Львів'янину на замітку: набрали чинності нові правила одержання субсидій

Новина - Комуналка - Львів'янину на замітку: набрали чинності нові правила одержання субсидій

Новина - Комуналка - Львів'янину на замітку: набрали чинності нові правила одержання субсидій

Комуналка
12 травня 2017 12:08

1 травня набули чинності нові правила отримання субсидій - їх перерахують вже з урахуванням нових, знижених норм споживання. Субсидію на наступний період не отримають українці, у яких є двомісячна заборгованість з оплати житлово-комунальних послуг. Експерти кажуть - це черговий спосіб уряду заощадити на субсидії.

Що передбачають нові правила отримання субсидій і до чого вони призведуть - розбиралася "Країна".

Що змінилося?

 Знизили соціальні норми

Головна зміна - українцям скоротили соцнорми споживання тепла-, електро- та газової енергії.

Якщо ще минулої зими субсидія покривала 330 кубів на опалення квартири площею 60 кв метрів, вже в наступному опалювальному сезоні знижку нараховуватимуть тільки на 300 кубів. Якщо сім'я буде споживати і далі 330 кубів, за 30 кубів вже доведеться платити (за чинним тарифом, це 204 гривні).

Що стосується тепла, то в квартирі з центральним опаленням площею 60 кв.м. субсидія буде покривати замість 3,28 уже всього 2,5 Гкал тепла. Родині в Києві, якщо не скоротити споживання, за різницю в 0,7 Гкал доведеться заплатити 1411 гривень.

В уряді запевняють, що зниження соцнорматівов було однією з умов МВФ для отримання Україною наступного траншу кредиту.

 Чи змінили опалювальний період

Раніше субсидія на опалювальний період призначалася всім українцям в період з 1 жовтня по 30 квітня і коректувалася органами місцевого самоврядування або органами виконавчої влади. У 2017 і 2018 роках громадянам з індивідуальним опаленням субсидія буде нараховуватися з 15 жовтня по 15 квітня.

 Протягом місяця тим, хто отримує субсидії, потрібно повідомити органи соціального захисту населення про:

Зміну складу зареєстрованих осіб в житлі: якщо хтось виписався або прописався;

 Зміну соціального статусу членів сім'ї: якщо хтось звільнився або влаштувався на роботу, став пенсіонером;

 Про здійснення одноразової покупки, що перевищує 50 тисяч гривень;

Про зміну набору комунальних послуг: якщо відмовилися від централізованого опалення і перейшли на індивідуальне або навпаки.

 Переплату за комуналку "спишуть" з рахунку

Переплату за ЖКГ, яка набереться у сім'ї за півроку, з 1 травня просто спишуть з рахунку.

Раніше така переплата переходила на наступний місяць - тобто, якщо в цьому місяці спожив менше енергії і переплатив, то в наступному місяці заплатиш менше. Це мотивувало людей економити. Тепер же переплата за холодну і гарячу воду, а також за опалення, буде повертатися в бюджет. Тобто, сім'я, яка отримувала субсидію на комуналку, але економила і споживала менше норми, залишки на своїх рахунках втратить.

Спочатку з переплатою в уряді планували обходитися з точністю до навпаки: чи не списувати, а монетизувати.

"Логіка була така: якщо ви споживаєте менше норми, то залишок коштів на вашому рахунку переходить на наступний місяць. І якщо ви за якийсь місяць спожили менше, то зекономлені кошти вам повинні були виплатити в грошовому еквіваленті. Тепер виходить, що ці гроші будуть списані на користь держбюджету. і заощаджувати взагалі немає сенсу. З боку держави це не найкраще рішення ", - говорить директор енергетичних програм Центру світової економіки і міжнародної політики НАН України Валентин Землянський.

За його словами, монетизацію в уряді ще можуть реалізувати. Але толку від цього буде вже мало.

"Формально уряд може ще монетизацію ввести, але просто нічого буде монетизувати, тому що гроші вже з рахунку списані. Тобто, формально вони монетизацію введуть, а реально" живими "грошима нічого нікому не дадуть", - додає експерт.

 Субсидію заберуть у боржників по ЖКГ

З 1 травня житлова субсидія не призначається на наступний період при наявності 2-місячної заборгованості по оплаті житлово-комунальних послуг.

Якщо боржник протягом двох місяців підтвердить сплату заборгованісті або домовиться про її реструктуризацію, то субсидія призначена з дати закінчення дії попередньої.

Зазначений строк може бути продовжений на підставі рішення районної, районної у містах Києві та Севастополі держадміністрації при наявності поважних причин.

 Доходи за місяць, а не за рік

Тепер субсидії надаватимуть з урахуванням середньомісячного доходу осіб за чотири квартали, а не за календарний рік. Мабуть, це зроблено, щоб відсікти тих, хто отримує мінімальну зарплату. З нового року вона збільшена в два рази до 3200 гривень, але якщо б продовжували вважати середню зарплату за рік, то за рахунок минулого року багато громадян все одно претендували б на субсидії.

При цьому субсидія на придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива буде призначатися, виходячи з розміру доходу за попередній календарний рік.

 Збільшили субсидії для непрацездатних

Для пенсіонерів, інвалідів та інших непрацездатних громадян, уряд збільшує соціальну норму, за якою надається субсидія.

Наприклад, якщо в будинку проживають непрацездатні люди, то соціальна норма для розрахунку допомоги збільшиться з 49 квадратних метрів до 75 квадратних метрів.

 Субсидії для тих, хто проживає в садовому будинку

Раніше люди, які проживали в садових будинках або дачних кооперативах і оплачували комунальні послуги, не могли претендувати на субсидії, оскільки не були офіційно зареєстровані.

Наразі ж мешканці садових будинків або дачних кооперативів також зможуть оформити субсидію. Правда, фінансуватися вона буде з місцевих бюджетів в яких, як відомо, хронічно немає грошей.

Що все це означає?

За словами експертів, нові нормативи дозволять державі заощадити на субсидії. А ось населенню, навпаки, заощадити не вдасться.

По-перше, субсидія покладена тільки тим українцям, які віддають за комуналку більше 15% (приблизно) від свого доходу. А після підвищення мінімальної зарплати в два рази (до 3200 грн) офіційний дохід українців зріс, і тепер багато сімей вже не підпадають під показник в 15%. Тому знижку на ЖКГ після опалювального сезону у таких сімей можуть забрати. Для цього, як писалося вище, і введена норма про розрахунок доходу для субсидій за чотири місяці, а не за рік.

По-друге, субсидії нараховуються на основі соціальних норм споживання, які уряд зменшив з 1 травня. Чим нижче норма споживання, тим менше уряду потрібно надавати коштів громадянам на оплату житлово-комунального господарства.

"У бюджеті немає грошей в потрібному обсязі на реальну компенсацію теплокомуненерго субсидій", - зазначає політичний аналітик Дмитро Корнійчук.

За його словами, паралельно зі зниженням соцнорм для отримання субсидій, були знижені коефіцієнти для визначення розміру субсидій. "І це при тому, що органи соцзахисту і так максимально занижують розмір субсидій при наявності в будинках теплолічильників. Тобто - розміри субсидій стануть істотно меншими", - прогнозує експерт.

До чого призведуть нові правила отримання субсидій?

На думку Землянського, нові правила отримання субсидій з 1 травня 2017 року скеровано на загальне скорочення витрат уряду по субсидіях, одержувачів яких після всіх підвищень тарифів стає дуже багато.

"І скорочення соціальних норм, і списання з рахунків переплати, і скасування субсидій для боржників - все це свідчить про курс Кабміну на скорочення субсидій", - пояснює Землянський.

В цьому році, за підрахунками Кабміну, кількість субсидіантів в Україні збільшиться до дев'яти мільйонів сімей (всього в країні зареєстровано 15 мільйонів домогосподарств). Тому не дивно, що Кабмін шукає всілякі шляхи заощадити на виплатах і відсіяти одержувачів субсидій.

Але наскільки ефективна буде ця стратегія?

Уряд, тим часом, опрацьовує нові ініціативи щодо скорочення субсидій. Так, зараз міністерство фінансів готує законопроект "Про верифікацію". Якщо документ ухвалять, перевіряти субсидіантов будуть по-новому. Вже зараз за підсумками верифікації сім тисяч сімей залишилися без субсидій (держава заощадила майже 15 мільйонів гривень). Всього в "чорний список" Мінфіну потрапили 185 тисяч одержувачів субсидій, інформація по них перевіряється органами соціального захисту.

 

 

ТОП РОЗДІЛУ
Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах