн, які ми дали в якості субсидії людям за спожитий газ, просто подарували людям. Тепер ми маємо вийти на середній норматив. Сьогодні поки що чіткої межі споживання житлово-комунальних послуг не видно", – цитує Реву прес-служба.

Втім, у постанові №534 Кабміну йдеться і про "бонус" для громадяни, які економно використовували природний газ – вони отримають частину невикористаної суми субсидії в еквіваленті вартості 100 куб. газу оплату послуг, зокрема й обов’язкової частки платежу. А це становить 680 грн. Також мешканці, яким вдалося зекономити електроенергію, отримають бонус в еквіваленті 150 кВт/год, але має бути акт обстеження.

Дивись ще:

Львів'янину на замітку: головні речі про субсидії, які варто знати

Львів'янам нагадали ключові аспекти про субсидії 

Призначення житлових субсидій, нові правила

ТОП РОЗДІЛУ
Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах