Перерахування субсидій: чи повинні львів'яни платити "обов’язковий платіж"

Новина - Комуналка - Перерахування субсидій: чи повинні львів'яни платити "обов’язковий платіж"

Новина - Комуналка - Перерахування субсидій: чи повинні львів'яни платити "обов’язковий платіж"

Комуналка
14 грудня 2016 18:24

У грудні львів’яни і мешканці області отримали повідомлення з перерахованими субсидіями, тож суперечки розпочалися з новою силою: одні твердять, що на то він і називається "обов’язковий платіж", щоб його платити обов’язково, інші кажуть, що за певних умов його можна не платити. При чому у ці дискусії вступають і ті громадяни, кому субсидії цього року нарахували вперше, і ті, хто отримував їх і раніше.

Хто з них має рацію? "Львівська газета" попросила допомогти з’ясувати це важливе для громадян питанні Василя Гельбича, начальника відділу житлових субсидій, соціальних виплат і допомог департаменту соціального захисту ЛОДА.

Як пояснив Василь Гельбич, кожному громадянину, який звернувся по субсидії на оплату житлово-комунальних послуг, обов’язковий платіж розраховується індивідуально і він залежить лише від доходів членів сім’ї. Тому у кожного обов’язковий платіж різний: в одних більший, в інших менший. Громадяни зобов’язані щомісяця сплачувати вартість фактично спожитої послуги з урахуванням розміру призначеної субсидії. Але у нас громадяни часто економлять і використовують газу, світла, води менше, ніж передбачено соціальними нормативами. Тож якщо вартість фактично використаної послуги менша, ніж обов’язкова частка витрат, громадяни оплачують лише за ту кількість газу, світла, води, яку використали насправді. А сума субсидії, яку переказали на рахунки виконавців/виробників житлово-комунальних послуг для оплати їхньої вартості і яка не використана домогосподарством унаслідок економії, зараховується виконавцем/виробником як оплата послуг, у тому числі й обов’язкової частки платежу на наступні розрахункові періоди.

А тепер усі ці розрахунки зробимо на конкретному прикладі. Львів’янці Т. надали субсидію на газ 386 м куб на суму 2659 грн. При цьому її обов’ язковий платіж становить 1332 грн.

Як визначити, скільки кубів має спалити львів’янка, щоб не платити обов’язковий платіж? Ось тут слід вдатися до математики. Хто з нею не дуже дружить, може озброїтися калькулятором. Для початку від загальної суми, на яку було надано субсидію на газ, слід відняти суму обов’язкового платежу. Тобто, 2659-1332=1327. Тоді цю суму поділити на вартість одного куба газу – 6,80 грн. 1327:6,80=195 куб. газу. Отже, якщо львів’янка Т. спалить за місяць 195 куб газу, обов’язковий платіж вона може не платити. Коли ж вона випалить більше, ніж 195 кубів, то має сплатити не обов’язковий платіж (у цьому разі 1332 грн), а стільки, скільки вона фактично випалила газу. Скажімо,у листопаді вона спалила 300 кубів. Від них віднімає 195 кубів, які призначено субсидією, і залишається 105 кубів. За них жінка має заплатити 714 грн (105 х 6,80).
Коли ж львів’янка внаслідок економії використала у листопаді менше газу, ніж призначалося субсидією (у неї є індивідуальне опалення), зекономлені куби переносять на грудень. Скажімо, у листопаді жінка їздила погостювати до доньки і спалила не 195 кубів газу, а лише 100. Тож 95 кубів переносять на грудень і в цьому місяці вона вже може спалити 290 кубів і при цьому не сплачувати обов’язкову частку платежу. За більшу кількість доведеться платити відповідно до фактичних витрат.

Львів’янину на замітку: 5 нюансів отримання субсидії у Львові

Тарифи і субсидії: що треба знати львів'янам

Львів'янину на замітку: що буде з субсидіями після підвищення мінімальних зарплат

ТОП РОЗДІЛУ
Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах